Sisältöjulkaisija

Readspeaker

Suojaudu helteen haitoilta vesipullolla ja hellehatulla

Ah ihanaa, kesä ja hellettä! Uikkarit päälle ja rannalle? Maltapa vielä hetki. Vihreä luonto ja auringonpaiste houkuttelevat ulkoilemaan ja nauttimaan kesästä. Kesä ja helle voivat kuitenkin tuoda myös mukanaan terveyshaittoja, erityisesti ikääntyneille, pienille lapsille ja sairaille. Kuinka voit huolehtia omasta ja läheisen hyvinvoinnista niin, että kesästä voisi kuitenkin vielä nauttia?

Artikkeli
Hellehattuinen henkilö makoilee ruohikolla.

Suomen kesä on vuoden parasta aikaa, ja moni haluaakin nauttia kesästä. Helle tuo kuitenkin mukanaan myös haittoja, joilta voi onneksi suojautua helposti. 

Kuuma sää lisää hikoilua, joten muista juoda tarpeeksi nestettä. Kuljeta vesipulloa sinne, minne menetkin, ja juo jo ennen janon tunnetta. Kahvia, energiajuomia ja alkoholia kannattaa välttää. Vesi on paras janojuoma, mutta välillä on myös hyvä juoda esimerkiksi kivennäisvettä, joka sisältää myös suoloja. Vesi ja kivennäisvesi on parempia vaihtoehtoja kuin sokeripitoiset mehut ja limut, mutta toki niistäkin voi nauttia kesähelteillä kohtuudella! 

Muista myös syödä, jotta kehon suolatasapaino säilyy. Syö helteellä pieniä aterioita usein, suosi viileitä ja vesipitoisia ruokia, kuten salaatteja ja hedelmiä.

Pidä huoli, että asuntosi on tarpeeksi viileä. Viilennä asuntoa ilmastoinnilla tai tuulettamalla illalla. Sulje päiväksi verhot ja tuuletusluukut. Tuulettimen hyödyt ovat kiistanalaisia. Jos asuntosi on kovin lämmin, voit viettää aikaa esimerkiksi kirjastolla tai kauppakeskuksissa. Käy viileässä suihkussa tai viilennä kehoa kosteilla vaatteilla tai kylmäkääreillä.

Kun haluat nauttia kesästä ulkona tai kuljet ulkona, suojaudu auringolta.

– Ihon suojaamista auringolta suositellaan kaikille, mutta erityisesti lapsille sekä ihosyövän sairastaneille ja aurinkoihottumaa sairastaville, ihotautien erikoislääkäri Meri Lauha Taysista muistuttaa.

Suojaudu auringolta kolmella tavalla:

  1. Hakeudu varjoon kuumimpaan aikaan keskipäivällä ja iltapäivällä.
  2. Suojaa silmät aurinkolaseilla ja iho vaatteilla ja päähineellä. Lierillinen hattu suojaa korvia ja niskaa paremmin kuin lippalakki.
  3. Käytä aurinkorasvaa, jossa on korkea suojakerroin.

Pirhan vesipullo ja hellehattu ruohikolla.
Muista juoda riittävästi nestettä helteellä. Kuljeta vesipulloa mukanasi ja käytä lierihattua ehkäisemään auringonpistosta.

Kuumuus, runsas hikoilu sekä siitä aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat aiheuttaa erilaisia lämpösairauksia, kuten ihottumaa, nilkkojen turvotusta, lihakramppeja, huimausta, auringonpistoksen tai lämpöuupumuksen. 

– Moneen kuumuudesta johtuvaan vaivaan auttaa lepo viileässä ja varjoisessa paikassa sekä nesteen juominen. Jos oireet ovat voimakkaita tai olotila ei kohene, ota yhteyttä digiklinikalle, omalle sosiaali- ja terveysasemallesi, mille tahansa avoinna olevalle kiirevastaanotolle tai päivystysapuun numeroon 116117, kertoo ylilääkäri Riikka Luoto vastaanottopalveluista. 

Lämpöuupumus voi pahentuessaan johtaa hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen, jonka oireita voivat ovat kuuma ja kuiva iho, heikotus, päänsärky, pahoinvointi, tasapainon heikentyminen, epäsäännöllinen hengitys, sekavuus, kouristelu ja äkillinen tajunnan menetys. Jos epäilet lämpöhalvausta, soita välittömästi hätänumeroon 112.

