Tulehdukseton suu mahdollistaa hoitotoimenpiteet
Suun infektiofokuspoliklinikalla hoidetaan potilaita, joiden tulevat leikkaukset tai hoidot edellyttävät tulehduksetonta suuta. Tämä on erityisen tärkeää pitkäaikaissairailla potilailla, joilla on jo valmiiksi heikentynyt vastustuskyky.
– Suun sairauksilla on merkittävä vaikutus pitkäaikaissairauksiin. Esimerkiksi reuma, diabetes ja sydänsairaudet voivat pahentua, jos suussa on hoitamattomia infektioita, kertoo suun terveydenhuollon vt. toimialuejohtaja Anna Maria Heikkinen.
– Infektiot voivat myös heikentää hoitojen tehoa ja lisätä komplikaatioiden riskiä. Jos suusta leviää bakteereja verenkierron kautta, voi sydämen läppäleikkauksessa aiheutua sydänläpän tulehdus, tai keinonivelleikkaus epäonnistua kokonaan, lisää Essi Teronen, suun erikoishoidon palvelupäällikkö.
Yksi yleisimmistä suun sairauksista on hampaiden kiinnityskudosten tulehdus (parodontiitti). Sitä ei kuitenkaan usein mielletä vakavaksi sairaudeksi.
– On tärkeää, että potilas saa oikeanlaista tukea ja ymmärtää omahoidon merkityksen. Potilaat ovat yleensä motivoituneita hoitamaan suunsa kuntoon, sillä he eivät pääse erikoissairaanhoitoon ennen kuin suu on tulehdukseton, Teronen painottaa.
Moniammatillinen yhteistyö tukena omahoidossa
Uusi marraskuussa 2024 käyttöön otettu toimintamalli keskittyy potilaan hoitoon sitouttamiseen ja pitkäjänteiseen omahoidon tukemiseen. Monilla potilailla voi olla haasteita suun hoidossa, kuten hammashoidon pelkoa, toimintakyvyn heikentymistä tai puutteellisia voimavaroja. Poliklinikalla potilaille laaditaan yksilölliset pitkän ajan hoitosuunnitelmat ja varmistetaan, että he saavat tarvitsemansa tuen.
Toimintamallissa hyödynnetään Minun tiimini -toimintatapaa, jossa eri alojen ammattilaiset, kuten ravitsemusterapeutit tai sosiaalipalvelun ammattilaiset, tukevat potilasta moniammatillisena verkostona.
– Suun ongelmat eivät ratkea vain paikkaamalla reiät, vaan selvitämme myös niiden taustasyyt. Moniammatillinen tuki ja pitkäaikainen hoitosuunnitelma auttavat potilasta onnistumaan omahoidossa, korostaa Heikkinen.
Pitkäaikainen sitoutuminen vähentää ongelmia
Kun potilaan suu on hoidettu kuntoon infektiofokuspoliklinikalla, hänet ohjataan oman sote-aseman perushoitoon. Hoitosuunnitelman mukaisesti seurataan, että omahoito onnistuu ja potilas pysyy sitoutuneena hoitoonsa.
– Keskeisintä on huolehtia hoidon pitkäjänteisyydestä. Pitkäaikaissairaat potilaat päätyvät helposti kierteeseen, jossa suu on hoidettava kuntoon aina ennen leikkausta tai lääkehoidon aloittamista. Pitkäaikainen hoitosuunnitelma säästää terveydenhuollon resursseja ja vähentää potilaiden inhimillistä kärsimystä, kun ongelmia myös ennaltaehkäistään, Heikkinen kertoo.
Suun infektiofokuspoliklinikan uutta toimintamallia on kehitetty Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintavoilla (HOPPU) -hankkeessa. Hanke saa rahoituksensa Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.