Miten vähentää alkoholin käyttöä?

Alkoholihaitat lisääntyvät suorassa suhteessa alkoholin käyttömäärään. Alkoholin riskikäytön rajoja voidaan tarkastella kolmen haittatason kautta. Riskirajoihin turvautuminen ei kuitenkaan tarkoita, että olisi turvassa haitoilta.

Riskitasot terveille ja hyväkuntoisille alle 65-vuotiaille:

  • Matalan riskin taso: miehillä 0–2 annosta ja naisilla 0–1 annosta viikossa
  • Kohtalaisen riskin taso: miehillä 14 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa
  • Korkean riskin taso: miehillä: 23–24 annosta viikossa tai enemmän ja naisilla 12–16 annosta viikossa tai enemmän

Yli 65-vuotiailla suositellaan alkoholia nautittavan korkeintaan 0–2 annosta päivässä ja 7 annosta viikossa. Raskaana oleville alkoholinkäyttöä ei suositella lainkaan.

Yksi annos = 1 pullo/ tölkki (0,33 litraa) keskiolutta tai siideriä/ 1 lasillinen (12 cl) viiniä/ 1 lasillinen (8 cl) väkevää viiniä/1 paukku (4 cl) väkevää alkoholia)
 

Sober curious -ilmiön perusajatuksena on, että kohtuullisellekin alkoholin käytölle voi asettaa rajat. Käytännössä kyse on siitä, että suhtaudutaan raittiutueen ja alkohoittomaan elämäntapaan uteliaasta näkökulmasta. Tilanteissa, joissa on totuttu nauttimaan alkoholia, mietitään, tarvitseeko sitä juoda. Samalla kyseenalaistetaan omia juomatottumuksia.  

Tuntuuko sinusta, että käytät liian paljon alkoholia? Haluatko vähentää alkoholinkäyttöäsi, pitää siitä taukoa tai lopettaa sen kokonaan? Terveyskylän Alkoholinkäytön vähentämisen omahoito-ohjelma (mielenterveystalo.fi) sopii tilanteisiin, joissa on halua pohtia omaa alkoholinkäyttöä. Tätä kannattaa käyttää silloin, kun varsinaisia ongelmia ei vielä ole syntynyt tai ongelmat eivät ole vielä kehittyneet vakavalle tasolle.

Pirkanmaan hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalvelut

Mielenterveys- ja päihdeongelmiin voi hakea apua ensisijaisesti peruspalveluista.
Perunapiirroshahmo viinilasi kädessä.

Tiesitkö?

Kynnyksettömiin (eli matalan kynnyksen) palveluihin voit ottaa itse yhteyttä ilman lähetettä. 

Päivitetty 26.3.2025