Tarttuuko lintuinfluenssa ihmiseen?
Linnuilla influenssa aiheuttaa ruuansulatuskanavan infektion. Virusta erittyy linnun ulosteeseen saastuttaen herkästi linnun elinympäristöä.
Ihmisillä lintuinfluenssa A(H5) -tartunnat ovat äärimmäisen harvinaisia. Tartunta vaatii läheisen kontaktin sairastuneisiin eläimiin tai niiden eritteisiin. Tartuntoja ihmisestä toiseen ei ole todettu. Lintuinfluenssatilannetta seurataan tarkasti Suomessa ja maailmalla.
Ihmisillä lintuinfluenssavirukset voivat aiheuttaa lievän hengitystieinfektion tai silmän sidekalvontulehduksen. Osa lintuinfluenssaviruksista voi aiheuttaa myös vakavia infektioita. Korkea ikä ja muut sairaudet lisäävät vaikean taudin riskiä.
Näin voit ehkäistä lintuinfluenssatartuntoja
- Vältä koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin. Muista myös kertoa lapsille, että kuolleisiin lintuihin ei kosketa.
- Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, jos joudut koskemaan kuolleisiin eläimiin. Suojaudu kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pese vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja/tai käytä käsihuuhdetta. Jos mahdollista, suojaudu maskilla tai hengityksensuojaimella ja suojalaseilla eläimen käsittelyn aikana. Hävitä suojaimet käytön jälkeen.
- Jos olet koskenut sairaaseen tai kuolleeseen eläimeen ja saat sen jälkeen hengitystie- tai neurologisia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja mainitse mahdollisesta altistumisesta.
Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista kunnan valvontaeläinlääkärille.
THL seuraa ensisijaisesti tartuntatilannetta ihmisissä. Eläimiin liittyvissä lintuinfluenssatapauksissa vastuutaho on Ruokavirasto.
Pirkanmaan hyvinvointialueen lintuinfluenssaohjeet ammattilaisille
Lintuinfluenssatietoa kansalaisille on koottu osoitteeseen pirha.fi/lintuinfluenssa