Sisältöjulkaisija

Readspeaker

Tunnetaitoryhmä Babygame tekee vauvaa näkyväksi odottajalle jo raskausaikana 

Tunnetaitoryhmä Babygame auttaa raskaana olevia lisäämään tunneyhteyttä syntyvään vauvaan harjoittelun kautta. Ryhmän pääsyn kriteerinä on raskausaikana tehty ennakollinen lastensuojeluilmoitus.

Artikkeli

Babygame-ryhmä kokoaa yhteen ne odottajat, joilla on suurempi tuen ja avun tarve. Ryhmän tavoitteena on opetella yhdessä tunnistamaan ja erottamaan niin omia kuin vauvan tunteita.  

– Ryhmässä pyritään lisäämään odottajalle turvaa ja pysähtymään yhdessä myös hankalien tunteiden äärelle. Haluamme luoda vauvaa odottavalle kannattelevan alun uudelle elämälle ja auttaa tunnistamaan sukupolvien yli kulkeutuvia haitallisia toimintamalleja, kertoo Babygame-ryhmän ideoinut sairaanhoitaja Johanna Frant

– Ryhmäläisille pyrimme luomaan tilan, jossa he voivat saada ryhmästä voimaa uuteen elämäntilanteeseen lämmön ja arvostuksen kautta.  

“Oli kiva, että sai vertaistukea muilta, jotka on samassa tilanteessa. Ryhmässä pääsi keskustelemaan asioista, joista ei muualla tule puhuttua.” 

Ennakoiva lastensuojeluilmoitus voi olla portti avun piiriin 

Ennakollinen lastensuojeluilmoitus tehdään monista eri syistä. Tilanteet ovat hyvin yksilöllisiä, mutta kaikkia yhdistää ammattilaisen tai läheisen huoli raskaana olevan pärjäämisestä tai syntyvästä lapsesta. 

–Elämänhallinnassa voi olla haasteita esimerkiksi neuropsykiatrisiin ongelmiin ja mielenterveyteen liittyen. Myös parisuhteen ongelmat, lähisuhdeväkivalta tai taloudelliset ongelmat ovat tilanteita, joissa ennakollinen lastensuojeluilmoitus voidaan tehdä. 

Babygame-ryhmässä ei ole akuutisti päihdeongelmaisia ryhmäläisiä, vaan heidät ohjataan Perhetukikeskus Päiväperhon palveluihin. 

“Ennakoiva lasu-ilmoitus ei ollut lainkaan huono juttu, kun siitä poiki näin hyvä ryhmä.”  

Ensin tietoisuus, sitten mahdollisuus 

Ei ole itsestään selvää, että vauva on odottavalle todellinen ja näkyvä. Tunnetaitoihin keskittyvässä ryhmässä odottajaa tuetaan tulemaan tietoiseksi vauvasta ja hänen erillisistä tarpeistaan. Ryhmäläisen kohtaaminen juuri sellaisena kuin hän on, on ryhmän perusajatus. Jokainen on tärkeä tunteineen ja kokemuksineen. Jo tämä voi voimistaa odottajan tunneyhteyttä vauvaan; tulla hyväksytyksi ja pidetyksi.  


 

– Odottaja voi hyvin pienillä muutoksilla muuttaa oman elämänsä suuntaa parempaan. Joskus asioiden tiedostaminen riittää ja sitä kautta tulee huomaamattaan tehneeksi pieniä muutoksia jatkossakin, miettii Johanna. 

– Lastensuojelun ammattilaisena ajattelen, että se, miten tuemme raskaana olevaa raskauden aikana, kantaa hyvää syntyvälle lapselle ja hänen perheelleen. Myös tutkitun tiedon mukaan raskausaikana saatu riittävä tuki vahvistaa äidin kiintymyssuhdetta syntyvään vauvaan.   

Raskausaika on erinomainen mahdollisuus muuttaa elämän suuntaa, tarvittaessa tuettuna. Raskausaika saattaa aktivoida suurella todennäköisyydellä omia lapsuuden kokemuksia ja saatua vanhemmuutta.  

– Nämä kokemukset eivät välttämättä ole aina hyviä. Meidän voi olla vaikea muuttaa toimintatapojamme ja tehdä eri tavalla kuin olemme itse kokeneet.  Ryhmässä näihin ajatuksiin on mahdollista saada tukea ryhmänohjaajilta ja vertaisilta. 

Ryhmätapaamisten aikana ajatukset kääntyvät pikkuhiljaa syntyvään vauvaan. Äitiys syntyy pala kerrallaan. Ryhmä tapaa säännöllisesti seitsemän viikon ajan ja ryhmäläiset saavat ryhmässä aamupalan sekä vertaislounaan maksutta.  

– Ajattelemme, että ruoka edustaa ryhmässä hoivaa ja lämpöä. Ruualla on suuri merkitys luomaan turvaa ja levollisuutta. Lämmin ruoka voi olla juuri se, mitä odottaja onkin ryhmältä kaivannut. 

“Kiva, kun sai aamupalan ja lounaan.” 

Vertaistuki vähentää häpeän tummaa varjoa 

Vertaistuen merkitys korostuu ryhmässä, koska ennakollisesta lastensuojeluilmoituksesta ei ole välttämättä helppo kertoa edes omille läheisilleen. Ryhmä tarjoaa turvallisen ja vertaistuellisen tilan, jossa voi olla rehellinen myös omasta jaksamisestaan. 

– Kaikilla ei välttämättä ole tukiverkostoa, mutta ryhmässä on voinut kohdata vertaisia, jotka ovat samassa elämäntilanteessa. Tavoitteemme on kartoittaa yksilöllisesti tukimuotoja, joista hän voisi hyötyä ryhmän jälkeen. 

Ryhmän päättyessä annamme palautteen osallistujalle ja heidät ryhmään lähettäneelle ammattilaiselle. Ammatillisessa palautteessa ryhmän vetäjät suosittelevat palveluita, joita voivat olla esimerkiksi kolmannen sektorin tarjoamat palvelut, psykiatriset palvelut tai lastensuojelun palvelut.  


 

“Sain vertaistukea ja uusia näkemyksiä elämään. Tajusin, etten ole yksin ja taistele asioita vastaan. Opin ajattelemaan asioita monesta näkökulmasta. Opin kunnioittamaan itseäni ja olemaan kiltimpi ja armollinen itselleni.” 

Syksyn 2024 ryhmä alkaa 23.10.2024. Ryhmässä on vielä muutama paikka vapaana. Yhteyttä voit ottaa omaan neuvolan terveydenhoitajaasi, mikäli tunnet tarvetta osallistua ryhmään. 

Tekstin seassa olevat lainaukset ovat ryhmäläisten antamaa palautetta.