Valmentavan johtamisen kokonaisuuden ja muiden valmennusteemojen lisäksi Pirha-akatemia tarjoaa muun muassa coachingia, mentorointia ja verkkokoulutusta. Akatemian tuoreimpana avauksena uusille esihenkilöille on käynnistymässä oma perehdytysohjelma.
– Tässä ajassa laaja-alainen osaamisen kehittäminen on avainasia, ei pelkkä kouluttautuminen, koulutusjohtaja Kati Kivistö tiivistää Pirha-akatemian tausta-ajatusta.
Tähän mennessä noin 1300 esihenkilöä on osallistunut johonkin Pirha-akatemian valmennuksista. Tilaisuuksia on järjestetty yli 200. Koko ensimmäisen vuoden tilaisuuksien yhteenlaskettu osallistujamäärä on kuitenkin jo noin 3100, mikä kuvastaa osallistumisaktiivisuutta ja halukkuutta kehittää esihenkilötyöhön liittyvää tietotaitoa. Vaikka suuri osa Pirha-akatemian sisällöistä on alkuvaiheessa tarkoitettu esihenkilöille ja johdolle, sisältää akatemian osaamisen kehittämisen konsepti myös koko henkilöstölle tarkoitettuja webinaareja ja verkkokoulutuksia.
– Strategiakausi on aina tietyn mittainen, ja siksi meillä oli tavoitteena päästä nopeasti liikkeelle akatemian kanssa. Johto on alusta alkaen tukenut akatemian konseptin rakentamista ja edistämistä, Kivistö kuvailee akatemian alkuvaiheita.
Monipuolinen tarjonta palvelee eri tarpeita
Kivistö kokee, että hyvinvointialueen esihenkilöt ja henkilöstö ovat ottaneet akatemian positiivisesti vastaan. Kiitoksia ja spontaaniakin palautetta tulee paljon.
– Moni kokee, että osaamisen kehittämisen mahdollisuudet ovat akatemian myötä kasvaneet, Kivistö kertoo.
– On ehkä eri tavalla tarjolla mahdollisuuksia, jos vertaamme aikaan ennen hyvinvointialuetta, henkilöstön kehittämisen koordinaattori Anne Mäenpää pohtii.
Pirha-akatemian ajatuksena onkin nimenomaan se, että eri tilanteisiin ja tarpeisiin löytyisi monipuolisesti mahdollisuuksia ja osaamisen kehittämisen polkuja.
– Tarkoituksena on, että tarjonnasta voi valita omaan tilanteeseen sillä hetkellä parhaiten sopivat kokonaisuudet ja kenties myöhemmin jotain muuta, Kivistö avaa.
– Mentoroinnin, coachingin ja valmennusten rinnalle olemme tuottaneet joustavasti opiskeltavia verkkokoulutuksia. Uusimpana lisäyksenä olemme myös käynnistäneet akatemian aikana saatuja oppeja esiin nostavan podcast-tuotannon, kertoo podcastia ja verkkokoulutuksia koordinoiva koulutussihteeri Anni Partanen.
Osaamista johdetaan arjessa
Pirha-akatemian valmennusten pyöriessä samaan aikaan suunnitellaan jo ensi vuotta. Isompi muutos akatemian toimintaan tuleekin ensi vuoden alusta, kun nykyisin henkilöstön toimialueelle kuuluvat henkilöstön kehittämisen palvelut, TKIO-toimialueelle kuuluvat jatkuvan oppimisen palvelut sekä lääketieteen koulutus yhdistyvät Pirha-akatemian kanssa isommaksi osaamisen kehittämisen yksiköksi.
– Meidän tehtävämme on tuottaa osaamisen kehittämisen keskitettyjä palveluita, joihin palvelulinjoilla kaivataan tukea. Tästä syystä kehitämme tällä hetkellä palveluitamme yhdessä toimialueiden kanssa, Kivistö kuvaa.
Pirha-akatemiaa ja osaamisen kehittämisen kokonaisuutta suunnitellaan kuitenkin samalla jo ensi vuotta pidemmällekin.
– Pidemmällä aikavälillä haluamme lanseerata laajemman koko hyvinvointialueen tasoisen osaamisen kehittämisen ja johtamisen toimintamallin. Oppimista tapahtuu kuitenkin paljon myös työarjessa, kun osaamista jaetaan työyhteisöissä, Kivistö toteaa.
– Ja tässä esihenkilöt ovat ratkaisevassa asemassa, sillä he johtavat osaamisen kehittämistä siellä arjessa, Mäenpää lisää.