Hoidon porrastus
Nuorten masennuksen hoidon porrastus perustuu masennusoireiden vakavuuteen.
- Lievän ja keskivaikean masennuksen hoidosta vastaa perustaso
- Vaikea masennus hoidetaan erikoislääkärijohtoisissa nuorisopsykiatrisissa palveluissa (LAPE-linjan erikoislääkärijohtoisissa työryhmissä tai Taysin nuorisopsykiatrian vastuualueella)
- Tutustu oman alueesi palvelutarjontaan
Hoidon porrastukseen vaikuttavat lisäksi perheen nuorelle tarjoama tuki ja nuoren mahdolliset muut samanaikaiset häiriöt. Jos nuorella on hoitoa vaikeuttavia samanaikaisia häiriöitä (ahdistuneisuushäiriöt, käytöshäiriöt, päihdehäiriöt) tai perheen kyky tukea nuorta on heiveröinen, kynnys ohjata erikoistuneempiin palveluihin madaltuu.
Vaikeissa masennuksissa, etenkin pitkittyneissä tilanteissa, hoitoon ja tukitoimiin osallistuu usein monta eri tahoa. On tärkeää, että nimetty henkilö vastaa kokonaishoidon koordinaatiosta sekä hoidon yhteensovittamisesta nuoren ja hänen perheensä arkeen ja sen tukemiseen.
Tämä edellyttää:
- aloitteellista ja aktiivista yhteistyötä toimijoiden ja organisaatioiden välillä
- tarvittaessa verkostokokouksia verkostoituva työote, jotka kutsuu koolle nuoren hoidon kokonaisuudesta ensisijaisesti vastaava henkilö (omahoitaja, case manager, oma työntekijä) sovittuaan verkoston kutsumisesta ja kutsuttavista tahoista nuoren ja hänen perheensä sekä oman työryhmänsä tarvittavien jäsenten kanssa
- Hoidon jatkuvuuden turvaamista myös hoitopaikan vaihtuessa, katso myös siirtokokous ja epikriisi
Pirkanmaan hyvinvointialueen Nuorispsykiatrinen hoito sivustolta löytyy kattavasti tietoa, johon kannattaa tutustua.
Hoidosta vastaava henkilö sovitaan tapauskohtaisesti.
Koulu- ja opiskelu-terveydenhuolto
- Ohimenevät mielialaoireet ja lievä depressio
- Ohimenevien kriisi- ja sopeutumisoireiden ja lievien masennustilojen hoito
- Ennaltaehkäisevät ja oireidenhallintaa parantavat ryhmät yhteistyössä nuorten mielenterveyspalvelujen kanssa
Nuorten mielenterveyspalvelut
- Keskivaikea depressio
- Keskivaikean masennuksen yksilö-, ryhmä- ja perhehoito.
- Mahdollisesti vaikean masennuksen hoito, kun nuoren perheeltään saama tuki on hyvä ja työryhmällä on mahdollisuus konsultoida lääkäriä.
- joillakin työryhmillä Pirkanmaalla on käytettävissä nuorisopsykiatrian erikoislääkärin konsultaatiot
- 16-vuotiaiden ja sitä vanhempien SSRI-lääkehoito voidaan aloittaa peruspalveluissa
Erikoislääkärijohtoiset työryhmät (Tampere, Valkeakoski, Sastamala, Kangasala)
- Vaikea masennus
- Erikoislääkärijohtoisen nuorisopsykiatrisen työryhmät vastaavat vaikeiden masennustilojen hoidosta, akuutisti itsetuhoisten ja itsemurhavaarassa olevien nuorten hoidosta, samanaikaisten muiden mielenterveyden häiriöiden komplisoimista masennustiloista ja lisäksi 13-15 -vuotiaiden lääkehoidon arvioista ja toteuttamisesta.
- Tays muodostaa koko erikoissairaanhoidon paikoissa, joissa ei ole omia erikoislääkärijohtoisia nuorisopsykiatrisia palveluita.
Tays nuorisopsykiatrian vastuualue
- Psykoosioireinen masennus, toistuva vaikea masennus
- Taysin nuorisopsykiatrian vastuualue hoitaa nuoria, joilla on psykoottistasoisia mielialahäiriöitä (psykoottinen masennus, tyypin 1 kaksisuuntainen mielialahäiriö) tai toistuvia osasto- tai tehostetun avohoidon jaksoja vaativia vakavia mielialahäiriöitä
- Psykoterapian toteuttaminen sen vaatiessa niin vahvaa moniammatillista tukea, ettei KELA/ ostopalveluterapia ole mahdollinen.
Päivitetty 22.1.2025