Ravitsemusterapia

Hyvä ravitsemustila edesauttaa sairauden hoitoa, edistää toipumista ja vähentää lisäsairauksien vaaraa. Lisäksi se on terveyden ja hyvinvoinnin edellytys sekä parantaa toimintakykyä ja elämänlaatua. Vajaaravitut ja vajaaravitsemuksen riskissä olevat potilaat tarvitsevat tehostettua ravitsemushoitoa.

 
Ravitsemushoidon aloitus neurologin konsultaatiopyynnön perusteella neurologisen osaston potilaille, joilla on

  • nielemisongelma ja siitä johtuva enteraalisen tai parenteraalisen ravitsemushoidon tarve
  • vajaaravitsemustila tai vajaaravitsemuksen riski (esim. NRS-2002 seulonnan pistemäärä 3-7)

Ravitsemushoidon arviointi, suunnittelu ja seuranta

Ravitsemustilan määrittäminen

Esitietojen (pituus, paino, painonmuutos, BMI, NRS-2002) ja subjektiivisen arvion pohjalta

Ravinnon tarpeen ja ravinnonsaannin riittävyyden arviointi

Energian, proteiinin ja muiden ravintoaineiden sekä nesteen tarve
Ravinnonsaannin selvittäminen potilaalta, lähihenkilöltä tai hoitohenkilöstöltä
Ravinnonsaannin riittävyyden arviointi suhteessa ravinnon tarpeeseen

Ravitsemushoidon suunnittelussa huomioon otettavia tekijöitä

Ravinnon antoreitin (per os, enteraalinen, parenteraalinen) määrittämiseksi puheterapeutin arvio per os syömisen turvallisuudesta sekä sopivasta ruoan ja nesteiden koostumuksesta/rakenteesta.
Erityisruokavalion tarve
Ruokailuun liittyvien erityisvaatimusten huomioon ottaminen (muut sairaudet, uskonnolliset tai eettiset tekijät, ruoka- tai ruokailurajoitteet)

Ravitsemushoitosuunnitelma

Suunnitelma ravitsemushoidosta ja sen toteutuksesta
Vaihtoehtoisia ravitsemushoidon toteutustapoja

  • sopiva ruokavalio + toiveruoat ja -välipalat
  • ehostettu ruokavalio + kliiniset ravintovalmisteet
  • letkuravitsemus
  • letkuravitsemus + suonensisäinen ravitsemus
  • suonensisäinen ravitsemus

Suunnitelma seurannasta osana moniammatillista arviointia

  • ravinnonsaannin seuranta
  • •ainon seuranta
  • ravitsemustilan seuranta
  • vointi, toipumisen kesto

Ravitsemusohjaus tilanteen mukaan hoitohenkilöstölle, potilaalle ja lähihenkilöille

Ravitsemushoidon arviointi, suunnittelu ja seuranta kuntoutuksen jatkovaiheessa

AVH:n taustalla olevat yksilölliset löydökset/riskitekijät ja elämäntilanne huomioidaan ravitsemushoitoa suunniteltaessa ja toteutettaessa kuntoutuksen eri jatkovaiheissa

  • yksilöllisiä löydöksiä/riskitekijöitä ovat mm. ylipaino, kohonnut verenpaine, dyslipidemiat, diabetes 
  • myös sairauden jälkeinen toimintakyvyn muutos voi tuoda tarpeen ravitsemusohjaukselle

Ravitsemusohjaus potilaalle ja lähihenkilölle yksilöohjauksena, potilaan ja läheisen informointi ravitsemushoidosta ensitietopäivässä.
 

Päivitetty 18.2.2025