Kotisairaala tarjoaa vaihtoehdon tukea niitä potilaita, jotka muutoin mielenterveyden häiriön vuoksi tarvitsisivat sairaalahoitoa. Kotisairaalan tuella potilas voi kotiutua sairaalahoidosta turvallisesti ja nopeammin, ja sillä voidaan pyrkiä ehkäisemään toistuvaa sairaalahoidon tarvetta. Psykiatrinen kotisairaala palvelee käynnistysvaiheessa Tampereen alueen ja lähiseutujen potilaita virka-aikaan. Kotisairaalahoidon soveltuvuus arvioidaan tilannekohtaisesti potilaan, läheisten sekä hoitavan yksikön ja kotisairaalan työntekijöiden välisessä hoitosuunnitelmaneuvottelussa. Vastaavaa psykiatrisen kotisairaalan toimintamallia käytetään myös muissa yliopistosairaaloissa.
Psykiatrisessa kotisairaalassa työskentelee tällä hetkellä neljä sairaanhoitajaa ja sen toiminnasta vastaa mielialahäiriövastuuyksikön ylilääkäri.
− Työ toteutuu työparityöskentelynä kotikäynteinä ja tukipuheluina. Kotisairaalasta osallistutaan myös hoitoneuvotteluihin sairaalahoidon aikana. Hoitojakson pituus, käyntitiheys ja hoidon tavoitteet määritellään yksilöllisesti potilaan ja lähettävän tahon kanssa. Tarvittaessa konsultoidaan sairaalassa loppulausunnon tehnyttä lääkäriä, avohoidon hoitavaa lääkäriä tai kotisairaalan toiminnasta vastaavaa ylilääkäriä, ylihoitaja Mika Virtanen Taysin psykiatrialta kertoo.