Nuoren hoidossa huomioitavaa

Hoitovastuun siirtyminen nuorelle

Nuoruusiällä tarkoitetaan lapsuuden ja aikuisuuden väliin sijoittuvaa fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kehitysvaihetta ikävuosien 12 ja 22 välillä. Nuoruusiässä tapahtuu eriytyminen lapsuuden perheestä, kiinnittyminen ikätovereihin, seksuaalisen ruumiinkuvan muodostuminen ja oman identiteetin muodostuminen.

Nuoren ajattelutapa ja toiminta eroavat monin tavoin aikuisten tavasta jäsentää ympäröivää todellisuutta. Nuoren arvomaailmassa sairaus ja siihen liittyvät asiat eivät ole tärkeimpien asioiden joukossa. Nuori haluaa olla ikätoveriensa kaltainen. Valtaosa diabetesta sairastavista nuorista selviää nuoruusiän kehitysvaiheista ilman vaikeuksia, eikä heidän kehitys eroa terveiden ikätovereiden kehityksestä.

Nuoruusiässä vuorokausirytmi muuttuu, koulupäivät ovat pitkiä, opiskeluun liittyy suorituspaineita, harrastukset ja kavereiden merkitys korostuvat. Kiireisessä arjessa ja koulun sekä koulukavereiden vaihtuessa nuori saattaa kokea epävarmuutta verensokerin seurannan, insuliinin pistämisen ja syömisen yhteensovittamisessa. Tällöin helposti ateriainsuliinin pistäminen viivästyy tai pistoksia jää puuttumaan.

Nuori alkaa myös kyseenalaistaa vanhempien auktoriteettia ruokailu- ja omahoitoon liittyvissä asioissa. Tällöin tarvitaan enemmän yhteisiä sopimuksia, neuvotteluja ja ohjeiden perustelua sekä mahdollisesti hoitovastuun siirtämistä joksikin aikaa vanhemmille/ huoltajalle.

Nuori käy nuoruuden kehitykseen liittyvät pahimmat taistelut yleensä vanhempien kanssa peruskoulun viimeisellä luokalla tai sen jälkeen. Tämän jälkeen nuoresta tulee vastuuntuntoisempi ja itsevarmempi. Itsenäistymisestä huolimatta nuori tarvitsee vanhempien läsnäoloa ja kannustusta hoidossa. Nuori saattaa joskus kokea vanhempien kanssa keskustelun urautuneen pelkästään diabeteksen hoidosta kyselyyn, jonka nuori voi kokea "ärsyttävänä. Koskaan ei kannusta ja kehu nuorta liikaa.

Hoitosuhteen tulee perustua luottamukselle, vuorovaikutuksen tulee tapahtua nuoren ja ammattilaisen välillä. Mikäli nuoren hoitoon liittyen on tarve olla yhteydessä vanhempiin/huoltajaan on siitä sovittava/ tulee kertoa nuorelle etukäteen.

Insuliinihoitoista diabetesta sairastavan ammatinvalinta (Käypä hoito)

Varusmiespalvelu

Puolustusvoimien pääesikunnan vuonna 2019 tekemän päätöksen mukaan diabetes (myös tyypin 2) on este varusmiespalvelukselle, joten potilaalle voi tehdä lausunnon varusmiespalveluksestavapauttamiseksi. Sen sijaan esimerkiksi glukokinaasi-MODY (MODY2-diabetes) ei olevapautusperuste, koska se ei vaadi lääkehoitoa eikä aiheuta hypoglykemiariskiä.

Päivitetty 18.10.2024