Lääkinnällinen kuntoutus
Lääkinnällisen kuntoutuksen järjestämiseen ja toteuttamiseen osallistuu hyvinvointialue ja Kela vastuunsa ja roolinsa mukaisesti. Lääkinnällisen kuntoutuksen tarkoituksena on auttaa kuntoutujaa ylläpitämään tai parantamaan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä sekä tukea itsenäistä suoriutumista päivittäisissä toiminnoissa ja elämäntilanteen hallinnassa. Lääkinnällistä kuntoutusta ovat kuntoutustarpeen arviointi, kuntoutustutkimus, kuntoutusohjaus, kuntoutusneuvonta ja terapiat, apuvälineet ja sopeutumisvalmennus.
Kuntoutustarpeen arvioinnin toteuttaa terveydenhuollon ammattilainen. Työ- ja toimintakykyä arvioidaan yhteistyössä kuntoutujan kanssa keskustelemalla, havainnoimalla ja käyttämällä erilaisia toiminta- ja työkyvyn testejä ja mittareita. Kuntoutustarpeen arvioinnissa huomioidaan kuntoutujan terveydentila, yksilölliset vahvuudet ja elinympäristön vaikutukset työ- ja toimintakykyyn, sekä selvitetään, millainen kuntoutus kuntoutujalle soveltuu.
Kuntoutustutkimuksen tarkoitus on selvittää tutkittavan kuntoutumismahdollisuuksia. Tutkittavan sairauksien ja vammojen merkitystä arvioidaan suhteessa työ- ja toimintakykyyn ja huomioidaan psykososiaalinen kokonaistilanne. Kuntoutustutkimuksen tuloksena laaditaan yksilöllinen ammatillinen ja lääkinnällinen kuntoutussuunnitelma.
Kuntoutuksen tarkoituksenmukainen eteneminen edellyttää kuntoutusohjausta. Se on asiakaslähtöistä, lakisääteistä ja tavoitteellista toimintaa, johon ei tarvita lähetettä. Aloitteen voi tehdä kuntoutuja itse, lähipiiri, hoitava taho tai viranomainen. Kuntoutusohjaus on maksutonta ja kuuluu myös kuntoutujan lähipiirille. Kuntoutusohjauksen tavoitteena on kuntoutuksen vaikuttavuuden edistäminen kuntoutujan omassa elinympäristössä.
Pirkanmaan hyvinvointialueen järjestämää lääkinnällisen kuntoutuksen kuntoutuspalvelua ovat fysioterapia, psykofyysinen fysioterapia, toimintaterapia, puheterapia ja neuropsykologinen kuntoutus. Näitä varten tarvitaan julkisessa terveydenhuollossa laadittu kuntoutussuunnitelma. Ensisijaisesti kuntoutuspalvelut toteutetaan hyvinvointialueen omana toimintana, tarvittaessa kuntoutuspalvelu voidaan myöntää palvelusetelillä.
Peruukkia ja rintaproteesia varten annetaan aina ensimmäinen palveluseteli sairaalasta hoitavasta yksiköstä. Arvio ja maksusitoumus painetekstiilien (tukihiha, -käsine) osalta tehdään ensimmäisen kerran Tays Hatanpään fysiatrian yksikön poliklinikalla. Tämän jälkeen palveluseteliä tai maksusitoumusta painetekstiileihin, kuten myös peruukkiin ja rintaproteesiin, haetaan hyvinvointialueen lääkinnällisen kuntoutuksen toimistosta.
Toiminta- tai liikuntakyvyn heiketessä on mahdollista saada perusapuvälineitä lyhytaikaiseen lainaan oman asuinkunnan apuvälineyksiköstä ilman lähetettä. Perusapuvälineitä ovat esimerkiksi kyynärsauvat, kävelytelineet ja suihkutuolit.
Kela järjestää vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta ja harkinnanvaraista kuntoutusta. Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tavoitteena on pystyä sairaudesta huolimatta tekemään töitä tai selviytymään arkielämän toiminnoista paremmin. Oikeus Kelan vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen voi olla alle 65-vuotiaalla henkilöllä, jolla vamman tai sairauden vuoksi on huomattavia vaikeuksia selviytyä arjen toimissa sekä osallistua niihin ja kuntoutuksen tarve kestää vähintään vuoden. Vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta varten tarvitaan kuntoutussuunnitelma, jonka on laadittu julkisessa terveydenhuollossa.
Kelan järjestämät syöpään sairastuneen sopeutumisvalmennuskurssit ovat harkinnanvaraista kuntoutusta. Sopeutumisvalmennuskurssit ovat ajankohtaisia 1–2 vuoden sisällä sairastumisesta, kun hoidot ovat jo päättyneet tai päättymässä. Kelan sopeutumisvalmennuskurssille haetaan Kelan kuntoutushakemuslomakkeella numero KU132. Liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto. Sopeutumisvalmennuskursseja järjestävät myös Syöpäjärjestöt.
Kelan harkinnanvaraiseen kuntoutukseen kuuluvat myös muut kuntoutuskurssit, moniammatillinen yksilökuntoutus, neuropsykologinen kuntoutus ja ammatillinen kuntoutusselvitys.
Lisätietoja:
Päivitetty 9.10.2024