Päihteet ja seksuaaliväkivalta
Päihteet ja seksuaaliväkivalta kietoutuvat monesti yhteen. Päihdeongelmasta kärsivien elämässä seksuaali- ja lähisuhdeväkivalta sekä kaltoinkohtelu ovat hyvin yleisiä. Myös tapahtuma-aikaan päihtyneenä oleminen on yleistä. Päihteidenkäyttö ei kuitenkaan oikeuta seksuaaliväkivaltaan vaan päinvastoin, esim. sukupuoliyhteys sammuneen henkilön kanssa on raiskaus. Päihteiden vaikutuksen alaisena tilannetaju ja reaktiokyky heikentyvät. Omat rajat ja estot voivat hälvetä, jolloin päihtyneen voi olla vaikea suojella itseään. Rikoksesta vastuussa on kuitenkin aina tekijä. Päihteidenkäytön tai päihteiden alaisena olemisen ei tule vaikuttaa tuen ja avun saamiseen, ja tämä on hyvä myös asiakkaalle kertoa.
Päihteiden käyttäminen ja seksuaaliväkivallan uhriksi joutuminen saattaa herkästi aiheuttaa tuplahäpeää, mikä voi vaikeuttaa hoitoon hakeutumista. Taustalla voi olla ikäviä kokemuksia terveydenhuollon palveluista ja ammattilaisten kanssa asioinnista. Asiakaskohtaamisissa on hyvä pitää mielessä myös vastikkeellisen seksin ja ihmiskaupan mahdollisuus. Myös seksityötä tekevä voi kokea seksuaaliväkivaltaa.
On tärkeää, että asiakas saa apua sekä ongelmalliseen päihteiden käyttöön että seksuaalisesta väkivallasta toipumiseen. Ohjaa asiakas päihdepalvelujen piiriin päihdepalveluketjun mukaisesti ja varmista että hän saa sen lisäksi psykososiaalista tukea seksuaaliväkivaltakokemukseensa.
Kohtaaminen
Uskalla ottaa päihteiden käyttö ja seksuaaliväkivalta puheeksi. Kysy ja puhu suoraan. Kerro, että samat asiat käydään läpi kaikkien asiakkaiden kanssa. Mikäli herää epäily asiakkaan päihtymystilasta, voi tämän havainnon sanoa ääneen. Jokainen kohtaaminen asiakkaan kanssa on mahdollisuus myös mini-interventioon päihteiden käytön haitoista sekä auttavista tahoista. Alla on listattuna muutamia neuvoja kohtaamistilanteisiin:
- Suhtaudu neutraalisti äläkä tuomitse
- Osoita, että olet kiinnostunut auttamaan akuutissa asiassa
- Älä provosoi / provosoidu
- Esitä avoimia kysymyksiä
- Päihteistä ei tarvitse puhua enempää kuin akuutti tilanne vaatii
- Huomioi turvallisuus ja ennakointi vastaanottotilanteessa
- Selvitä ja dokumentoi huolellisesti päihtymystila ja käytetyt päihteet. Seri-tukikeskuksessa jokainen asiakas puhallutetaan. Kirjatessa päihtyneen asiakkaan olemusta on hyvä kuvailla esim. ”Vaikutelma, että asiakas päihtynyt.” “Puhe sammaltavaa, pitää silmiä kiinni, olemus hidastunut.”
Päihtymystilan arviointi ja suostumuksen antaminen
Mikäli henkilö on päihtynyt ja seksuaalirikostapahtuma on tuore (tapahtumasta aikaa alle 7 vrk), ohjaa aina asiakasta hakeutumaan Seri-tukikeskukseen, jossa lääkäri arvioi päihtymystilan ja mahdollisen seurantayksikön. Muutoin riittää yhteydenotto Seri-tukikeskukseen virka-aikana. Alle 16-vuotias päihtynyt ohjataan Lasten päivystykseen, jos epäillystä tapahtumasta on alle viikko, tai päihtymystila antaa siihen aiheen. Voimakkaasti päihtyneet ohjataan Acutaan seurattavaksi ja seri-tutkimukset tehdään vasta selviämisen jälkeen. Lievästi päihtynyt voidaan tutkia, jos suostumuksesta tutkimuksiin saadaan selvyys ja haastattelu voidaan ongelmitta toteuttaa. Oikeuslääketieteelliset näytteet otetaan mahdollisimman pian selviämisen jälkeen.
On oleellista, että henkilö tiedostaa, mihin tutkimuksiin antaa suostumuksensa. Ei ole olemassa promillerajaa suostumuksen antamiseen erilaisien toleranssien takia. On kuitenkin tärkeää, että asiakas:
- Ymmärtää päätökseen liittyvän tiedon
- Pystyy käyttämään tietoa muodostaessaan mielipiteen
- Pystyy jollain tavoin kommunikoimaan päätöksensä
- Pystyy pitämään tiedon muistissa
Lisätietoa ja tukea
Mielenterveystalo, Tietoa päihteistä ja päihdeongelmista
Tukea päihdeasioissa saa mm. Pirkanmaan hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalveluista, pro-tukipisteestä ja Ihmiskauppa-sivustolta. Katso: Jatkohoidon järjestäminen ja hoidon porrastus, alle 18-vuotiaat ja Jatkohoidon järjestäminen ja hoidon porrastus, 18 vuotta täyttäneet
Päivitetty 25.11.2024