Readspeaker

Yhteisöneuvontaa – ohjausta ja vertaisuutta matalalla kynnyksellä

Yhteisöneuvonta on Pirkanmaan hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin yhteistyönä kehittämä matalan kynnyksen työmuoto. Se täydentää hyvinvointialueen sosiaalityön ohjaus- ja neuvontapalveluja. Matalan kynnyksen lisäksi yhteisöneuvonnan ydinelementtejä ovat muun muassa osaamisen tunnistaminen, kiireettömyys ja kokemusasiantuntijuus.

Uutinen

Yhteisöneuvontaa toteutetaan yhteisöneuvojien ja sosiaalialan ammattihenkilöiden yhteistyönä. Yhteisöneuvojille toiminta mahdollistaa mielekkään ja voimavaralähtöisen osallistumisen työelämään – yksilöllinen työnkuva rakennetaan jokaisen omien vahvuuksien mukaan.

Omat vahvuudet ja lähtökohdat työn tekemisen perustana

Yhteisöneuvojat auttavat ja ohjaavat sosiaali- ja terveysasemien, yhteisökeskusten ja kolmannen sektorin toimipaikkojen asiakkaita omista vahvuuksistaan ja lähtökohdistaan käsin. Työtä tehdään itsenäisesti, mutta aina yhteistyössä ammattihenkilöiden kanssa. Yhteisöneuvontaa voi tehdä vapaaehtoisena, työkokeilussa, palkkatuella, kieliharjoittelussa, sosiaalisessa kuntoutuksessa tai kuntouttavana työtoimintana. Lisäksi yhteisöneuvojat saavat tukea jatkopolulleen opintojen tai työelämän pariin.

Yhteisöneuvojat ohjaavat asiakkaita asioissa, joihin ei tarvita sosiaalihuollon ammattihenkilön pätevyyttä. Työtehtäviä voivat olla esimerkiksi avustaminen eri virastojen digitaalisten palvelujen käytössä, lomakkeiden täyttäminen asiakkaan kanssa ennakkoon sovitulla ajalla, erilaiset neuvontapalvelut ja vaikkapa ryhmätoimintojen toteuttaminen yhdessä ammattilaisten kanssa. Työnkuvan suunnittelussa huomioidaan jokaisen omat vahvuudet ja mielenkiinnon kohteet. 

Toiminta laajentunut Pirkanmaalla

Yhteisöneuvonta on laajentunut merkittävästi Pirkanmaan alueella alkuvuoden aikana. Lempäälässä yhteisöneuvonta yhdistettiin diakonian avoimen kahvilan yhteyteen tammikuussa. Paikkana toimii Sääksjärven seurakuntatalo Satama, joka tarjoaa hienot puitteet kohtaamisille, ohjaukselle ja neuvonnalle. Ruovedellä toiminta aloitettiin yhteisökeskuksen muodossa maaliskuun puolivälissä. Viimeisimpinä yhteisöneuvonta käynnistyi Vesilahdella huhtikuun alkupuolella ja Orivedellä kesäkuussa.

Yhteisöneuvontaa on saatavilla Pirkanmaalla nyt kymmenessä toimipisteessä:

  • Lempäälä: Sääksjärven seurakuntatalo Satama, maanantaisin kello 10–12
  • Nokia: A-killan Nokiatupa, torstaisin kello 10–13
  • Orivesi: Oriveden yhteisökeskus (Kaupungintalon kerhotila), tiistaisin kello 12–15
  • Ruovesi: Yhteisökeskus Alvari-talo, maanantaisin kello 11–15
  • Tampere:
    • Annala, Levonmäen seurakuntakoti, tiistaisin kello 9–11
    • Hatanpää, Sosiaaliasema Sarvis, tiistaisin ja torstaisin kello 9–14
    • Hervanta, Yhteisökeskus L8, ma–pe kello 8–15
    • Multisilta, Vanha suklaatehdas, keskiviikkoisin kello 9–11
    • Nekala, Nekalan seurakuntatalo, tiistaisin kello 11–13
  • Vesilahti: Vesilahden seurakuntatalo, maanantaisin kello 11–13