Murupolku

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Readspeaker

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Valikkonäyttö

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Hyvinvointiohjelmat lapsiperheille - otsikko

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Hyvinvointiohjelmat lapsiperheille

Hyvinvointiohjelmat lapsiperheille - johdanto - web-nosto

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Omahoito-ohjelmien ja verkkokurssien avulla saat vanhempana tietoa ja työkaluja perhearkeen ja vuorovaikutukseen perheessä. Täältä löydät omahoito-ohjelmia ja verkkokursseja perheiden eri elämäntilanteisiin.

Eri sukupolvien kolme äitiä ovat kokoontuneet kahvipöydän äärelle.
 

Hyvinvointiohjelmat lapsiperheille - haitari

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Vanhemmuus on jatkuvaa oppimista - virheet ja epätäydellisyys ovat normaalia. Tärkeintä on pyrkimys kannustavaan ja turvalliseen ympäristöön lapselle. Jokainen vanhempi tekee parhaansa omien resurssiensa ja kykyjensä mukaan. Omahoito-ohjelmista saat tietoa ja työkaluja vanhemmuuden eri teemoihin.

Vanhemmuuden puntari

Vanhemmuuden puntari auttaa sinua pohtimaan vanhemmuuden voimavaroja ja mahdollisia arjen haasteita. Puntarissa vanhempi vastaa elämäntilannettaan koskeviin kysymyksiin, joihin hän saa vastaustensa perusteella palautetta. Kysymykset käsittelevät vanhemmuutta ja perhearkea, sinun ja läheistesi hyvinvointia, taloutta ja elämänhallintaa sekä perheesi tukiverkostoa. 

Vanhemmuuden puntari (VanhemmuudenApuu)

Kannustava kasvatus

Kannustavan kasvatuksen verkkokurssilla voit tutustua kannustavan kasvatuksen periaatteisiin ja saat vinkkejä, kuinka toimia lapsesi kanssa

Kannustavan kasvatuksen verkkokurssi (Lastensuojelun Keskusliitto ry, Ensi- ja turvakotien liitto ry, Väestöliitto)

Tunnetaidot

Vanhemmuus täynnä tunteita kurssin tavoitteena on kehittää tunnetaitojasi vanhempana sekä auttaa tutustumaan omiin tunnereaktioihin ja niiden taustalla oleviin viesteihin sekä tarpeisiin.

Vanhemmuus täynnä tunteita verkkokurssi (Väestöliitto)

Tahtoikä - tunteiden hallinnan harjoittelua -verkkokurssilla saat vinkkejä ja tukea haastavan uhmaiän ymmärtämiseen, mikä voi auttaa sinua löytämään omat tapasi käsitellä lapsesi käyttäytymistä.

Tahtoikä - tunteiden hallinnan harjoittelua -verkkokurssi (Väestöliitto)

Monikkovanhemmuus

Hyvä alku monikkovanhemmuuteen nettikurssilla voit opiskella monikko-odotukseen, -synnytykseen ja -vanhemmuuteen liittyviä asioita kumppanisi kanssa tai itseksesi.

Hyvä alku monikkovanhemmuuteen -verkkokurssi (Suomen Monikkoperheet ry)

Vuorovaikutus perheessä

Perhepolku-verkkokurssin tavoitteena on vahvistaa vanhemman myötätuntoa itseään kohtaan sekä tukea myötätuntoista vuorovaikutusta parisuhteessa ja perheessä.

Perhepolku-verkkokurssi

Lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksen omahoito-ohjelma (0-5v) sopii kaikille, jotka haluavat vahvistaa vuorovaikutusta lapsensa kanssa.

Lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksen omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo) 

Voimavaroja vuorovaikutukseen tukea tarvitsevan murrosikäisen -kurssin tavoitteena on tukea vanhemman vuorovaikutusta erityistä tukea tarvitsevan nuoren kanssa.

Voimavaroja vuorovaikutukseen tukea tarvitsevan murrosikäisen kanssa (Kehitysvammaisten Tukiliitto ry)

Lapsen käytökseen liittyvät haasteet voivat olla moninaisia. Näitä voivat olla esimerkiksi kiukuttelu, tottelemattomuus, aggressiivinen käytös tai vaikeudet sosiaalisissa tilanteissa. Myös mielenterveyteen liittyvät oireet ovat lapsilla ja nuorilla yleisiä. Oireilu herättää perheessä huolta ja voi kuormittaa perheenjäsenten välejä. Lasten käytöksen ja hyvinvoinnin omahoito-ohjelmista saat vanhempana enemmän tietoa ja työkaluja miten voit vanhempana tukea lasta ja nuorta. 

Lapsen ahdistus

Lasten ahdistuksen omahoito-ohjelma on tarkoitettu tueksi vanhemmille, joiden kouluikäinen lapsi kärsii ahdistuksesta tai peloista.

Lasten ahdistuksen omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo)

Nepsypiirteinen lapsi

Nepsypiirteisten lasten omahoito-ohjelma sopii sinulle, joka haluat saada tietoa neuropsykiatrisista piirteistä ja löytää myönteisiä keinoja tukea lastasi haastavissa tilanteissa. 

