Verensokerin ja verenpaineen omaseuranta
Verensokerin omaseuranta
Tyypin 2 diabetesta sairastava potilas, joka käyttää tabletti- tai GLP1-analogihoitoa ja on yksilöllisesti asetetussa glukoositasapainossa (tavoite on yksilöllinen, mutta pääsääntöisesti tavoite on HbA1c<53mmol/mol), ei pääsääntöisesti tarvitse omahoidon tueksi säännöllistä verensokerimittausta, koska nykyisin käytettävät lääkkeet eivät aiheuta hypoglykemioita.
Tyypin 2 diabetesta sairasta potilas, jolla on yhdistelmähoito ja pelkkä perusinsuliini käytössä, tarvitsee pääsääntöisesti verensokerimittarin päivittäiseen verensokerin seuraamiseen (verensokerin mittaus aamuin illoin sekä voinnin muuttuessa sekä ajoittain ateriaparimittaukset).
Tyypin 2 diabetesta sairastava potilas, jolla on monipistoshoito, tarvitsee pääsääntöisesti verensokerimittarin päivittäiseen verensokerin seuraamiseen. Yksilöllisen arvion mukaan potilas saattaa tarvita myös ketoaineiden mittaamiseen soveltuvan verensokerimittarin ja/tai sensorin.
Verensokeriseurannan avulla voi nähdä, kuinka ruokavalio, ateriarytmi, painonvaihtelut, liikunta ja lääkehoito vaikuttavat verensokeritasoon. Myös muut sairaudet, äkilliset tulehdukset ja lääkkeet voivat vaikuttaa verensokeriin. Verensokerin mittaustiheys riippuu hoitomuodosta ja hoidon tavoitteista. Tarvittaessa, mm. lääkevaihdon tai hoitotasapainon tehostamisen yhteydessä, tehdään tihennetty verensokerin seuranta.
Omamittausten tarve, ajankohta ja tavoitteet määritetään yksilöllisesti yhdessä potilaan kanssa ja ne kirjataan hoitosuunnitelmaan. Päätöksen käytettävistä mittareista ja tarvittavista liuskamääristä tai sensoreista tekee aina hoitopaikka. Ammattilaiset löytävät Hoituesta lomakkeet verensokerinseurantaan ja voivat tulostaa ne sieltä asiakkaalle.
Ohjeita potilaalle Käypä hoito
Verenpaineen omaseuranta
Verenpaineen hyvä hoito kuuluu diabeteksen perushoitoon. Kotona mitatut verenpainelukemat antavat hyvän kuvan todellisesta verenpaineesta. Verenpainemittarina käytetään luotettavaa olkavarsimittaria. Verenpaine ja syke mitataan neljänä päivänä aamuisin klo 6–9 ja iltaisin klo 18–21 kahdesti 1–2 minuutin välein. Verenpainetaso määritellään laskemalla aamu- ja iltamittausten keskiarvo. Diabetesta sairastavilla verenpaineen yleinen tavoite on 130/80 mmHg kotimittauksissa. Ammattilaiset löytävät Hoituesta lomakkeen verenpaineenseurantaan ja voivat tulostaa sen sieltä asiakkaalle.
Päivitetty 18.10.2024