Perussairaudet ja niiden lääkitys voivat vaikuttaa hellesään toimintaohjeisiin. Noudata terveydenhuollon ammattilaisilta saamiasi ohjeita. 

Helteelle herkimpiä ovat ne pienimmät

Kaikki ovat herkkiä lämmölle, mutta kaikista herkimpiä ovat pienimmät, jotka eivät osaa kertoa sitä. Kaikkia tulee kuitenkin varjella liialliselta auringolta ja kuumuudelta sekä huolehtia nesteytyksestä. 

– Ihan pienillä vauvoilla ei ole hikoilukykyä, ja ovat siksi herkempiä lämmön vaikutuksille. Toisaalta heitä valvotaan tarkemmin eivätkä he liiku, joten heitä on helpompi pitää varjossa tai suojella auringolta, kertoo apulaisylilääkäri Merja Hietanen.

Taaperot liikkuvat ja ovat suoran auringon alla, joka polttaa ihoa ja näin myös elimistön lämpötila voi nousta. Lämpökuormaa voi vähentää esimerkiksi hatun tai paidan kastelulla.

Tavallinen t-paidan aurinkosuojakerroin on noin 15, eli aurinkorasvaa tulee laittaa myös vaatteiden alle.

– UV-suojatut vaatteet ovat hyvä suoja, mutta eivät nekään koko päivän auringossa ololta suojaa. Lippalakin sijaan on lapselle, mutta miksei aikuisellekin, hyvä valita hattu, joka suojaa myös korvia ja niskaa. Ihon palaminen usein lapsuudessa ja nuoruudessa altistaa myöhemmin vakaville ihosairauksille, muistuttaa Hietanen. 

Jos lapsi on nuutunut, väsynyt, hän ei hikoile ja iho on kuiva tai lapsi on pahoinvoiva, ripuloiva ja sekava, on ensimmäinen ohje viilennys. Lapsen voi kietoa vaikka märkään pyyhkeeseen tai lakanaan. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä herkemmin tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

– Kesästä voi nauttia lasten kanssa, kunhan suojaudutaan auringolta, huolehditaan riittävästä nesteytyksestä ja vietetään aikaa lasten kanssa, joten voi omilla tuntemuksillaan tietää, mitä lapsi tuntee, kiteyttää Hietanen.

Huolehdi helteillä myös iäkkäästä läheisestäsi

Lämmölle herkkiä ovat myös ikääntyneet, sillä he eivät välttämättä tunnista lämpöoireilua. Ikääntyneet eivät aisti lämpöä yhtä hyvin kuin nuoret, ja heillä janon tunne on heikompi. 

– Nestevajeelle altistumista voi nopeuttaa sekin, että vanhusten keho sisältää vähemmän vettä kuin nuorempien, lisää polikliinisten ja asumisen lääkäripalveluiden vastuualuejohtaja Susanna Riuttala

Ikääntyneiden voi olla hankala liikkua, mikä voi vaikeuttaa avun saantia ja suojautumista helteeltä. 

Ikääntynyt henkilö ja hoitaja kävelevät rakennuksen käytävällä.

Erityisesti ikääntyneet ovat vaarassa kovilla helteillä. Pidä huolta ikääntyneestä läheisestäsi, jotta tämä muistaa juoda tarpeeksi ja pysyä viileässä.

Monet ikääntyneiden sairaudet voivat hankaloittaa helteellä oloa. Muistisairauden takia iäkäs ei välttämättä muista juoda tai huolehtia itsestään. Monet lääkkeet voivat pahentaa helteen haittoja, sillä ne voivat kuivattaa kehoa tai vähentää kykyä hikoilla.

– Kun tiedossa on helteitä, on hyvä tarkistaa lääkitys, sillä perussairaudet lääkityksineen lisäävät terveyshaittojen riskiä, Riuttala huomauttaa. 

Suuri riskitekijä iäkkäillä on myös kuumentuva asunto sekä vähäinen liikkuminen. Ikääntyneet ja heikentyneestä toimintakyvystä kärsivät saattavatkin tarvita lisäapua hellepäivinä, joten läheisten ja hoitajien on hyvä olla heillä apuna ja seurata heidän vointiaan entistä tarkemmin. 

Muistuta iäkästä juomaan tarpeeksi ja huolehdi, että tämän kodissa on tarpeeksi viileää. Vie ikääntynyt esimerkiksi kirjastoon lukemaan tai katselemaan kuvakirjoja tai ostoskeskukseen jäätelölle.

Tuoreimmat ajankohtaiset

Sisältöjulkaisija