Painon hallinta
Painonhallinta ja ylipainoisilla laihduttaminen sekä niitä tukevat elintapamuutokset tulee olla tyypin 2 diabeteksen hoidon kulmakiviä. Ylipainoisella jo 5–10 %:n painonlasku alentaa verensokeri- ja rasva-arvoja. Painonpudotuksella on mahdollista hoitaa tyypin 2 diabetes remissioon (diabeteksen diagnostisen rajan alittavat veren glukoosiarvot ilman pitkäaikaista lääkehoitoa). Alkuvaiheen tehokas painonhallinta voi jatkaa lääkkeetöntä aikaa sairauden puhkeamisen jälkeen. Painonhallinnan ja lihavuuden hoitoon on olemassa monipuolinen keinovalikoima, josta on räätälöitävissä kullekin elämän eri tilanteisiin soveltuvat vaihtoehdot.
Elintapamuutoksilla pysyvään painonhallintaan
Pysyvään painonhallintaan vaaditaan ruoka- ja liikuntatottumusten muutosten ohella uusien ajattelu- ja toimintatapojen opettelua. Tämä vie aikaa, mutta hitaasti ja harkiten etenemällä saavutetaan varmimmin tuloksia. Riittävä laihtumisvauhti on 1–2 kg kuukaudessa.
Ennen muutoksiin ryhtymistä on hyvä pohtia muutosten tuomia hyötyjä ja mahdollisia haittojakin. Pysyvien muutosten tekemiseen tarvitaan riittävän hyviä syitä ja tunne siitä, että pystyy muutoksiin vaikeuksista huolimatta.
Muutosten tekeminen lähtee omien syömis-, ruoka- uni- ja liikuntatottumusten kartoittamisesta. Tässä ruokapäiväkirja toimii hyvänä apuvälineenä.
Tämän jälkeen voi suunnitella ruoka- ja liikuntatottumuksiin riittävän pieniä muutoksia, joita voi toteuttaa vuosia ja vuosikymmeniäkin eteenpäin.
Painoa on hyvä seurata säännöllisesti, esimerkiksi punnitsemalla paino kerran viikossa tai mittaamalla vyötärönympärys silloin tällöin.
Mieliteot, tapasyöminen ja tunnesyöminen
Pysyvä syömisen ja painon hallinta onnistuu, kun tunnistetaan syömisen taustalla olevia syitä ja lähdetään etsimään ja opettelemaan uusia korvaavia toiminta- ja ajattelutapoja.
Syömistä ohjaavat nälän ja kylläisyyden ohella usein monet muut tekijät. Syöminen tuottaa välitöntä mielihyvää, ja siitä on voinut tulla keino hallita stressiä tai negatiivisia tunteita kuten ahdistusta tai surua. Mieliteon ja syömisen voivat laukaista ulkoiset ärsykkeet, kuten mainokset. Mieliteot voivat olla myös opittuja tapoja, esimerkiksi syöminen kauppareissun yhteydessä, kotiin tullessa, televisiota katsellessa tai autolla ajaessa. Myös syömiseen, painonhallintaan ja laihduttamiseen liittyvät käsitykset ja ajatukset on hyvä ottaa arvioitaviksi ja tarvittaessa lähteä etsimään uusia ajattelumalleja.
Ruokavalion kulmakivet
- säännölliset ja riittävät ateriat; sopiva kylläisyys aterian jälkeen ja sopiva nälkä ennen seuraavaa ateriaa
- terveyttä edistävä, monipuolinen ruoka; lautasmalli annostelun apuna
- sallivuus ja joustavuus; myös herkut kuuluvat terveyttä edistävään syömiseen ja painonhallintaan
Ahmintahäiriö (BED)
Ylipainon, erityisesti vaikean ylipainon, syy voi olla ahmintahäiriö. Ahmintahäiriö on mielen sairaus, jonka taustalla saattaa olla stressitekijöitä, kuormittava elämäntilanne, tunne-elämän vaikeuksia, itsetunto-ongelmia sekä muuta psyykkistä oireilua. Toistuvat laihdutuskuurit pahentavat ahmintataipumusta.
Ahminnalla tarkoitetaan syömiskohtauksia, jossa kerralla syödään poikkeuksellisen suuria määriä, nopeasti, ja pakonomaisesti. Ahmintaan liittyy hallinnan menettämisen tunne ja häpeä, minkä vuoksi ahminta tapahtuu yksin, muilta salassa. Ahmiessa saadut suuret energiamäärät johtavat painonnousuun, minkä vuoksi monet ahmintahäiriöstä kärsivät turvautuvat erilaisiin dieetteihin ja paino vaihtelee.
Ahmintahäiriön hoidossa keskeistä on häiriön juurisyiden selvittämisen lisäksi kuuriluontoisista dieeteistä luopuminen. Säännöllisen ateriarytmin ja riittävän ja monipuolisen syömisen, ns. täsmäsyömisen, avulla ahmintakohtauksia saadaan harvenemaan ja syötyjä ruokamääriä pienenemään. Pitkän tähtäimen tavoitteena on vapautua ongelmasyömisen kierteestä.
Tukea monipuolisesta keinovalikoimasta
Painonhallintaan ja lihavuuden hoitoon on saatavissa erityyppistä tukea, ohjausta ja hoitoa. Näitä voivat olla elintapaohjaus eri menetelmin tai käyttäytymisterapia yksilö- tai ryhmämuotoisena, erittäin niukkaenergiainen ruokavaliohoito, lääkehoito ja leikkaushoito. Liikunta tukee painonhallintaa ja sillä on lukuisia terveyshyötyjä. Kuntien nettisivuilta löytyy tietoa maksuttomista liikuntaneuvontapalveluista erityisesti liikkumaan tottumattomille. Perinteisten vastaanottojen rinnalla voi olla etävastaanottoja tai sähköisiä palveluita. Painonhallinta ja lihavuuden hoito on pitkäkestoista, ja hoidon ja tuen muotoja on hyvä yhdistää tai vaihtaa hoidon edetessä. Painon laskiessa myös lääkityksen tarve voi muuttua, joten hoidon kokonaisuuden koordinointi on tärkeää.
Hoitoketjun ohjaus osiosta löydät hyödyllisiä linkkejä painonhallinnan tueksi.
Päivitetty 3.1.2025