Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon saatavuus ja laatu ovat parantuneet Suomessa

Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon saatavuus ja laatu ovat parantuneet kaikilla hyvinvointialueilla vuosina 2021−2024 toteutettujen kehittämishankkeiden ansiosta, kertoo tuore hankeraportti. Myös Pirkanmaan hyvinvointialueella on otettu isoja edistysaskelia palliatiivisten ja saattohoitopotilaiden hoidossa.

Uutinen
Hoitaja pitää asiakasta kädestä kiinni.

Hyvinvointialueet ovat kehittäneet palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa erilaisissa hankkeissa ympäri Suomen vuosina 2021−2024. Hankkeet nivoi yhteen kansallinen sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama Palliatiivisen hoidon palvelujen tuottaminen ja laadun parantaminen (FinPall) -ohjelma.

Kehityshankkeiden tuoreen raportin sekä sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan hankkeissa kehitetyt toimintamallit ja uudet rakenteet ovat jalkautuneet hyvin osaksi hyvinvointialueiden toimintaa.

Ohjelmassa on haluttu tuoda kaikille palliatiivista hoitoa tarvitseville oikea-aikainen ja yhdenvertainen hoito, hoiva ja huolenpito elämän loppuvaiheessa. Palliatiivisia keskuksia on perustettu lisää, kotisairaaloiden määrä on kasvanut ja saattohoidon osaaminen parantunut. 

Lisäksi hankkeissa on kehitetty digitaalisia palveluita sekä lasten ja nuorten palliatiivista hoitoa. Palliatiivisen hoidon toimijat ovat myös verkostoituneet valtakunnallisesti ja alueellisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi hyvinvointialueiden hankkeisiin yhteensä noin 5,6 miljoonaa euroa valtionavustusta osana palliatiivisen hoidon kehittämisohjelmaa ja vuonna 2019 julkaistujen palliatiivisen hoidon asiantuntijaryhmän suositusten toimeenpanoa.

Mitä hankkeessa saatiin aikaan Pirkanmaan hyvinvointialueella?

  • Perustettiin palliatiivinen keskus ja kotisairaalapalvelut-vastuualue.
  • Selkiytettiin Pirkanmaan hoitokodin ja kotisairaalan yhteistoimintaa.
  • Luotiin palliatiivisen hoidon toimintamalli Pirkanmaan kotisairaaloihin.
  • Käynnistettiin palliatiivinen päivystystoiminta.
  • Perustettiin lasten palliatiivinen yksikkö ja työryhmä.
  • Luotiin lasten ja nuorten palliatiiviset toimintamallit ja konsultaatiokäytännöt.
  • Tiivistettiin yhteistyötä koko yhteistyöalueen palliatiivisen hoidon toimijoiden kesken.
  • Järjestettiin palliatiivisen hoidon koulutusta sekä lasten että aikuisten kanssa työskenteleville ammattilaisille.
  • Luotiin Pirha Moodleen palliatiivisen hoidon ja saattohoidon koulutuskokonaisuus.
  • Luotiin palliatiivisen hoidon digitaalinen hoitopolku TaysPolku.

Tutustu lisää:

Palliatiivisen hoidon palveluiden tuottaminen ja laadun parantaminen -ohjelma (FinPall): Hankkeiden loppuraportti palliatiivisen hoidon kehittämisestä vuosina 2021−2024

Suositus palliatiivisen hoidon palveluiden tuottamisesta ja laadun parantamisesta Suomessa : Palliatiivisen hoidon asiantuntijaryhmän loppuraportti

Tuoreimmat ajankohtaiset