Päihteet otetaan aina puheeksi asiakkaita kohdattaessa
Ensimmäinen ja tärkein askel päihteiden ja pelaamisen hoidossa on ottaa asia puheeksi. Puheeksiottamista ei tule pelätä. Jokainen sosiaali- ja terveydenhuollon toimia kohtaa päivittäin alkoholin käyttäjiä. Tilastollisesti yhdeksän kymmenestä suomalaisesta käyttää alkoholia joista 2-3 käyttää alkoholia itselleen haitallisesti. Käyttäjiä löytyy siis kaikista ihmisjoukoista. Mitään ulkoista tmv. merkkiä tunnistamiseen ei ole. Henkilö itsekkään ei aina tiedosta käyttävänsä liikaa. Alkoholin käyttö Suomessa on tavallista, mutta tiedoissa ja käyttötaidoissa on puutteita. Niihin voidaan vaikuttaa neuvonnalla, mikä lähtee puheeksiottamisesta. Useimpien kohdalla oikea tai väärä käyttötapa saadaan selville vain kyselemällä. Iso osa ihmisistä kokee myönteisenä se, että heiltä kysytään alkoholinkäytöstä.
Puheeksiottamista voi harjoitella A-klinkkasäätiön tuottamalla verkkokurssilla
Miksi ottaa puheeksi:
- muuten et tiedä mahdollisista ongelmista
- asiakas saa mahdollisuuden ottaa tilanteensa haltuun ja korjata tilannettaan
- varhain todettu ja kohdennettu neuvonta on todettu vaikuttavaksi ja vaikutus kestää useamman vuoden.
Kun ongelma on otettu puheeksi, on vaikuttavaksi todettua lähteä keskustelemaan asiasta motivoivan keskustelun /-neuvonnan keinoin. Motivoinnin tavoitteena on vahvistaa asiakkaan omaa sisäistä motivaatiota, herättää muutoshalukkuutta, työstää vastustusta ja ristiriitoja sekä tukea asiakkaan omanarvontuntoa.
Linkkejä puheeksiottoon:
Alkoholin käytön puheeksiotto (THL)
Puheeksioton ohjeet (päihdelinkki.fi)
Alkoholineuvonnan opas (päihdelinkki.fi)
Rahapelaamisen tunnistaminen ja puheeksiotto
Rahapelaaminen on Suomessa hyvin yleistä. Ongelmien ehkäisemiseksi voidaan hyödyntää puheeksiotossa motivoivan haastattelun periaatteita. Rahapeliongelmaan usein liittyy häpeää ja syyllisyyttä ja asiasta puhuminen on vaikeaa, siksi se jää helposti tunnistamatta palveluissa. Apua haetaan monesti vasta sitten kun ongelmat ovat jo vakavia, siksi puheeksiottamisen malli vastaanotolla on erityisen tärkeää. Rahapelaamiseen liittyviä haittoja voi olla useita ja terveydellisinä haittoina voi esiintyä muun muassa uni- ja masennushäiriöitä, stressioireita, päihde- ja riippuvuusongelmia sekä muita elämän hallinnan haasteita.
Päivitetty 24.10.2024