Omaishoitajan tukeminen
Kuka on omaishoitaja?
Omaishoidon tuki on harkinnanvarainen etuus, jota myönnetään kunnan talousarviossa annetun määrärahan puitteissa. Tukea voi hakea ilman erillistä hakuaikaa. Omaishoidontukeen kuuluu hoitopalkkio hoitajalle sekä lakisääteinen oikeus vapaapäiviin (2-3 vrk/kk).
Omaishoidontuki voidaan myöntää vain sellaisille hakijoille, joilla hoidon ja/tai ohjauksen ja valvonnan tarve on sitovaa ja vaativaa. Lisäksi omaishoitajan terveydentilan tulee täyttää lain omaishoidon tuesta vaatimukset. Tästä johtuen käytännössä törmäämme sekä virallisiin omaishoitajiin (jotka saavat omaishoidon tukea) että epävirallisiin omaishoitajiin, jotka hoitavat läheistään, mutta eivät ole omaishoidon tuen piirissä.
Molemmissa tapauksissa hoitajan jaksamista voidaan tukea erilaisin palveluin, esim. järjestää tarvittaessa lyhytaikaisjakso tai muuten apua kotiin esim. omaishoitajan sairastuessa ja uupuessa. Virallisilla omaishoitajilla nämä tukitoimet järjestetään omaishoidontuen asiakasohjaajien kautta, ja ns. epävirallisilla omaishoidettavilla kotihoidon asiakasohjaajan kautta.
Omaishoitajan sairastuessa
Mikäli omaishoitaja sairastuu ja on estynyt hoitamasta läheistään, omaishoitajalle kirjoitetaan sairaslomatodistus. Omaishoidon asiakasohjaaja sopii perheen kanssa, miten hoidettavan hoito järjestetään hoitajan sairasloman aikana. Omaishoitajan sairastuessa äkillisesti, on tärkeää huolehtia paitsi hänen hoidostaan ja avunsaannistaan, myös varmistaa, että hoidettavasta tulee huolehdittua. Onkin tärkeää, että sekä hoitajan että hoidettavan tiedoissa potilastietojärjestelmissä olisi tieto omaishoidosta ja lisäksi löytyisi myös jonkun muun läheisen yhteystiedot hätätilanteiden varalle.
Mikäli omaishoitaja sairastuu akuutisti eikä perheen lähipiiristä löydy henkilöä, joka voisi hoidettavasta huolehtia, otetaan omaishoidettava tarvittaessa mukaan päivystykseen, josta käsin voidaan hänelle järjestää sopivaa tilapäistä hoitopaikkaa. Virka-aikana akuuttihoitopaikkaa järjestelevät omaishoidon tuen asiakasohjaajat, ja päivystysaikoja varten kunnilla on osoitettu ns. akuuttihoitopaikkoja, joihin hoidettava voidaan sijoittaa. Akuuttihoitopaikkaan tarvitaan kuitenkin asiakkaan lääkkeet, vaipat ja muut hoitotarvikkeet ja vaihtovaatteita, joten olisi hyvä, jos perheen lähipiiristä löytyisi henkilö, joka voisi näiden toimittamisessa olla apuna.
Mikäli ketään läheistä ei löydy, näihin asioihin saa apua sosiaalipäivystyksestä myös iltaisin ja viikonloppuisin. On tärkeää, että akuuttihoitopaikkaan välitetään riittävät tiedot asiakkaan terveydentilasta, toimintakyvystä ja ajankohtaisesta tilanteesta hoidon järjestämiseksi ja jatkohoidon suunnittelemiseksi.
Lomake (Terveysportti, pdf)
Tukea omaishoitajan jaksamiseen
Jaksaakseen tehtävässään omaishoitajan on hyvä huolehtia myös itsestään ja omien voimavarojensa riittävyydestä. Henkisen väsymyksen kanssa ei tulisi jäädä yksin. Yllämainittujen tahojen lisäksi omaishoitajan kannattaa hakeutua vertaistuen piiriin, jota löytyy mm. yhdistyksistä. Joskus hoidettavalla saattaa olla esim. aggressiivista tai aiemmasta poikkeavaa käytöstä, joka saattaa johtua esim. muistisairaudesta. Näistä oireista on tärkeää puhua hoitavan lääkärin kanssa, jotta niiden taustalla olevat syyt voidaan selvittää ja tilanteeseen puuttua tarvittaessa myös lääkehoidon keinoin. Myös parisuhteen ongelmat, taloudelliset vaikeudet ja muut elämän haasteet voivat koskea yhtä lailla omaishoitajia, ja näihin apua löytyy esim. sosiaalityöntekijältä.
Omaishoitajan vapaat
Omaishoitajan lakisääteisten vapaiden ajalle on erilaisia, kunnittain vaihtelevia mahdollisuuksia järjestää hoidettavan hoito. Näitä ovat mm. lyhytaikaisjaksot palvelutaloissa tai perhehoidossa, hoitajan saaminen kotiin esim. palvelusetelillä tai päiväkeskuskäynnit, perheen itse hankkima sijaishoitaja tai leiritoiminta. Omaishoitajan uupumisen ehkäisemiseksi on suositeltavaa käyttää vapaat säännöllisesti. Omaishoitajille järjestetään myös terveystarkastuksia.
Valtakunnallisia auttavia puhelimia
Valtakunnallinen kriisipuhelin (Suomen Mielenterveys ry)
- 09 2525 0111 suomenkielinen linja, päivystys 24/7
- Operaattori veloittaa puhelusta soittajan liittymäsopimuksen mukaisen hinnan (pvm/mpm). MIELI ry ei peri asiakkailtaan puhelumaksuja
- Myös erilaisia chat-mahdollisuuksia
Vertaislinja- tukipuhelin (Muistiliitto ry)
- 0800 96 000 joka päivä klo 17-20
- Maksuton
Palveleva puhelin (Suomen ev.lut.kirkko)
- 0400 221 180 suomenkielinen linja, avoinna joka päivä klo 18-24
- Operaattori veloittaa puhelusta soittajan liittymäsopimuksen mukaisen hinnan (pvm/mpm)
- Myös chat-mahdollisuus ma-pe klo 16-20
Omaishoidon neuvonta ja ohjaus (Omaishoitajaliitto)
- 0800 390 229 ti-to klo 9-12
- Maksuton
- Myös chat-mahdollisuus ti-to klo 9-12
Päivitetty 15.10.2024