Nitron käyttö ja hoitoon hakeutuminen
Sepelvaltimotaudin tavallisin oire on rasituksessa ilmaantuva puristava kipu tai ahdistava tunne rintakehällä. Lisäksi oireina voi olla myös hengenahdistusta, närästystä, väsymystä ja pahoinvointia.
Milloin hakeutua hoitoon
- Jos Nitro valmisteen käyttö tai oireet lisääntyvät, on hakeuduttava lääkärin vastaanotolle.
- Jos oireena on äkillinen kova rintakipu tai hengenahdistus, joka ei helpota muutamassa minuutissa, tulee soittaa 112.
- Jos oireena on äkillinen kova rintakipu, johon olette ottaneet Nitro-suihketta 1-3 suihkausta, eikä kipu helpota 5 minuutissa, tulee soittaa 112.
Sydänperäiset äkilliset oireet (Vimeo, video)
Nitron käyttö
Nitro-valmisteet kuuluvat sepelvaltimotaudin aiheuttaman rintakivun peruslääkkeisiin. Nitraatit laajentavat verisuonia, keventävät sydämen työtä ja poistavat rintakipua. Nitroa käytetään rintakipukohtauksissa ja rintakipua ehkäisevässä tarkoituksessa. Pikanitron (suihke tai kielen alle laitettava tabletti) vaikutus alkaa parissa minuutissa. Nitroja ovat kielen alle laitettavat tabletit ja suihke, joka annostellaan kielen päälle.
Nitro aiheuttaa vain vähän sivuvaikutuksia. Joillakin saattaa esiintyä ohimenevää kasvojen punoitusta, kuumotusta tai vaaratonta päänsärkyä. Päänsärkytaipumus häviää yleensä lääkkeen käytön jatkuessa. Koska nitro laskee verenpainetta, se voi aiheuttaa huimausta ja lääke kannattaakin ottaa makuulla tai istuen. Erektiolääkkeiden käyttö yhdessä nitrovalmisteiden kanssa on kielletty.
Rintakivun hoito
- Jos tunnette rintakehällänne puristavaa tai ahdistavaa kipua, käykää makuulle tai istumaan. Ottakaa Nitro-tabletti kielen alle tai 1-3 -suihketta kielen päälle. Jos kipu jatkuu yli viisi minuuttia, soittakaa numeroon 112 (aluehälytyskeskus) ja toimikaa annettujen ohjeiden mukaisesti.
Toistuvien rintakipujen hoito
- Jos rintakivut toistuvat useasti ja menevät ohi aina yhdellä nitrolla, voi nitroja ottaa tarvittaessa useitakin kertoja vuorokauden aikana. Yleensä tuolloin kannattaa käyttää pitkävaikutteista nitraattia. Lisäksi lääkärin tulee arvioida, tarvitaanko kajoavia sepelvaltimotaudin tutkimuksia. Jos päivittäinen nitrojen tarve kasvaa selvästi, ottakaa yhteyttä omaan lääkäriinne. Jos esiintyy lepokipua, hakeutukaa päivystyksenä lääkärin vastaanotolle.
Rintakipujen ehkäisy
- Voitte välttää rintakipukohtauksen, kun otatte nitron muutamaa minuuttia ennen rasitusta tai kylmään ilmaan menoa. Huomioikaa nitron verenpainetta alentava vaikutus ja käykää tarvittaessa istumaan tai makuulle.
Muuta huomioitavaa
- Pitäkää nitroja aina mukana. Säilyttäkää nitroja alkuperäispakkauksessa ja erillään muista lääkkeistä. Jos tabletit murenevat tai niiden teho tuntuu vähenevän, vaihtakaa ne uusiin. Tablettien vanhenemisen (pakkausmerkinnän lisäksi) huomaatte siitä, että ne eivät aiheuta kirvelyä kielenne alla. Nitrojen teho voi myös heikentyä, jos joudutte usein aukaisemaan purkin. Uusikaa nitro-resepti hyvissä ajoin, jotta lääke ei pääse loppumaan loman tai matkan aikana.
Päivitetty 27.11.2024