Sisä-Suomessa selvitettiin asunnottomuusilmiötä

Asunnottomuus on monisyinen ilmiö, jonka taustalla on asunnottoman henkilön tilanteessa kulminoituvia kerrostuvia sosiaalisia olosuhteita, yhteiskunnallisia rakenteita ja yhteiskuntapoliittisia ratkaisuja. Tähän johtopäätökseen tultiin tuoreessa sosiaalisessa raportissa, missä tarkasteltiin asunnottomuutta ja asumisen ongelmia Sisä-Suomen yhteistyöalueella. Sisä-Suomeen kuuluvat Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueet.

Uutinen

Sosiaalinen raportti perustuu pääosin yli 200 vastauksen kyselyaineistoon, johon vastasivat hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen ja seurakuntien edustajat. Tausta-aineistoina käytettiin myös ammattilaisten tuottamia arvioita ajankohtaisten sosiaaliturvaleikkausten vaikutuksista sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakasraatilaisten näkemyksiä asunnottomuuteen liittyen.   

Asunnottomuuden uhkatilanteet, häädöt ja asunnottomuus ovat tällä hetkellä kasvussa. Asunnottomien määrästä ei ole kattavia tilastoja minkään maakunnan alueella. Lisäksi tiedetään, että on myös paljon piiloasunnottomuutta erityisesti nuorten aikuisten ikäryhmässä. Sosiaaliturvaan viime aikoina tehtyjen muutosten myötä asunnottomuus tai sen uhka koskee yhä useampaa ihmisryhmää, kuten lapsiperheitä. 

Asunnottomuusraportin mukaan yhteiskuntapolitiikka on asuntopolitiikka, sillä poliittiset päätökset vaikuttavat tarjolla oleviin asumis- ja sosiaalipalveluihin. Tämän lisäksi asunnottomuuden taustalla on usein kasautuvia talous- ja velkaongelmia, mielenterveys- ja päihdehaasteita sekä erityisen haavoittuvina ryhminä tunnistetut vankiloista vapautuvat vangit ja asunnottomat naiset. Oikea-aikainen neuvonta ja ohjaus asumisasioissa, asunnon järjestäminen asunto ensin -periaatteen mukaisesti, sekä tarvittavien sosiaali- ja terveyspalveluiden ja taloudellisen tuen järjestäminen ovat sekä inhimillisesti että taloudellisesti aina halvempia kuin raskaat asumispalvelut ja osastohoito. Sisä-Suomen alueella on selvityksen mukaan paljon kehitettävää, jotta riittävää asumisneuvontaa, hätämajoitusta, ja erilaisia elämäntilanteita huomioivia asumisratkaisuja olisi saatavilla kattavasti. 

Asunnottomuuden ehkäiseminen ja vähentäminen on yhteinen asia. Sosiaalityöllä hyvinvointialueilla on näissä asiakastilanteissa keskeinen rooli. Tarvitaan kuitenkin myös nykyistä vahvempaa yhteistyötä, yhteisvastuuta ja tekoja valtionhallinnon, hyvinvointialueiden, kuntien ja kolmannen sektorin yhteistoimintana. Tärkeää olisi, ettei samaan aikaan yhteiskuntapoliittisin ratkaisuin tultaisi lisänneeksi asunnottomuutta ja asumisen haasteita. Asunnottomuuden vähentämisen toimenpidesuositukset sosiaalisen raportin mukaan ovat: 

  1. Naiserityisyyden huomioiminen asunnottomuustyössä 
  2. Vapautuvien vankien kanssa tehtävän työn kehittäminen 
  3. Asumisneuvonnan laajentaminen 
  4. Vuosittainen asunnottomuuslaskenta asuntopoliittisten ratkaisujen tukena 
  5. Asunnottomuutta kokeneiden osallisuuden vahvistaminen 

Asunnottomuus ja asumisen ongelmat Sisä-Suomen yhteistyöalueella - sosiaalinen raportti on laadittu Sisä-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueiden, paikallisten sosiaalialan osaamiskeskusten Pikassoksen ja SONet BOTNIAn sekä Tampereen kaupungin yhteistoiminnassa kevään ja syksyn 2024 aikana. 
 

Tuoreimmat ajankohtaiset