Vertaistuki ja kokemusasiantuntijuus
Vertaistuki ja kokemusasiantuntijuus ovat vastavuoroista kokemusten vaihtoa, jossa samankaltaisia prosesseja elämässään läpikäyneet ihmiset tukevat toinen toisiaan. Vertaiset jakavat kokemuksiaan ja tietojaan toisia kunnioittavassa ilmapiirissä. Vertaistuki voidaan määritellä myös voimaantumisena ja muutosprosessina, jonka kautta ihminen voi löytää ja tunnistaa omat voimavaransa ja vahvuutensa sekä ottaa vastuun omasta elämästään.
Vertaistukija tai kokemusasiantuntija ei niinkään neuvo ja anna ohjeita, vaan kuuntelee, opastaa tiedon etsimisessä ja rohkaisee elämäntilanteeseen sopeutumisessa. Vertaistuki ja ammattiapu ovat eri asioita. Ne voivat kuitenkin toimia rinnakkain ja tukea toinen toistensa vaikutuksia.
Vertaistuen merkityksestä
Vertainen ja kokemusasiantuntija ovat tärkeitä tiedonlähteitä ja tukijoita. He ymmärtävät sairauteen, sen tutkimiseen ja hoitoon liittyviä kokemuksia ja tuntemuksia. Vertaiselta ja kokemusasiantuntijalta saa kokemustietoa ja ymmärrystä. He voivat olla perustellun toivon tuojia ja esimerkkejä selviytymisestä.
Vahvistamalla ammattityön ja vertaistukijoiden/kokemusasiantuntijoiden välistä kumppanuutta on mahdollista saada kokemustieto hyvinvointityön käyttöön ja vahvistaa ihmisten osallisuutta. Tutkimustiedon perusteella vertaistuesta on hyötyä.
Vertaistuen ja kokemusasiantuntijuuden toteutustapoja
Toisille sopivat ryhmäkeskustelut, kun taas toiset haluavat tavata vertaistukijaa kahden tai yhdessä omaisten ja läheisten kanssa. Aina ei pysty jakamaan omia kokemuksiaan ryhmässä, kuuntelemaan muiden tarinoita ja olemaan tukena muille.
Vertaistukea ja kokemusasiantuntijuutta voidaan toteuttaa erilaisissa ympäristöissä: ohjatuissa keskusteluryhmissä, avoimissa kohtaamispaikoissa, toiminnallisissa ryhmissä, kahdenkeskisissä tapaamisissa tai yhdessä omaisten ja läheisten kanssa. Ei ole yhtä ainoata oikeata tapaa järjestää vertaistukea.
Monisairaan potilaan kohdalla voi olla haasteellista etsiä sopivaa vertaistukiryhmää, koska vertaistukea pitää etsiä monen eri potilasjärjestön www-sivuilta. Niistä kuitenkin löytyy tietoa eri vertaistukiryhmistä.
Linkkejä:
Kokemusasiantuntijuus ja vertaistuki (THL)
Vammaispalvelujen käsikirja: Tuki ja palvelut (THL)
Vertaistalo (Terveyskylä)
Vertaistuki (Terveyskylä)
Vertaistukiryhmät (Tampereen seurakunnat)
Vertaistukea AVH:n sairastaneille ja heidän läheisilleen (Aivoliitto)
Päivitetty 4.11.2024