Readspeaker

Suurin osa koronatartunnoista paranee itsestään

Menossa oleva korona-aalto aiheuttaa pääosin lievempiä oireita kuin pandemian alkuvaiheen aallot. Suurin osa koronatartunnoista paranee itsestään ja jos yleisvointi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronavirustestiin. Jos tarvitset sairauslomaa varten todistuksen, ole yhteydessä työterveyteen tai omaan terveysasemaasi.

Uutinen

Koronassa ja muissakin hengitystieinfektioissa lepo on usein paras lääke. Korkean kuumeen alentamiseksi ja olon parantamiseksi voit käyttää parasetamoli- tai tulehduskipulääkevalmisteita. Vältä kontakteja, kunnes oireesi ovat lievittymässä. Jos kuitenkin joudut oleskelemaan muiden seurassa, muista hyvä yskimishygienia eli yskiminen nenäliinaan sekä käsien desinfiointi. Myös maskin käyttö vähentää pisaroiden leviämistä.

- Valtaosalla tartunnan saaneista tauti on nyt lieväoireinen, syysflunssaa muistuttava hengitystieinfektio. Tämä johtuu rokotusten ja aikaisempien tartuntojen lisäämästä vastustuskyvystä sekä Omikron-varianttien taudinaiheuttamiskyvystä, kertoo apulaisylilääkäri Janne Laine Taysin infektioyksiköstä.

Vaikeammissa tai pitkittyneissä oireissa, kuten hengitysvaikeuksissa tai yleistilan laskiessa ole yhteydessä terveydenhuoltoon. Jos oireesi ovat vaikeat, ota yhteyttä puhelimitse tai sähköisen asioinnin kautta työterveyshuoltoon tai omalle terveysasemallesi. Niiden ollessa suljettuna soita päivystysapuun 116117. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.