Kuolema kotisairaalassa
Suunniteltuun kotikuolemaan valmistautuessa on hyvä hoitohenkilökunnan ja potilaan läheisten kanssa käydä läpi lähestyvän kuoleman merkit, sekä ensisijaiset kuoleman merkit.
Kotisaattohoidossa olevalle potilaalle on nimetty hoitovastuussa oleva lääkäri. Odotetun kuoleman tapahduttua paikalle ei tarvitse kutsua sairaankuljetusta, eikä poliisia.
Kuoleman tapahduttua omaisia ohjeistetaan ottamaan yhteyttä kotisairaalaan tai tukiosastolle, yhteydenotto on mahdollista vuorokauden ympäri.
On mahdollista, että kotisairaalan lääkäri käy virka-aikana kotona toteamassa vainajan. Jos kotona kuolleeksi toteaminen ei ole mahdollista kuljetetaan vainaja lähimmän kiirevastaanoton päivystävän lääkärin todettavaksi.
Mikäli kuoleman hetki tulee yöllä, voidaan rauhassa odottaa aamuun, jos se omaisille sopii. Tarvittaessa vainajan siirto pois kotoa on mahdollinen myös yöaikaan. Vainajien siirroista on tehty sopimukset hautausurakoinnin kanssa, jotka toimivat 24/7. (Vainajatoiminta). Virka-ajan ulkopuolella vainaja kuljetetaan tarvittaessa lähimmälle kiirevastaanotolle tai Acutaan kuoleman toteamiseksi.
Lääkärin on aina todettava tapahtunut kuolema.
Hoitava lääkäri huolehtii kuolemansyyn selvityksestä eli toteaa kuoleman, tekee ilmoituksen Digi- ja väestötietovirastoon, laatii kuolintodistuksen sekä hautausluvan.
Jos kuoleman toteaa kiirevastaanoton tai Acutan päivystävä lääkäri, tekee hän ilmoituksen kuolemasta Digi- ja väestötietovirastoon ja hoitava lääkäri laatii kuolintodistuksen sekä hautausluvan.
Jos vainajalla on tahdistin tai kipustimulaattori, tulee niiden poistosta huolehtia ennen hautausluvan kirjoittamista. Kiirevastaanoton päivystävä lääkäri poistaa vainajalta tahdistimen, Acutaan viedyltä vainajalta tahdistin poistetaan TAYS vainajatoiminnassa.
Vainaja on mahdollista laittaa arkkuun kotona, jos kuolleeksi toteaminen on suoritettu. Vainaja voidaan pukea toivomallaan tai omaisten toivomalla tavalla. Annetaan omaisille aikaa, toimitaan kiireettömästi, vainajaa kunnioittavasti, huomioidaan kulttuurisidonnaisuudet.
Omaisille järjestetään kotisaattohoidon päättymisen jälkeen mahdollisuus keskusteluun vainajan hoitoon osallistuneiden ammattihenkilöiden kanssa.
Päivitetty 25.10.2024