Vielä muutama vuosi sitten hoitotakuu ei toteutunut Taysin suurimmalla poliklinikalla, minkä vuoksi lähdettiin rakentamaan digitaalista hoitopolkua.
Nyt unipoliklinikalla on digitalisaation keinoin onnistuttu purkamaan hoitojonot, pienennetty yhden hoitotapahtuman kulut 350 eurosta alle 150 euroon ja lyhennetty klinikkakäyntien keskimääräinen pituus tunnista 20 minuuttiin. Myös unipoliklinikan henkilöstötyytyväisyys on parantunut huimasti, kun rutiininomaisten tehtävien hoidosta säästynyt aika on voitu käyttää vaativampaan potilashoitoon.
− Toivottavasti voittomme innostaa kaikkia muitakin julkisella puolella työskenteleviä miettimään rohkeasti uudenlaisia digiratkaisuja työssään. Terveydenhoito kun on ollut Suomessa perinteisesti niin vanhanaikaista. Emme mekään mitään digiammattilaisia ole, mutta kun innostuimme miettimään, miten voisimme omaa työtämme helpottaa, ratkaisuja löytyi, kertoo unipoliklinikan ylilääkäri Hannele Hasala tiedotteessa.
Tuomariston perustelut:
"Ratkaisussa on perinteisellä tavalla hyödynnetty dataa ja käytetty sitä tuloksekkaasti. Samoilla resursseilla on teknologian ansiosta voitu hoitaa enemmän potilaita.
Olisi kiinnostavaa nähdä myös tämän digiteon skaalaamista ja soveltamista muille hoitoalueille uniapnean lisäksi. Tämäntyyppisiä ratkaisuja tarvitaan eri palvelualueille. Ratkaisu on mahdollista skaalata myös Pirkanmaan ulkopuolelle, joten vaikuttavuutta on mahdollista vielä kasvattaa.
Asia on todella tärkeä, ja on hienoa, että tässä on tehty osallistavaa suunnittelua.”
Lue haastattelu, jossa unipoliklinikan osastonhoitaja Minna Lavikko ja ylilääkäri Hannele Hasala kertovat tarkemmin voittonsa ansainneesta kehittämistyöstä:
Digitaalinen hoitopolku mahdollistaa uniapneahoidon jopa kolminkertaiselle potilasmäärälle
Molempien sarjojen voitto terveydenhuoltoon
Vuoden digiteko -kilpailun finalistit valitsi tuomaristo, joiden joukosta voitto ratkaistiin yleisöäänestyksellä.
Myös yritys- ja startup -sarjassa eniten suosiota sai terveydenhuollon innovaatio. Sarjan voitti MedicubeXin kehittämä terveyden itsemittausasema. Tällä hetkellä asemia on käytössä kahdella hyvinvointialueella ja Helsingin kaupungilla.
Itsemittausasemalla potilas saa omatoimisesti tietoa elintoiminnoistaan. Sensoreiden ja kameroiden avulla laite tunnistaa esimerkiksi diabeteksen ja aivoinfarktin riskitekijöitä ja auttaa arvioimaan, onko potilaan syytä hakeutua jatkotutkimuksiin.
Koska testien ottaminen hoituu automaattisesti, säästyy terveydenhuollon ammattilaisten työaikaa varsinaiseen hoitotyöhön.
− On hienoa, että myös yksityisen puolen terveydenhoitoalan toimijat nousevat positiivisella tavalla esille. Terveysteknologia on yksi Suomen nopeimmin kasvavista vientialoista, joten innovaatiot ovat koko toimialalle tärkeitä. Vuoden digiteko -kilpailun voitto on hieno tunnustus työllemme, koska se kertoo, että olemme oikealla polulla, MedicubeXin toimitusjohtaja Vili Kostamo sanoo.
Digissä on potentiaalia parantaa ihmisten elämää
Vuoden digiteko -kilpailun voittajat julkistettiin Atea Focus -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa keskiviikkona 9. lokakuuta.
Yleisöäänestyksessä kisanneet kuusi finalistia valitsi tuomaristo, johon kuuluivat Maria 01 -startup-kampuksen toimitusjohtaja Sarita Runeberg, hallitusammattilainen Anni Ronkainen, Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Mikko Heiskanen, viestinnän asiantuntija Antti Isokangas sekä kilpailun järjestäneen Atea Finlandin toimitusjohtaja Juha Sihvonen. Viime vuoden voittajaa tuomaristossa edusti Siili Solutionsin Head of Maritime Sanna Vainionpää.
− Terveydenhuollon tilanne puhuttaa niin päättäjiä kuin kansalaisiakin, ja digitalisaatioon on ladattu valtavia odotuksia ongelmien ratkaisemiseksi. Siksi on hienoa, että tänä vuonna juuri terveydenhuollon digiratkaisut olivat niin laajasti edustettuina Vuoden digiteko -kilpailussa ja veivät lopulta myös molempien kategorioiden voiton, Atea Finlandin markkinointi- ja viestintäjohtaja Hanna Vesenterä sanoo.
− Kilpailumme ytimessä on alusta lähtien ollut nostaa esiin digitalisaation valtava potentiaali parantaa ihmisten elämää, yhteiskuntia ja maailmaa. Tämän vuoden voittajat ja finalistit luovat jälleen toivoa paremmasta huomisesta ja kertovat, että Suomessa tehdään vaikuttavaa digitaalista kehitystyötä laajalla rintamalla.
Muut finalistit
Julkishallinnon sarja
Kansalliskirjasto: E-kirjasto
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde: Digitaalinen sote-keskus
Yritykset ja startupit
Biocode: Biocode-hiilijalanjälkilaskuri
Diakonia ammattikorkeakoulu: Huono-osaisuus Suomessa -karttasivusto