Nepsypiirteisten lasten omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo) 

Lapsen haastava käytös

Lasten haastavan käytöksen omahoito-ohjelma sisältää tietoa ja harjoituksia, jotka ovat tehokkaita lapsen haastavan käytöksen vähentämisessä. 

Lasten haastavan käytöksen omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo)

Lapsen puheenjännitys

Lasten puhejännityksen omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo) on tarkoitettu tueksi vanhemmille, joiden lapsen on vaikea puhua tietyissä tilanteissa.

Lasten puhejännityksen omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo)

Lapsen syömishäiriö

Lasten syömishäiriön omahoito-ohjelma (+7 v) sopii kaikille, jotka haluavat auttaa syömishäiriöön sairastunutta ravitsemustilan korjaamisessa sekä muutosten tekemisessä ja ylläpitämisessä.

Lasten syömishäiriön omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo)

Psyykkisesti oireileva lapsi

Omahoito-ohjelma psyykkisesti oireilevan lapsen vanhemmalle antaa sinulle tietoa lapsen oireilusta ja tukea vanhempana jaksamiseen. 

Omahoito-ohjelma psyykkisesti oireilevan lapsen vanhemmalle (Mielenterveystalo) 

Lapsiperheen arki voi olla hektistä. Vanhempien omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää sekä itsensä että koko perheen hyvinvoinnin kannalta. Oman ajan ja omien tarpeiden huomioiminen auttaa jaksamaan paremmin lapsiperhearjessa. Huolehtimalla omasta hyvinvoinnistaan vanhemmat voivat paremmin vastata lapsiperheen tuomiin haasteisiin ja iloihin.

Tuke äideille

Tukea äideille -itseopiskelukurssi on suunnattu äideille, jotka ovat huolissaan omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan.

Tukea äideille -itseopiskelukurssi (Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry)

Tukea isälle

Isäkurssi tarjoaa miehille tietoa isyydestä sekä isyyteen ja perheenlisäykseen valmistautumisesta.

Isäkurssi 1 (Miessakit ry) 

MASI-kurssi miehille masennusoireisiin tai niiden kohtaamiseen perheessä tarjoaa miehille keinoja ymmärtää ja kohdata masennusoireita perheessä.

MASI-kurssi miehille (Miessakit ry)

Mielen hyvinvointi

Mielen hyvinvoinnin omahoito-ohjelma sisältää tietoa mielen hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista tekijöistä.

Mielen hyvinvoinnin omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo) 

Raskaus- ja vauva-ajan mielen hyvinvoinnin omahoito-ohjelma sopii vauvaa odottaville ja vauvan saaneille henkilöille. Saat tietoa yleisistä huolenaiheista, ja opit keinoja, joilla voit tukea jaksamistasi ja hyvinvointiasi.

Raskaus- ja vauva-ajan mielen hyvinvoinnin omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo) 

Uupumus

Uupumuksen omahoito-ohjelma tarjoaa apua uupumukseen.

Uupumuksen omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo)

Alkoholinkäyttö

Pidätkö itseäsi aivan tavallisena alkoholinkäyttäjänä, mutta huomaat aika ajoin pohtivasi olisiko omaa suhdetta alkoholiin tarkistettava? Vähentäminen tai juomisen lopettaminen kokonaan voivat tuntua ylivoimaisilta tehtäviltä, varsinkin jos urakasta yrittää selviä yksin. Päihdelinkin Uusi alku antaa sinulle tietoa ja työvälineitä, jotka parantavat onnistumisesi mahdollisuuksia – olipa tavoitteenasi juomisen vähentäminen tai sen lopettaminen kokonaan.

Uusi alku – 30 päivää ilman alkoholia verkkokurssi

Parisuhde lapsiperheessä on tasapainoilua arjen vaatimusten ja yhteisen ajan välillä. Se vaatii vanhemmilta kommunikointia, ymmärrystä ja yhteistyötä. Omahoito-ohjelmista voi olla hyötyä, jos pohdit parisuhdettasi tai kaipaat siihen muutosta. 

PariTunnetta -parisuhdekurssi kehittää kumppaneiden välistä tunneyhteyttä, antaa välineitä ristiriitojen käsittelemiseen ja lisää ymmärrystä omasta parisuhteesta.​ 

PariTunnetta -parisuhdekurssi (Tampereen perheasiain neuvottelukeskus)

Pulmaluotain on työskentelyväline pareille, joilla on suhteessaan juuttumia ja halu tutkia niitä. Pulmaluotainta voi käyttää myös yhteiseen ongelmanratkaisuun. Pulmaluotaimen avulla voi keskustella hankalista aiheista uudella tavalla. Arjen paineissa kadonneita asioita etsitään tekemällä tehtäviä yhdessä.

Pulmaluotain - Reittiopas pareille (Tampereen perheasiain neuvottelukeskus)

Tunnekeskeinen parisuhdekurssi antaa välineitä parisuhteen läheisyyden parantamiseen ja ristiriitojen ratkaisuun. 

