Tays Päivystys Acutan eteisvärinäpotilaiden hoitopolku ja uniapneapotilaan hoitoprosessin uudistaminen unipoliklinikalla palkittiin Tekojen torilla

Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystys Acutassa kehitetylle eteisvärinäpotilaiden hoitopolulle sekä Tays Keskussairaan unipoliklinikalla kehitetylle uniapneapotilaan hoitoprosessille on myönnetty tunnustus KT:n ja alan pääsopijajärjestöjen yhteisessä kehittämistekojen Tekojen tori –kampanjassa.

Uutinen

Päivystyksen toiminta ruuhkautuu ajoittain suuren potilasmäärän vuoksi. Tays Päivystys Acutassa lähdettiin tämän vuoksi miettimään potilasryhmiä, joiden läpimenoa päivystyksessä olisi mahdollista nopeuttaa. Tällöin potilas pääsisi päivystyksestä eteenpäin aiempaa nopeammin ja potilaspaikka olisi mahdollista vapauttaa nopeammin seuraavalle.

Kehittämistyössä potilasryhmäksi valikoituivat eteisvärinäpotilaat, joille oli suunnitteilla päivystyksellinen sähköinen rytminsiirto. Keskeinen muutos oli, että näiltä potilailta siirryttiin ottamaan toimenpidettä edeltävä verikoe verikaasuanalyysina laskimoverestä, jolloin vastaus saadaan muutamassa minuutissa. Aiemmin potilaista otettiin tavalliset laboratoriokokeet, joiden valmistuminen kestää noin kaksi tuntia ja kustannukset ovat selvästi suurempia. Samalla myös toimenpiteen jälkeistä seuranta-aikaa voitiin tutkimusnäyttöön perustuen ja tietyin kriteerein lyhentää aiemmasta.

– Kehittämistyö toteutettiin moniammatillisena yhteistyönä lääkäreiden, hoitohenkilökunnan ja asiantuntijahoitajan kanssa.  Tämä myös helpotti uuden toimintatavan jalkauttamista, kun henkilökunta oli ollut mukana kehittämistyössä alusta lähtien hiomassa kokonaisuutta päivystyksen arkeen sopivaksi. Laskimoverikaasunäytteen oikeaoppisesta ottamisesta toteutettiin opetusvideo, joka lisättiin osaksi sähköisen rytminsiirron perehdytysmateriaalia Acutassa, apulaisosastonhoitaja Elias Kallio kertoo.

Tulokset osoittavat, että uudesta toimintatavasta on hyötyä: seuranta-aikaa on voitu laskea kahdesta tunnista yhteen tuntiin, ja laboratoriotutkimustulosten odotusviive on lyhentynyt kahdesta tunnista vain muutamaan minuuttiin. Kun uudistunut toimintatapa oli ollut käytössä kolme kuukautta, kohderyhmään kuuluvien potilaiden viettämä aika päivystyksessä oli lyhentynyt peräti 63 minuuttia. Samalla laboratoriokustannukset laskivat ja potilastyytyväisyys lisääntyi.

Kehittämistyötä kuitenkin jatketaan edelleen.

– Osana tätä kehittämistyötä Acutassa käytettäviä laboratoriotutkimuspaketteja päivitettiin poistamalla niistä ei-tarkoituksenmukaisia laboratoriotutkimuksia, joilla ei ollut tosiasiallista vaikutusta potilaan hoitoon.  Lisäksi pyrkimyksemme on vielä tunnistaa potilasryhmiä, joiden hoitopolkua vena-astrupin, eli laskimoverestä otetun verikaasuanalyysin ottaminen ensisijaisena laboratoriotutkimuksena tehostaisi. Myös sedaatioon, eli kevyeen nukutukseen liittyvää ohjetta kehitetään muille potilasryhmille sopivaksi. Näiden muutosten myötä saamme päivystyspotilaiden läpimenoaikoja ja kustannuksia vähennettyä laajemminkin, apulaisylilääkäri Markus Holmberg Taysista kertoo.

Uniapneapotilaan uusi hoitoprosessi vastaa kasvaneeseen kysyntään ja hillitsee kustannuksia

Uniapneapotilaiden määrä on kasvanut tasaisesti koko 2010-luvun ajan, ja erityisesti vuodesta 2019 alkaen lähetemäärät lähtivät merkittävään kasvuun. Toiminnan kehittäminen ja vanhoista hoitokäytännöistä luopuminen on ollut välttämätöntä.

Tays Keskussairaalan unipoliklinikalla voimakas toiminnan kehittäminen alkoi vuonna 2020. Tavoitteena oli saada nykyiset resurssit tehokkaaseen käyttöön siten, että kaikki uniapnean hoitoa tarvitsevat potilaat saavat riittävät, potilaan tarpeita vastaavat palvelut. Kehittämistoimilla pyrittiin kustannustehokkuuden parantamiseen sekä potilastyytyväisyyden ja henkilöstön työtyytyväisyyden parantamiseen.

Aiempia hoitokäytäntöjä oli tarve kehittää digitalisaatiota vahvasti hyödyntäen. Kehittämistyötä tehtiin moniammatillisesti ja myös asiakkaiden näkemykset huomioitiin. Lopputuloksena käyttöön otettiin useita digiratkaisuja, kehitettiin uniapneapotilaan digihoitopolku ja jopa maailman ensimmäinen etäseurantadatan integraatiomalli.

– Kehittämisen tavoitteeksi asetettiin toiminnan uudelleen organisointi siten, että selviämme kovan kysynnän takia. Lopulta kehittämistyön tuloksena kaikki muuttui. Hoitokäytäntöihin tehdyt muutokset ovat parhaimmillaan lyhentäneet potilaskontakteja tunnista kymmeneen minuuttiin. Samalla henkilöstömäärällä pystytään hoitamaan nyt enemmän potilaita ja resursseja jää enemmän niille, jotka tarvitsevat hoidossaan enemmän apua. Samalla käyntikohtaiset kustannukset ovat laskeneet, osastonhoitaja Minna Lavikko Tays Keskussairaalan unipoliklinikalta kertoo.

Tekojen tori -kampanjaan saivat osallistua kaikki kunta- ja hyvinvointialuetyön kehittäjät ilmoittamalla oman työpaikkansa toimintatapojen ja palvelujen uudistamisesta 9.9.–13.10.2024 välisenä aikana. Eteisvärinäpotilaiden hoitopolku Acutassa, uniapneapotilaan hoitoprosessi Tays Keskussairaalan unipoliklinikalla sekä muut innostavimmiksi valitut kehittämisteot eri ammattialoilta palkitaan Tärkeissä töissä -gaalassa 3. joulukuuta Pörssitalolla Helsingissä.