Päihteiden käytön tunnistaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa
Monien fyysisten, psyykkisten ja sosiaalisten ongelmien taustalta voi löytyä runsasta alkoholin tai muun päihteen käyttöä- Päihteidenkäyttöä onkin syytä kartoittaa rutiininomaisesti ensimmäisillä käyntikerroilla eri palveluissa. Päihteiden käyttöä on syytä kartoittaa tarkemmin, jos asiakkaalla on seuraavia oireita, ongelmia tai huolia: kohonnut verenpaine, sydämen rytmihäiriö, epämääräiset vatsaoireet, ylipaino, unettomuus, ahdistuneisuus, mielenterveysongelmat, hormonihäiriöt, aivovammat, aivoverenvuoto, tapaturmat ja väkivalta.
Päihteiden käytön puheeksiottamisessa tärkeintä on kysyä päihteistä rohkeasti ja kuunnella vastaus aidosti. Alussa päihteistä kannattaa kysyä avoimia kysymyksiä, jotka eivät johdattele asiakasta. Tilanteessa on tärkeää luoda avoin ja luottamuksellinen ilmapiiri, jotta asiakas tuntee, että häntä kuunnellaan ja hän uskaltaa kertoa avoimesti omasta päihdekäytöstään.
Päihteiden käytön puheeksiottamisessa tärkeää
- Kysy päihteistä avoimilla kysymyksillä, mutta tarvittaessa tarkenna kysymyksiä, jos asiakas ei osaa vastata.
- Älä johdattele asiakkaan vastausta kysymyksilläsi, vaan kuuntele vastaus, oli se millainen hyvänsä.
- Kun kysyt alkoholin määristä, kysy yläkanttiin; määristä kertominen voi tuntua vaikealta, varsinkin, jos käyttää paljon ja hoitaja kysyy pienen luvun, voi oikean lukumäärän kertominen tuntua nololta. Kysy siis reippaasti suurempi määrä.
- Huom. Muutaman määritelmä on 3-99, se voi siis asiakkaalle tarkoittaa mitä vain, vaikka olemmekin arkikielessä tottuneet, että se tarkoittaa noin 2-3.
- Kysy, jos et tiedä, päihdetermistö muuttuu jatkuvasti, eikä ole noloa kysyä mitä jokin päihde/ termi tarkoittaa, se myös osoittaa, että haluat ymmärtää asiakasta.
- Kun kysyt, älä kirjoita samalla vastauksia tietokoneelle, vaan pysähdy hetkeksi kuuntelemaan. Asiakkaalle voi tulla olo, että yrität kysyä häneltä kysymyksiä rutiinisti ja kirjoittaa ne nopeasti koneelle, etkä ole oikeasti kiinnostunut hänestä.
- Siispä, kun kysyt, pysähdy hetkeen, tunnistele ilmapiiriä, anna tilaa vastauksille, jotta asiakas tuntee tulevansa kuulluksi, ole kiinnostunut ja kuuntele.
Linkkejä tunnistamisen tueksi sote-ammattilaisille
- Päihdeongelmien tunnistaminen ja hoito (THL)
- Maailman terveysjärjestön kehittämä kymmenen kysymyksen AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test) on todettu toimivaksi suurkulutuksen tunnistajaksi. Jos Audit- pisteet ovat ≥8 tai on myös muuta päihdekäyttöä, keskustellaan päihteiden käytöstä laajemmin ja ohjataan jatkohoitoon.
- AUDIT C AUDIT-testin kolme ensimmäistä kysymystä on tehokas ja nopea väline alkoholin ongelmakäytön tunnistamiseen. Jos Audit-C -pisterajat naisilla ≥5 ja miehillä ≥6 ylittyvät, pyydetään asiakasta täyttämään koko Audit (10 kysymystä).
- AUDIT yli 65-vuotiaille
- ADSUME nuoret
- Nuorten päihteiden käytön erityispiirteet Nuorten päihteiden käyttö ja päihdehäiriöt
- Alkoholiriippuvuustesti SADD
- Tapaturmapotilaiden alkoholinkäytön puheeksiotto
- Alkoholin käytöstä tulee kysyä kaikessa sosiaalityössä. Päihteiden käytön ja riippuvuuksien varhainen tunnistaminen ja tuki sosiaalityössä (THL)
- Kysy ja neuvo: Alkoholinkäytön mini-interventio aikuissosiaalityössä
- Huumeiden käytön ja lääkkeiden väärinkäytön tunnistaminen Huumeidenkäyttötesti - DAST 20
- Huumeiden käytön kartoitus ja hoitomotivaatio – DUDIT-E
- Kannabiksen päihdekäyttöön liittyvän riskin taso Kannabiksen käytön riskit (ASSIST)
- ADHD- ja aikuisten oppimisvaikeudet lisäävät usein päihteiden käyttöä ja niiden hoito tai hoitamattomuus vaikuttaa usein myös päihdekäytön tilanteeseen. Erityisesti rikostaustaisten kanssa työskentelevien on tärkeä tunnistaa riskiryhmä. Aikuisen ADHD oirekysely: ASRS v1.1- testi
Päivitetty 25.10.2024