Peli- ja digiriippuvuudet

Sosiaalisen median käyttö ja pelaaminen ovat moniulotteisia ilmiöitä, joilla on sekä myönteisiä että kielteisiä merkityksiä ja vaikutuksia eri ihmisille eri elämäntilanteissa ja elämän eri osa-alueilla. Pelaaminen ja somen käyttö on usein hallinnassa silloin kun muut elämän osa-alueet, kuten säännöllinen syöminen, uni, liikunta, harrastukset ja sosiaaliset suhteet ovat tasapainossa. 

On keskeistä erottaa pelaamisesta aiheutuvat arkiset, lyhytaikaiset ja helposti korjattavissa olevat haitat ja varsinainen ongelmallinen pelaaminen sekä sosiaalisen median käyttö. Ongelmasta voidaan puhua silloin kun pelaamista tai kännykän käyttöä on jatkuvasti vaikeaa kontrolloida. Sosiaalinen media ja pelaaminen saattavat olla myös merkittäviä sosiaalisten suhteiden ylläpitämisen väyliä.

Somebreikin  avulla voit tarkastella omaa suhtautumista sosiaaliseen mediaan, somen käyttöä, käytön vähentämistä ja hallitsemista. 

Ruutuajan määrästä  (Neuvokas perhe) on hyvä keskustella yhdessä lasten kanssa ja luoda laitteiden käytölle perheen yhteiset sopimukset.

Digipelirajaton   tarjoaa tietoa, vertaisuutta ja tukea ongelmalliseen digipelaamiseen valtakunnallisesti.

Peluurin  maksuton auttava puhelin tukee, neuvoo ja ohjaa peliongelmissa.  

Omapeluurista löydät vertaistukea ja työkaluja muutoksen tekemiseen.  Maksuton verkkoalusta on tarkoitettu rahapelaajille ja läheisille.

EHYT ry:n julkaisema eläke pelissä -opas (pdf) antaa tietoa ikäihmisten rahapelaamisesta. 

Perunapiirroshahmo pelaa korttia.
 

Päivitetty 19.2.2025