Sari Vierre: ”Sairaanhoitajan työ teholla on ihmisen lukemista”

Potilaasi elämä väreilee monitoreissa ja katseesi alla herkkänä säikeenä. Huolehdit hänestä minuutti minuutilta, sillä tilanne voi muuttua hetkessä. Sairaanhoitajana Taysin teho-osastolla työskentelevä Sari Vierre kuvaa työtään lämmöllä, joka saa silmäkulman kostumaan.

Artikkeli
Sari Vierre tehohoitohuoneessa, jossa on potilassänky ja erilaisia tehohoitoon liittyviä laitteita.

Kaikkien aistien on oltava hereillä, vaikka olisi ollut rauhallinen päivä. Pitää osata lukea potilaan vointia lukuisista monitoreista, ilmeistä, eleistä, äännähdyksistä ja sanoista. Tehdä lääkärin suunnittelemat hoidot, avustaa ja toteuttaa suunnitelmat. Tukea potilasta sekä huolehtia pesut, haavat, kääntämiset ja muut perushoidot. Katsoa, että lääketornissa lääkkeet riittävät ja annostukset täsmäävät, kirjata tapahtumat järjestelmiin sekä pitää läheiset ajan tasalla.

Sairaanhoitaja Sari Vierre ihastui tehohoitajan työhön, kun hän pääsi tutustumaan siihen opintojensa viimeisessä harjoittelussa. Nyt hän on työskennellyt Taysin teho-osastolla 24 vuotta eikä tunne ole haihtunut.

– Tämä työ on upeaa ja työporukka aivan mahtava. Potilaita on vauvasta vaariin ja kaikilta erikoisaloilta. Pitää ymmärtää ihmistä ja teknologiaa, ottaa käyttöön uusia laitteita ja pysyä muutoksessa mukana.

– Et koskaan tiedä, mikä sinua odottaa seuraavana päivänä tai seuraavassa hetkessä. Mutta voit tarkkailla merkkejä. Potilaan nenänpäästä voi lukea, mitä monitorit mahdollisesti hetken kuluttua kertovat, hän sanoo.

Läheisen kohtaaminen koskettaa

Työn tunteikkaimpia ja vaikeimpia hetkiä Vierteen mukaan ovat keskustelut ja kohtaamiset läheisten kanssa

– Kun äiti ja lapset tulevat tapaamaan työmaalla vakavasti loukkaantunutta isää. Tai kun hoidettavana on lapsi tai nuori. Aina, kun elämä tuntuu olevan loppumassa yllättäen ja aivan väärään aikaan.

Näissä tilanteissa pätee Vierteen mukaan aina yksi asia: pitää olla rehellinen.

– Aina on toivoa, mutta käänne voi tapahtua myös toiseen suuntaan. Tärkeintä on puhua totta ja olla läsnä.

Apunaan tehohoitajalla on oma tiimi, jota Vierre ylistää yli kaiken niin henkisen kuin ammatillisen ja teknisen tuen antajana. Vierre kertoo, että tiimistä löytyy aina joku, joka tukee, ratkaisee ongelman ja auttaa päätöksenteossa.

Lisäksi napinpainalluksen päässä on lääkäri – ja myös vartija.

– Lääkäri tekee päivittäiset kiertonsa niin usein kuin potilaan tilanne vaatii. Lisäksi hänet saa paikalle tarvittaessa heti. Samoin vartija tulee kutsusta paikalle, jos potilas alkaa käyttäytyä uhkaavasti tai aggressiivisesti. Ihminen voi kuulla, nähdä tai kokea erikoisia asioita, kun vointi on huono.

Teho täyttää 60 vuotta

Taysin teho-osasto juhlii tänä keväänä 60-vuotisjuhliaan. Tai oikeastaan kyseessä ovat juhlat kahdelle yhdistyneelle teholle, joista toinen on hieman yli- ja toinen alle 60-vuotias.

60 vuodessa hoito ja laitteet ovat kehittyneet roimasti, niin kuin on tapahtunut jo Vierteenkin 24 vuoden uran aikana. Esimerkiksi elvytetyn potilaan hoidossa toimitaan nykyään eri tavalla kuin ennen.

– Ennen potilas nukutettiin syvään uneen muutamaksi päiväksi ja viilennettiin. Nykyään elvytettyä ei välttämättä nukuteta enää syvään uneen ja potilas pidetään normaalilämpöisenä 36 tuntia.

– Tutkimus on välttämätöntä. Tutkijalähtöisissä tutkimuksissa etsitään ratkaisuja juuri niihin kysymyksiin, mitä me hoitajat ja lääkärit käytännön työssä kohtaamme.

Yksi hoitaja potilasta kohden

Taysin teholla on 20 potilaspaikkaa ja vuorossa kerrallaan 17–18 hoitajaa. Vierteen työhön kuuluu myös käytännön työnjako osastolla eli hän järjestelee potilaat ja hoitajat yhteen.

– Yleensä potilaalla on yksi hoitaja, mutta esimerkiksi lapsipotilailla ja erittäin kriittisillä potilailla hoitajia on kaksi. Joskus hoitajalla voi olla kaksi potilasta, jos vaativaa tehohoitoa ei tarvita ja tilanne on stabiili.

Tehohoidon tulevaisuudelta Vierre toivoo vähemmän tietokoneella tehtäviä klikkauksia – eli yhtenäisempiä järjestelmiä, jotka helpottaisivat kirjaamista. Lisäksi tehohoitotiimin ajatuksissa välkähtelee jo toivo uusista tiloista, joiden suunnittelu on aloitettu.

Teho-osaston tilat tulevat uuteen M-rakennukseen, jonka on kaavailtu valmistuvan osana Taysin uudistamisohjelmaa vuonna 2032. Uudistuksen ansiosta muun muassa potilaan kuljetusmatkat lyhenevät, kun teho-osasto, päivystys ja kuvantaminen muuttavat lähelle toisiaan.

Ammattilaisia teholta on tilojen suunnittelussa mukana.

– Ensimmäinen toiveemme on saada riittävästi tilaa laitteille ja ihmisille. Järkevät varastotilat hoitotarvikkeille sekä potilashuoneet, joissa on sujuva työskennellä.

Teksti: Anne Kohtala

Tuoreimmat ajankohtaiset