Talousarvioesityksen pohjalta hyvinvointialueen talous saadaan tasapainoon lainsäädännön vaatimusten mukaisesti vuoden 2026 loppuun mennessä. Talouden raami on edelleen varsin tiukka, ja tasapainon saavuttaminen vaatii paljon työtä.
Hyvinvointialueella korostuu palveluiden turvaaminen suurten rakenneuudistusten jälkeen. Osana sitä muun muassa digitaalisten palvelujen käytössä on päästy hyvään vauhtiin. Esimerkiksi digiklinikan käytön arvioidaan lisääntyvän yli kolmanneksella ensi vuoden aikana.
– Hyvinvointialueen käynnistämisvaihe on nyt pääosin ohi, ja keskitymme palveluiden hyvään tuottamiseen. Hyvinvointialueuudistuksen valtakunnalliset tavoitteet näkyvät talousarvioesityksessä esimerkiksi siten, että menojen kasvu on selvästi pienempää erikoissairaanhoidossa kuin perusterveydenhuollossa, sanoo hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola.
Merkittävistä talouden sopeutuksista huolimatta ensi vuoden menojen kasvu perusterveydenhuollossa on viisi prosenttia ja erikoissairaanhoidossa 1,5 prosenttia. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä tehdään vahvaa yhteistyötä kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Hyvinvointialueen hallintoa ja organisaatiorakennetta kevennetään, jotta voidaan tukea mahdollisimman paljon asukkaille välttämättömiä palveluja.
Uusi aluevaalikausi alkaa ensi kesänä. Vaalivuonna toteutetaan useita kuluneen vuoden palveluja ja hallintosääntöä koskevia päätöksiä. Kaikki palvelujen organisointia koskevat muutokset eivät välttämättä näy asiakkaille. Hyvinvointialue rakentaa myös uutta, vaikka osa suunnitelluista kohteista on viivästynyt. Esimerkiksi Taysin uudistamisohjelman loppuvaiheeseen kuuluvat purkamis- ja rakentamistyöt alkavat näkyä keskussairaalan alueella asioiville.
– Hyvinvointialueen toiminnassa näkyy myös se, että turvallisuuden ja varautumisen merkitys on kasvanut alueellisesti ja kansallisesti, konsernipalvelujohtaja Juhani Sand toteaa.
Talousarviovuoden aikana on tarkoitus perustaa myös sosiaali- ja terveyspalvelujen tilannekuvakeskus, helpottaa Acutan päivystyksen ruuhkatilanteita, parantaa lasten ja aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluja sekä perustaa uusia lastensuojeluyksiköitä.
Talousarvioesitystä käsitellään 25.11. aluehallituksessa ja 17.12. aluevaltuustossa. Molemmissa toimielimissä käsitellään myös ensi vuonna asiakkailta perittäviä asiakasmaksuja.
Talousarvioesitys numeroina
- Toimintakulut 2,9 miljardia euroa
- Ylijäämää 92,3 miljoonaa euroa
- Toimintakulut kasvavat 2,7 % syyskuun 2024 ennusteeseen nähden
- Vuosikate 139,4 miljoonaa euroa
- Henkilöstömenot kasvavat 7,7 prosenttia
- Palvelujen ostot vähenevät 1,6 prosenttia
- Vuokrakulut vähenevät 4,3 prosenttia