Tunnekeskeinen parisuhdekurssi (Väestöliitto ja Suomen Pariterapiayhdistys)

Tukea parisuhteen hyvinvointiin -parisuhdekurssi on suunnattu yksilöille ja pareille, jotka haluavat vahvistaa keskinäistä yhteyttään ja pyrkiä ymmärtämään sekä itseään että kumppaniaan paremmin. 

Tukea parisuhteen hyvinvointiin -parisuhdekurssi

Parisuhteen omahoito-ohjelman työkaluista voi olla hyötyä, jos kaipaat parisuhteeseesi muutosta tai jos parisuhteessasi on ollut kriisi. 

Parisuhteen omahoito-ohjelman (Mielenterveystalo)

Pohditko eroa tai oletko juuri eronnut? Ero lapsiperheessä herättää monenlaisia tunteita ja kysymyksiä perheenjäsenissä. Eron ja sen herättämien tunteiden läpikäyminen on tärkeää, mutta myös vanhempien välinen yhteistyö tukee lapsen sopeutumista uuteen tilanteeseen. Täältä löydät omahoito-ohjelmia eroa pohtiville tai eronneille vanhemmille.

Erokriisin omahoito-ohjelma avulla voit työstää eron herättämiä kysymyksiä ja lisätä henkistä hyvinvointiasi eron jälkeisessä tilanteessa. 

Erokriisin omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo)

Vanhempana eron jälkeen-verkkokurssi on suunniteltu eronneille ja eroa pohtiville vanhemmille. 

Vanhempana eron jälkeen-verkkokurssi (Ensi- ja turvakotien liitto)

Perheen kokonaisvaltainen hyvinvointi rakentuu monista tekijöistä. Terveelliset elintavat luovat perustan fyysiselle hyvinvoinnille. Nämä omahoito-ohjelmat antavat tietoa ja välineitä koko perheen terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen.

Lapsen univaikeudet

Lasten univaikeuksien omahoito-ohjelmasta saat tietoa lapsen nukkumisesta ja välineitä lapsen univaikeuksien voittamiseen.

Lasten univaikeuksien omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo)

Lapsen syömisongelmat

Lasten syömisongelmien omahoito-ohjelma (0-5v) antaa tietoa pienten lasten syömisongelmista ja siitä, miten voit tukea lastasi.

Lasten syömisongelmien omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo) 

Perheen elintavat

Meidän perheen hyvinvointipolun tarkoituksena on tuoda tietoa ja tukea perheen arkeen. Sisällöt on erityisesti suunniteltu tukemaan perheitä, joilla on haasteita syömisessä, liikkumisessa, nukkumisessa, ruutuajassa tai painonhallinnassa.​

Meidän perheen hyvinvointipolku (Neuvokas perhe)

Millainen päivärytmi perheellänne on? Entä miten teillä liikuntaan ja syödään? Terveyskylän Lapsiperheen elintavat testin avulla huomaat, mitkä asiat ovat jo hyvin ja mihin asioihin tulisi kiinnittää enemmän huomiota.

Pohdi ja testaa: lapsiperheen elintavat

Lapsen kehotunnekasvatus

Lapsen kehotunnekasvatus –verkkokurssi tarjoaa sinulle tietoa siitä, mitä sisältyy alle kouluikäisen lapsen seksuaalikasvatukseen.

Lapsen kehotunnekasvatus –verkkokurssi (Väestöliitto)

Lapsiperheiden arjessa älylaitteet ovat usein läsnä monin eri tavoin. Vanhempien on tärkeää opettaa lapselle ja nuorelle mediataitoja. Ruutuajan rajaamisella perheessä on aikaa yhteisille aktiviteeteille ja vuorovaikutukselle.

Digireppu

Digireppu on digitaalisessa muodossa oleva materiaalipaketti alkuopetusikäisten lasten perheille. Digireppu sisältää tietoa, tehtäviä ja kysymyksiä, joiden avulla vanhempien ja lapsien on helpompaa sukeltaa digilaitteiden maailmaan.

Pelituki: Digireppu

Instavauvat ja digitaaperot

Instavauvat ja digitaaperot kurssi tukee sinua vanhempana toimimaan vastuullisesti vauvan alkuhetkiltä saakka, hyödyntämään digitalisaation mahdollisuuksia ja välttämään ongelmia.

Instavauvat ja digitaaperot verkkokurssi (Väestöliitto)

Vanhempien mediataitokurssi

Vanhempien mediataitokurssin tavoitteena on parantaa aikuisten ja lasten yhteistä digiarkea. 

Vanhempien mediataitokurssi (Pelastakaa Lapset ry) 

Hyvinvointiohjelmat lapsiperheille - tietoa - värillinen nosto

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Tietoa lapsiperheille

Sivulta löydät tietoa teemoittain lapsiperheiden eri elämänvaiheisiin, hyvinvointiin ja arkeen.

Tietoa lapsiperheille - keskusteluapua - värillinen nosto

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Haluatko keskustella asiastasi?

Lapsiperheille ja heidän läheisille on tarjolla monipuolisesti luotettavia keskustelukanavia asuinpaikasta riippumatta. Tutustu eri vaihtoehtoihin. Älä jää huolesi kanssa yksin!