Tunnusluvut kertovat muun muassa palvelujen kysynnästä, hoitotakuun toteutumisesta, taloudesta, asiakastyytyväisyydestä sekä henkilöstötilanteesta. Tiedot päivittyvät tunnusluvusta riippuen joko kuukausittain tai neljännesvuosittain, ja ne perustuvat hyvinvointialueen strategisiin kärkiteemoihin ja niihin liittyviin mittareihin.
Tunnusluvut tarjoavat tietoa hyvinvointialueen toiminnasta helposti ymmärrettävässä muodossa. Asukkaat voivat seurata palvelujen kehitystä, päättäjät voivat hyödyntää tietoja päätöksenteossa ja media löytää ajankohtaista taustatietoa.
- Toimintaamme kohtaan on ollut paljon kiinnostusta, joten tarjoamme asukkaille ja sidosryhmille avoimen ja ajantasaisen näkymän toimintaamme, kertoo tietojohtaja Emil Ackerman.
Pirkanmaan hyvinvointialue kerää toiminnastaan valtavasti dataa ja hyödyntää sitä monin tavoin päätöksenteossa.
-Keskustelimme asiakasraatiemme sekä tulevaisuus- ja strategiavaliokunnan kanssa siitä, millainen tieto olisi sidosryhmillemme kiinnostavaa, hyödyllistä ja selkeästi ymmärrettävää. Tietoa haluttiin julkiseksi monipuolisesti eri osa-alueista, mutta kuitenkin sen verran rajatusti, että siihen on helppo tutustua ilman informaatioähkyä, kertoo Ackerman.
Monipuolinen datan hyödyntäminen vaatii yleensä laajaa kontekstin ja kokonaisuuden tuntemista. Julkaistuihin lukuihin on valittu sellaisia, jotka ovat kohtuullisen yksiselitteisiä.
- Jokaisen tunnusluvun yhteydessä on kuvaus siitä, mitä luku tarkoittaa tai miten se on muodostunut. Tähän infotekstiin kannattaa tutustua, vinkkaa Ackerman.
Jotkut luvut esitetään kumulatiivisena ja jotkut tämän hetken läpileikkaustietona. On myös mahdollista seurata tunnuslukujen kehittymistä jollain aikajaksolla.
-Lukujen avulla voi hahmottaa toimintaamme kokonaisuudessaan. Niiden avulla voi suhteuttaa yksittäisiä tapahtumia koko toiminnan laajuuteen, kertoo Ackerman.