Pirkanmaan hyvinvointialue, Tampereen yliopisto ja Fimlab ovat aloittaneet HPV-omanäytteenoton testaamisen

Uusimman seulontaa koskevan laatusuosituksen mukaisesti kohdunkaulansyövän seulonnassa voidaan hyödyntää myös kotinäytteenottoa eli niin sanottua HPV-omanäytteenottoa. Pirkanmaan hyvinvointialue, Tampereen yliopisto ja Fimlab ovat yhteistyössä aloittaneet HPV-omanäytteenoton testaamisen vapaaehtoisilla osallistujilla Pirkanmaan alueella.

Uutinen

HPV-omanäytteenoton toimivuutta tarkasteleva tutkimus toteutetaan vuoden 2024 aikana. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten kotona itse otettava HPV-näyte toimisi kohdunkaulan syövän seulonnassa. Tutkimukseen voivat osallistua seulottavat, jotka asuvat Pirkanmaan hyvinvointialueen kunnissa ja jotka eivät halua muistutuskutsun saatuaankaan osallistua seulontaan käymällä näytteenotossa laboratoriossa.

Seulottava tilaa itselleen kotiin näytteenottosetin, ottaa HPV-näytteen itse ja palauttaa näytteen postitse Fimlabin laboratorioon. Näytteestä tutkitaan korkean riskin HPV eli ihmisen papilloomavirus. Jos näytteessä todetaan korkean riskin HPV-infektio, asiakas ohjataan Fimlabin laboratorioon gynekologiseen näytteenottoon.

Pyrkimyksenä lisätä seulontakattavuutta Pirkanmaalla

HPV-omanäytteenoton tavoitteena on helpottaa naisten osallistumista seulontaan ja nostaa kohdunkaulansyövän seulontakattavuutta Pirkanmaan alueella. Seulontakattavuuden lisäämisellä pyritään löytämään kohdunkaulan vahva-asteiset esiastemuutokset ja hoitamaan ne ennen kuin ne etenevät pahanlaatuisiksi.

Jos omanäytteenoton tutkimuksen tulokset ovat rohkaisevia, voidaan omanäytteenottoa tarjota tulevaisuudessa osana seulontaprotokollaa. Kaikki pirkanmaalaiset 30–65-vuotiaat naiset saavat kutsun maksuttomaan kohdunkaulan syövän seulontatutkimukseen viiden vuoden välein. 

Tuoreimmat ajankohtaiset