Tietoa ja neuvoja eroprosessin eri vaiheissa oleville

Eroperheitä tavataan hyvinvointialueella eri palveluissa. Lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjan eroauttamisen palveluissa voi käydä yksin tai pariskuntana.

Artikkeli
Tyttö ja äiti istuvat rappusilla, joiden vieressä kasvaa matalaa pensaskasvillisuutta.

– Eroauttamisessa ei ole kyse vain riitatilanteiden ratkomisessa, vaan ammattilaisen kanssa on luvallista tarkastella ja ihmetellä uutta elämäntilannetta, ja miten siitä saisi otteen ennen eroa tai sen tapahduttua, kertoo palvelupäällikkö Teija Virtanen.

Tukea uuden elämäntilanteen tarkastelulle saa esimerkiksi kasvatus- ja perheneuvonnasta, missä vanhemmat voivat asioida myös yksin.

– Eroasiat ovat osa ihmisten elämää ja arkea, ja niistä on aina lupa puhua ammattilaisten kanssa, työskenteli ammattilainen meillä minkä tahansa palvelun piirissä.

Lastenvalvoja arvioi lapsen etua

Perheoikeudelliset palveluiden tunnetuin palvelu lienee lastenvalvojien palvelu. Lastenvalvoja voi vahvistaa juridisen sopimusasiakirjan ja tätä varten lapsen vanhempien on pystyttävä sopimaan lasta koskevista asioista yhdessä.

Lastenvalvojan vahvistusta ei ole erotilanteessa pakollista hakea, vaan lasten asiat voidaan sopia vanhempien keskinäiselläkin sopimuksella. Avioeron yhteydessä lasten asuminen ja elatus voidaan kirjata myös käräjäoikeuden vahvistamaan avioeropäätökseen.

– Lastenvalvojan tehtävä on arvioida, onko sopimus lapsen edun mukainen vai ei. Mutta käytännössähän me luotamme hyvin pitkälle siihen, että vanhemmat tietävät sen lapsen edun, koska he tuntevat lapsensa parhaiten.

– Olisi tärkeää miettiä, miten me vanhemmat osattaisiin eron jälkeen huomioida, että meillä voi olla hyvin erilaiset näkemykset siitä, mikä on lapselle parhaaksi. Käsityksemme siitä, mikä tuottaa hyvinvointia ja turvaa parhaalla mahdollisella tavalla oman lapsen kasvun ja kehityksen, voivat olla hyvinkin erilaiset.

Teija toivoisi vanhemmilta ennen kaikkea joustoa ja lapsen pitämistä etusijalla.

– Tapaamisten aikatauluissa joustaminen on varmasti lapsen etu. Aina voi tulla jotain kaverisynttäreitä tai lomareissuja, joiden takia tarvittaisiin joustoa tapaamissopimukseen. Sopimusta tulee tietenkin noudattaa, mutta järkeä pitää myös osata käyttää.

Sovintoja ja sovittelua

Toinen tunnettu palvelu on perheasioiden sovittelu, jossa voidaan eron jälkeen sopia lapsiin liittyvistä asioista.

– Sovittelua tarvitaan, jos mahdollisesta sopimuksesta huolimatta arjessa tulee haasteita ja ongelmia. Näitä ratkotaan ja mietitään perheasioiden sovittelijan kanssa. Myös sopimusten laatimis- ja muutostilanteissa voidaan tarvita ulkopuolista apua sovinnon saamiseksi.

Asiakkaat voitat pyytää yhteydenottoa perheasioiden sovittelusta sähköisellä lomakkeella. Tämän jälkeen voidaan yhdessä ammattilaisen kanssa miettiä, olisiko sovittelupalvelu heille sopivaa palvelua.

Hyvinvointialueen järjestämä tapaamispaikkatoiminta on tarkoitettu tuettujen ja valvottujen tapaamisten järjestämiseen. Myös tapaamisten vaihtoja voidaan suorittaa valvotusti.

– Tapaamispalveluun ohjaudutaan lastenvalvojan luona vahvistetun sopimuksen mukaisesti tai käräjäoikeuden määräyksellä.

Eroauttamisen palveluihin kuuluu lisäksi olosuhdeselvitysten tekeminen, jota voidaan tarvita, kun tuomioistuimessa käsitellään huoltoriitoja vanhempien hakemuksesta. Hyvinvointialueen työntekijöitä osallistuu myös tuomioistuimen Follo-sovitteluun, jonka tarkoituksena on saada sovintoratkaisu lapseen liittyvässä riitatilanteessa.

Kuunnellen ja keskustellen

Eroasioihin on saatavilla hyvinvointialueen palveluiden lisäksi tukea ja apua myös eri järjestöiltä.

– Apua kannattaa hakea ja apua on saatavilla meiltä, mutta myös järjestöiltä. Joskus on hyvä hengähtää ja miettiä asioita yön yli, ehkä sitten saa jäsenneltyä omia ajatuksiaan. Ja aina miettiä, toiminko lapsen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Kokenut ammattilainen kannustaa myös keskustelemaan lapsen kanssa.

– Lapsen ikätaso huomioiden voi häneltä kysyä, mitä hän ajattelee erosta ja eri vaihtoehdoista. Lapset eivät mene rikki, jos heiltä kysytään hänen mielipidettään. Lapset kestävät rehellisyyttä taatusti paremmin kuin kiertelyä ja toisen vanhemman mustamaalaamista.

– Lapselle on tärkeä sanoittaa, ettei ero johdu hänestä tai hänen tekemisistään. Vanhempien on tärkeä kertoa, että lapselle pyritään saamaan mahdollisimman hyvä arki uudessa tilanteessa ja vanhemmat ovat edelleen hänelle olemassa.

Teksti: Elli Aho

Tuoreimmat ajankohtaiset