Vanhempien tuki ja etuudet

Mihin otetaan yhteys, kun vanhemmat tarvitsevat tukea?

1)    Ilman lastensuojelun asiakkuutta: 

Muiden tahojen lisäksi tässä huomioitava uusi sosiaalihuoltolaki 1301/2014.

18 § Perhetyö
Perhetyöllä tarkoitetaan hyvinvoinnin tukemista sosiaaliohjauksella ja muulla tarvittavalla
avulla tilanteissa, joissa asiakas ja hänen perheensä tai asiakkaan hoidosta vastaava henkilö, tarvitsevat tukea ja ohjausta omien voimavarojen vahvistamiseksi ja keskinäisen vuorovaikutuksen parantamiseksi.

Perhetyötä annetaan erityistä tukea tarvitsevan lapsen tai nuoren terveyden ja kehityksen turvaamiseksi.  

19 § Kotipalvelu
Kotipalvelulla tarkoitetaan asumiseen, hoitoon ja huolenpitoon, toimintakyvyn ylläpitoon, lasten hoitoon ja kasvatukseen, asiointiin sekä muihin jokapäiväiseen elämään kuuluvien tehtävien ja toimintojen suorittamista tai niissä avustamista.

Kotipalvelua annetaan sairauden, synnytyksen, vamman tai muun vastaavanlaisen toimintakykyä alentavan syyn tai erityisen perhe- tai elämäntilanteen perusteella niille henkilöille, jotka tarvitsevat apua selviytyäkseen 1 momentissa tarkoitetuista tehtävistä ja toiminnoista.

Oikeus kotipalvelun saamiseen ei edellytä lastensuojelun asiakkuutta.

2)    Perhepalveluiden asiakkaille tarkoitettuja palveluja ja tukitoimia: 

  • Tyypillinen toimintakykyä alentava laissa tarkoitettu syy on uupumus. Erityisellä perhetilanteella tarkoitetaan esim. vanhempien erotilannetta, perheenjäsenen kuolemaa, kun perheessä on vammainen lapsi tai kun elämäntilanne voi aiheuttaa tuen tarvetta myös muun omaisen tai läheisen vaikean sairauden johdosta yms.
  • Myös lastensuojelun asiakkaille on järjestettävä tarvittaessa kotipalvelua, vaikka lastensuojelun asiakkuus ei ole edellytyksenä kotipalvelun saamiselle. 
  • Perhetyötä, tukihenkilöitä ja – perheitä sekä vertaisryhmiä on mahdollista saada jatkossa myös yleisinä perhepalveluina ilman lastensuojelun asiakkuutta palvelutarvearvion perusteella.
  • Palvelut ja niiden monipuolisuus ovat kuntakohtaisia. Suurin osa sosiaalihuoltolain mukaisista palveluista on niin sanotusti määräraha sidonnaisia palveluja, joiden myöntämisessä kunta voi käyttää harkintaa. Sosiaalipäivystys vastaanottaa tamperelaisia ja orivesiläisiä koskevat lastensuojeluilmoitukset ja hoitaa kiireelliset lastensuojeluasiat 24/7. 


3)    Lastensuojelun asiakkaille tarkoitettuja palveluja ja tukitoimia ovat:

  • Lastensuojelulain mukainen taloudellinen tuki 
  • Tehostettu perhetyö 
  • Perhekuntoutus
  • Lapsen sijoittaminen kodin ulkopuolelle
  • Jälkihuolto 18–25-vuotiaat
  • Tukihenkilö/tukiviikonloppu (nuorisoikäisille)
  • Lastensuojelulaina perusteella voidaan myöntää mm. tukea lapsen ja perheen ongelmatilanteen selvittämiseen lapsen ja hänen perheenjäsentensä kuntoutumista tukevia hoito- ja terapiapalveluja.
  • Ostopalvelut (mm. Nepsy-valmennus, tuettu asuminen)
  • Järjestöt / kolmas sektori

Taysin syömishäiriöpoliklinikalla täysi-ikäisten potilaiden vanhemmilla tai muilla perheenjäsenillä on mahdollisuus saada tukikäyntejä esim. psykoedukaatiota syömishäiriöön liittyen (omahoitajien toimesta). Lisäksi perhetapaamisia järjestetään. 

Tampereen kaupungin sosiaalipalvelujen neuvonnasta saa matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa puhelimitse tai vuoronumerolla sekä palvelutarpeen arviointia tapaamisella. 

Palvelutarpeen arvion perusteella voidaan perustaa asiakkuus Lapsiperheiden aikuissosiaalityöhön, joka on oikea taho silloin kun lapsiperheen aikuinen tarvitsee tukea omassa tilanteessaan. Samanaikaisesti lapsella voi olla asiakkuus lapsiperheiden sosiaalityössä tai lastensuojelussa, mutta se ei ole edellytys. 

Päivitetty 17.1.2025