Onko palveluillamme vaikutusta?

Inspiroidu vaikuttavuustyön esimerkeistä hyvinvointialueen palveluissa.


RAI-arviointi tunnistaa ikäihmisten voimavaroja ja palvelutarpeita

Ikäihmisten palvelujen tarve kasvaa tulevina vuosina voimakkaasti. Pirkanmaalla tähän varaudutaan palveluiden kokonaisvaltaisella kehittämisellä. Palveluiden turvaaminen vaatii ennaltaehkäiseviä toimia sekä vahvaa tiedolla johtamista. Mutta miten varmistamme ikääntyneille yksilölliset, tasavertaiset ja ennakoivat palvelut?

Ikäihminen ja Pirhan ammattilainen istuvat sohvalla ja juttelevat.
Kuva: Mari Pentinniemi

RAI-arviointijärjestelmä (Resident Assessment Instrument) on keskeinen työkalu ikääntyneiden kotihoidon ja asumisen palveluissa. Tämä standardoitu tiedonkeruun ja havainnoinnin väline varmistaa, että kaikkia asiakkaita arvioidaan samoilla mittareilla.

Järjestelmän käyttö hyvinvointialueilla ikäihmisten palveluissa on lakisääteistä. Pirkanmaalla arviointijärjestelmää on alettu soveltaa myös vammaisten asumispalveluissa.

RAI-arviointitietoa käytetään palvelujen myöntämisen perusteena ja yksilöllisen hoidon suunnittelussa. Se antaa kokonaisvaltaisen kuvan henkilön toimintakyvystä ja mahdollistaa kuntouttavan hoitotyön toteutumisen sekä vaikuttavuuden pitkäaikaisen seurannan.

Haastattelua ja havainnointia

Arviointi toteutetaan haastattelun ja havainnoinnin avulla. Asiakkaan palvelutarpeista ja voimavaroista saatua tietoa hyödynnetään palveluiden toteuttamissuunnitelmassa, asiakkaan tilanteen seurannassa, päätöksenteossa ja tiedolla johtamisessa.

Arviointimittaristo auttaa ammattilaisia tunnistamaan  asiakkaan toimintakyvystä oleellisia asioita ja havaitsemaan riskejä, kuten kaatumisalttiuden, ravitsemusongelmat tai kognitiiviset muutokset. Näin riskeihin voidaan puuttua ennakoivasti, millä on vaikutusta asiakkaan hyvinvointiin, turvallisuuteen ja elämänlaatuun.

RAI-arviointitieto mahdollistaa asiakaslähtöisen palveluiden kehittämisen. Yhdenvertaisten palvelujen edellytyksenä on hyvä ja puolueeton arvio palvelutarpeista. Kun asiakas osallistuu aktiivisesti arviointiin ja mittaritietoa seurataan systemaattisesti, saadaan välineestä parhaiten kaikki hyöty irti.

Onko palveluillamme vaikutusta?

Onko palveluillamme vaikutusta -blogisarja kertoo inspiroivia esimerkkejä Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluiden kehittämisestä ja vaikuttavuustyöstä eri palvelulinjoilla. Tutustu sarjan muihin blogeihin.



Aiemmat blogiartikkelit

Mihin tietojohtamista tarvitaan vaikuttavissa palveluissa?

Blogi 16.1.2025
Onko palveluillamme vaikutusta?

Muuttaako mittaaminen maailmaa − tai edes oman yksikön toimintaa?

Blogi 17.12.2024
Onko palveluillamme vaikutusta?

Ihmisen ainutlaatuisuus ei muutu iän myötä

Blogi 11.12.2024
Palvelut tutuiksi

RAI-arviointi tunnistaa ikäihmisten voimavaroja ja palvelutarpeita

Blogi 2.12.2024
Onko palveluillamme vaikutusta?