Alkoholin riskikäytön rajat
Alkoholi aiheuttaa humalatilan. Mitä enemmän ja nopeammin ihminen juo alkoholia, sitä voimakkaammin hän humaltuu. Alkoholi vaikuttaa kuitenkin eri tavalla eri ihmisiin. Jotkut sietävät alkoholia paremmin kuin toiset. Se, mikä määrä meille itse kullekin on liikaa, riippuu monesta eri tekijästä, mm. sukupuolesta, ruumiinrakenteesta, kehon painosta ja iästä. Naiset tulevat yleensä helpommin humalaan kuin miehet.
Jos alkoholia juo paljon ja usein, elimistö tottuu alkoholiin. Tottumus johtaa helposti runsaaseen alkoholikäyttöön. Jatkuvasta ja runsaasta alkoholin käytöstä voi seurata riippuvuus eli alkoholisoituminen.
Mitä on kohtuus?
Suomalaisten käsitykset kohtuudesta ovat venyviä, pari keskiolutta – pullo kirkasta / kerta. Alkoholin aiheuttamat terveyshaitat kasvavat kokonaiskulutuksen kasvaessa. Tapaturmavaara taas kasvaa kertakäytön kasvaessa.
Jos halutaan pysyä kohtuudessa, on rajoitettava molempia.
Kenellä tahansa voi olla joskus aihetta kulutustottumustensa tarkistamiseen. Riski riippuvuuden kehittymiseen vaihtelee yksilöittäin. Päihdeongelman periytyvyysriskistä on ristiriitaista näyttöä puolesta ja vastaan. Riskirajat ovat keskimääräisiä arvioita, haittaa voi olla jo pienestä käytöstä. Esimerkiksi monien sairauksien oireet pahenevat suorassa suhteessa kulutukseen ilman kynnysarvoa. Huomioi myös, että nuorilla, ikääntyneillä ja sairailla haittoja voi ilmaantua jo alemmalla kulutustasolla. Raskauden aikana pienetkin alkoholimäärät lisäävät sikiön haittariskiä.
Riskitasot on määritelty ajatellen terveitä työikäisiä, eikä vähäisen riskin tasoakaan pidä tulkita turvarajaksi; vähäisempikin alkoholinkäyttö voi suurentaa haittariskiä. Yksilötasolla alkoholin käytön haitat voivat vaihdella merkittävästi.
Kertakäytön riskin rajat
Miehillä 7 ja naisilla 5 annosta
Terveen aikuisen kohtalaisen riskin taso
Terveen aikuisen korkean riskin taso
- Kyseisillä annosmäärillä sairastavuus lisääntyy ja kuolleisuusriski suurentuu merkittävästi
Yli 65 -vuotiaat
- enintään 1 alkoholiannos päivässä,
- ei milloinkaan 2 annosta enempää kerralla
- keskimäärin yli 1 alkoholiannosta päivässä
- yli 3 annosta runsaan juomisen kerroilla
- yli 7 annosta viikossa
Yhteenveto
- Paina mieleen, mitä tarkoittaa yksi annos. Esimerkiksi, jos tapanasi on juoda puoli pulloa viiniä kerralla, se on 3 annosta, koska pullollisesta tulee 6 annosta.
- Säännöstele käyttö niin, että kertakäytön raja ei ylity ja annosmäärä pysyy viikkotasollakin riskirajan alapuolella.
- Alkoholinkäyttö, josta ei ole todennäköisesti riskiä terveelle työikäiselle henkilölle, on naisilla 0-1 annosta ja miehillä 0-2 annosta päivässä.
- Muista, että alkoholinkäytön riskirajat ovat ohjearvoja ja yksilölliset erot voivat olla suuria.
- Riskirajat ylittävä juominen edellyttää hoitoa, jos juomista ei omin voimin saa vähennettyä. Rajat eivät ole tavoitemääriä, joiden alittaminen takaisi haitattomuuden.
Lisätietoa: Alkoholi ja terveys (Terveyskirjasto)
Päivitetty 23.10.2024