Apulaisylilääkäri Tero Harjuntausta avopalveluista kertoo, että sekä viime rokotuskaudella että tämän syksyn aikana iäkkäimmät on jo saatu melko kattavasti rokotettua.
– Viime kaudella eli 2023-2034 yli 80-vuotiaista pirkanmaalaisista sai koronarokotuksen 66,7 prosenttia ja tästä syksystä alkaneella kaudella vielä useampi eli 67,9 prosenttia iäkkäimmistä, Harjuntausta toteaa.
– Luvut ovat selkeästi parempia kuin ennen hyvinvointialueen aloittamista. Rokotuskaudella 2022-2023 pirkanmaalaisista yli 80-vuotiaista koronarokotuksen otti hieman yli puolet eli 53,3 prosenttia.
Myös yli 80-vuotiaiden influenssarokotuksien määrässä on kasvua. Ennen hyvinvointialueen toiminnan alkamista kaudella 2022–2023 influenssarokotuksen otti 61,6 prosenttia yli 80-vuotiaista. Viime kaudella vastaava luku oli 68,8 prosenttia ja tällä kaudellakin 65,6 prosenttia, joten nousua on useampi prosenttiyksikkö. Muissakin ikäryhmissä on nähtävissä vastaavaa kehitystä. Koko Suomeen verrattuna rokotusluvut ovat nyt Pirkanmaalla hieman korkeammat kuin maassa keskimäärin.
Kausirokotuksien järjestäminen on iso työ
Pirkanmaan hyvinvointialueella rokotustoiminta on järjestetty yhtenäisesti, ja rokotustehtäviin on pystytty varamaan riittävästi työntekijöitä. Influenssa- ja koronarokotuksien antaminen noin 150 000 pirkanmaalaisille on vuosittainen suuri ponnistus, koska samaan aikaan muut terveyspalvelut toimivat tavalliseen tapaan. Apulaisylilääkäri Tero Harjuntaustan mukaan rokotuksiin on nyt valmistauduttu jo hyvissä ajoin ja sovittu yhtenäisistä toimintatavoista.
Kausirokotuksien järjestelyihin on osallistuttu laajasti eri palveluissa. Rokotustyötä on tehty sosiaali- ja terveysasemilla, neuvoloissa ja opiskeluterveydenhuollossa sekä ikäihmisten ja vammaisten palveluissa. Erikoissairaanhoidon infektioyksiköllä on puolestaan vahva edustus kansallisessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja hyvinvointialueiden kausirokotuksien yhteistyöryhmässä.
Harjuntausta kertoo, että rokotusten etenemistä Pirkanmaalla on seurattu säännöllisissä yhteiskokouksissa kesän alusta alkaen. Esille nousseita ongelmia on ratkaistu yhteistyöllä. Sote-asemilla on ollut jo ennakolta tietoa, kuinka paljon rokotettavia on odotettavissa milläkin viikolla. Rokotusaikoja on pyritty järjestämään tiedossa olevan tarpeen mukaisesti.
– Kausirokotuksissa on mukana tavalla tai toisella suuri osa työntekijöitämme, joten suuri kiitos hyvästä rokotuskattavuudesta kuuluu myös heille, Harjuntausta painottaa.
– Terveydenhuollon ammattilaisemme ohjaavat ja neuvovat asiakkaita rokotusasioissa, vastaavat oman yksikkönsä rokotusjärjestelyistä ja huolehtivat myös rokotuksien antamisesta.
Harjuntausta muistuttaa, että influenssarokotuksen ottaminen kannattaa edelleen. Iäkkäille on suositeltu influenssarokotteen ottamista aikaisintaan marraskuussa, joten vuodenvaihde on edelleen hyvä rokotusaika. Rokotusajan voi varata digitaalisessa asioinnissa tai puhelimitse riippuen asuinpaikkakunnasta. Tarkempaa tietoa rokotuksista ja siitä, kuka saa rokotuksen, on julkaistu influenssa- ja koronarokotuksien sivuilla.