Vivan päättyessä

Viva-projekti päättyy kuluvan vuoden lopussa ja on aika kääntyä katsomaan koettuja hetkiä, tehtyä työtä ja saavutettuja tuloksia. Viva-projektin tavoitteena oli kehittää Sisä-Suomen yhteistyöalueella psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa, arviointia ja osaamisen ylläpitoa osana hoito- ja palveluketjujen kokonaisuuksia. Lisäksi tavoitteena oli vakiinnuttaa psykososiaaliset menetelmät pysyväksi osaksi yhteistyöalueen ja hyvinvointialueiden palveluja menetelmäosaamiskeskus-rakenteen avulla.

Uutinen

Viva on ollut monessa mukana

Tavoitteiden saavuttamiseksi Viva-projektissa on koordinoitu ja osin toteutettu IPC-N -menetelmäkoulutuksia sekä koordinoitu Cool Kids -menetelmäkoulutuksia. Tämän lisäksi Viva on toteuttanut koulutuksia lasten ja nuorten ahdistuksesta ja masennuksesta laajemmaltikin ammattilaisille, kansallista yhteistyötä unohtamatta. Viva on pyrkinyt lisäämään tietoa lasten ja nuorten masennuksen ja ahdistuksen tunnistamisesta, tuonut menetelmiä ammattilaisten, lasten, nuorten ja vanhempien tietoisuuteen. Viva on tavannut myös esihenkilöitä ja ammattilaisia, seurannut menetelmien juurtumista sekä on luonut mallin pysyvälle toiminnalle (menetelmäosaamiskeskus).

Kuva 1: Valmistuneiden ja koulutuksessa olevien määrät hyvinvointialueittain

Kuva taulukosta: valmistuneita IPC-osaajia on Pirkanmaalla 146, Kanta-Hämeessä 62, Etelä-Pohjanmaalla 44 ja yhteensä 251. Kesken IPC-koulutus on Pirkanmaalla 47, Kanta-Hämeessä 21, Etelä-Pohjanmaalla 15 ja yhteensä 84. Valmistuneita Cool Kids -osaajia on Pirkanmaalla 21, Kanta-Hämeessä 8, Etelä-Pohjanmaalla 7 ja yhteensä 36. Kesken Cool Kids -koulutus on Pirkanmaalla 47, Kanta-Hämeessä 29, Etelä-Pohjanmaalla 19 ja yhteensä 95.
 

Menetelmien vakiinnuttaminen jatkuu

Kouluttaminen ei kuitenkaan yksin riitä, vaan tarvitaan runsaasti juurrutustyötä, jotta menetelmästä tulee pysyvä osa palveluja ja työntekijöiden arkea. Viva-projektin vahvuus on ollut aktiivinen ja suunnitelmallinen juurrutustyö. Juurruttamisen keinoja ovat olleet: viestiminen, tapaamiset esihenkilöiden ja työntekijöiden kanssa, menetelmäohjaukset, seurantakyselyt ja –haastattelut.

Viva-projektin visiona on ollut pysyvä toiminta, joka lisää ammattilaisten rohkeutta sekä osaamista mielenterveystyössä ja mahdollistaa lapsille sekä nuorille oikea-aikaisen tuen. Molempien menetelmien osalta on kuultu tarinoita siitä, kuinka nopeasti ja hienosti menetelmästä on tullut pysyvä osa yksittäisten työtekijöiden ja yksiköiden työtä. Tärkeää on kuitenkin tiedostaa, että tarvitaan vielä runsaasti pitkäjänteistä sekä aktiivista juurruttamistyötä, jotta IPC- ja Cool Kids -menetelmien voidaan todeta olevan pysyvä osa palvelujärjestelmää. Viva-projektin loppuessa vastuu menetelmistä siirtyy hyvinvointialueille. Työ pysyvän rakenteen saavuttamiseksi kuitenkin jatkuu ja Sisä-Suomen yhteistyöalueen toiminta jatkuu yhteistyöverkostona.

Tuoreimmat ajankohtaiset