Toimintaohjeet diabetesta epäiltäessä ja indikaatiot vastasairastuneen lähettämisestä erikoissairaanhoitoon

Toimintaohjeet diabetesta epäiltäessä ja indikaatiot vastasairastuneen lähetämisestä erikoissairaanhoitoon

Jos potilaalla on diabeteksen oireita tai löydöksiä (virtsamäärän suurenemista, janotusta, väsymistä, laihtumista, näköhäiriöitä ja pohjekramppeja, pahoinvointia, vatsakipuja, oksentelua ja hyperventilaatiota) mitataan päivystyksenä pikamittarilla verensokeri ja ketoaineet.

Päivystyksena erikoissairaanhoitoon Taysiin

  • Alle 16- vuotias aina! Sähköinen päivystyslähete lapsilla lastentautien päivystyspoliklinikalle. Lapselle ja nuorelle, jolla diabeettisen ketoasidoosin epäily, nesteytys aloitetaan tarvittaessa, mutta El anneta insulinia lähettävässa yksikössä.
  • Aikuiset, jos verensokeri ≥ 13.9mmol/l ja ketoaineet >0.6mmol/l
  • Aikuiset, joiden verensokeri on y.li 25 mmol/l JA joilla on epäily muusta merkittävästä sairaudesta, kuteninfektiosta tai sydäntapahtumasta, tai yleistila on huono.
  • Aikuisilla sähköinen päivystyslähete Acutan erikoissairaanhoitoon.
  • Diabeettinen ketoasidoosi (verensokeri > 13,9 mmol/l, ketoaineet > 0,6 mmol/l, pH < 7,30, HCO3 < 15
    mmol/l, BE < - 2,5 mmol/l) hoidetaan aina sairaalassa!

Kiireellisenä diabeteksen hoitoon erikoistuneeseen yksikköön (koskee vain aikuisia)

Diabeteksen hoitoon perehtyneiden yksiköiden yhteystiedot

Tays endokrinologian poliklinikka
Taysin endokrinologian pkl:lle osoitetut lähetteet ohjelmoidaan Tays Keskussairaalan endokrinologian pkl:lla ja järjestetään tutkimukset ja hoidot potilaan sairauksien ja hoidon, asuinpaikan ja kokonaistilanteen kannalta järkevimpään endokrinologian yksikköön. Endokrinologisia potilaita hoidetaan Tays Keskussairaalassa, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Tays Sastamalassa hoidetaan pääsääntöisesti Sastamalasta, Punkalaitumelta, Kihniöstä, Parkanosta, Ikaalisista, Viljakkalasta, Hämeenkyröstä, Nokialta kotoisin olevat potilaat ja Tays Valkeakoskella Valkeakoskelta, Akaasta, Lempäälästä, Kangasalta, Pälkäneeltä ja Vesilahdesta kotoisin olevat potilaat. Tarvittaessa järjestetään potilaille videovastaanotto, joissa potilas, hoitaja ja tarvittaessa omalääkäri ovat terveyskeskuksessa ja endokrinologi TAYS:ssa.

Läheteohje

Läheteosoite:
Sähköisenä Oberonin kautta
Laitos: 50290
Toimipiste: PSS
Erikoisala: 10E
Faksilla numeroon 03 311 64368
Postitse osoitteella
Tampereen yliopistollinen sairaala
Sisätautien poliklinikka / endokrinologia
PL 2000, 33521 Tampere

Virka-aikana Taysin endokrinologia voi konsultoida puhelimitse: 03 311 69819.

Akuuttitilanteiden yhteydessä tai epäselvissä tilanteissa voi laittaa sähköpostia TAYS:n koordinoivalle diabeteshoitajalle, joka järjestää potilaalle diabeteksen jatkoseurannan ja hoidon siihen terveydenhuollon yksikköön, joka on potilaan sairauksien ja hoidon asuinpaikan ja kokonaistilanteen kannalta järkevintä. Potilaan henkilötiedot voi laittaa sähköpostilla osoitteeseen endo.diabetes@pirha.fi

Aikuisella hoidon kiireellisyyden määräävät

  • potilaan yleistila
  • diabetesoireet
  • plasman ketoaineiden esiintyminen
  • happo-emästasapaino
  • nestetasapaino: kalium, natrium ja kreatiniini

Jos potilaan yleistila on hyvä eikä päivystyslähetteen tarvetta ole, mutta epäillään kuitenkin insuliininpuutosdiabetesta tai insulinihoitoa vaativaa tyypin 2 diabetesta, hoito voidaan aloittaa polikliinisesti tähän harjaantuneessa yksikössä, johon tehdään kiireellinen lähete.

Jos epäillään tyypin 2 diabetesta, potilas ohjataan oman alueen diabeteshoitajalle lähetteellä.

Päivitetty 10.1.2025