Avoimuus, keskinäinen arvostus ja yhteistyö – nämä tekijät yhdistävät palkittuja työyhteisöjä. Esihenkilöt kuvaavat tätä siten, että asiat jutellaan yhdessä läpi ja työyhteisössä uskaltaa olla oma itsensä.
– Kysyin tiimiltämme, mikä heille on tärkeintä. He nostivat itse esille sen, että meillä on turvallista olla juuri sellainen kuin on. Puhumme asioista asioina, ja jos on jokin epäkohta, emme halua ketään osoittaa sormella vaan haemme juurisyitä. Ne usein löytyvät prosesseista, ja yhdessä mietimme koko tiimiä osallisten, mitä pitää kehittää, kertoo Sydänsairaalan toimenpideosaston palveluvastaava Jenna Kortekangas.
– Meillä on avoin työilmapiiri, uskalletaan puhua vaikeistakin asioista suoraan. Lisäksi toisten työtä arvostetaan, mielipiteitä kysytään ja niitä kuunnellaan, toteaa puolestaan sisätautien päivystysosaston osastonhoitaja Katja Kairtamo.
– Arki on sujuvaa ja mennään yhdessä kohti tavoitteita. Joskus voidaan keskustella räväkämminkin, mutta siten asiat hoituvat ja päästään eteenpäin, kertoo Sastamalan osasto 1:n osastonhoitaja Ari Andersson.
Esihenkilön on tärkeää olla saatavilla ja kuunnella
Hyvän työyhteisön rakentumisessa myös esihenkilötyöllä on keskeinen rooli. Kaikki kolme esihenkilöä korostavat läsnäoloa ja luottamusta omiin tiimiläisiin.
– Käyn joka aamu osastolla katsomassa, miten siellä menee. Jos on jotain asioita hoidettavana, lähden selvittämään niitä saman tien. Kuuntelen työntekijöitäni ja luotan heihin ja siihen, että asiat hoidetaan, sanoo Ari.
– Yhdessä palvelupäällikkömme kanssa haluamme olla läsnä ja helposti lähestyttäviä. Pyrin tekemään osastolla itsekin käytännön työtä. Helpottaa omaa esihenkilötyötä, kun ymmärtää, mistä työntekijä puhuu nostaessaan jonkin asian esiin. Esihenkilöinä annamme kehittämiselle raamit, joiden sisällä henkilöstö voi toimia, kuvaa Jenna.
– Pyrin olemaan helposti lähestyttävä, jotta ihmiset uskaltaisivat tulla puhumaan minulle, jos on jotain mielen päällä. Luotan työntekijöihini siinä, että he hoitavat työnsä hyvin, niin kuin hoitavatkin, Katja toteaa.
Lisäksi työyhteisöissä mahdollistetaan osaamisen kehittäminen ja kouluttautuminen sekä jaetaan vastuualueita työntekijöiden kesken. Ari, Jenna ja Katja näkevät tärkeänä osana esihenkilötyötä myös sekä joustavuuden että työntekijöiden tasa-arvoisen kohtelun.
Jokaisen panosta tarvitaan yhteishengen rakentumiseen
Kaikkien kolmen työyhteisön esihenkilöt ovat yhtä mieltä siitä, että hyvän työyhteisön rakentumiseen tarvitaan jokaisen sitoutumista ja halua kehittyä yhdessä.
– Meidän työntekijämme suhtautuvat työhön ja työyhteisöön myönteisesti ja kiittävät ja kannustavat toisiaan. Heillä on myös halu kehittää omaa ammattitaitoaan. Lisäksi he tuovat asioita avoimesti esiin, uskaltavat antaa rakentavaa palautetta toisilleen ja luottavat toisiinsa, Katja summaa.
– Kaikki meillä työskentelevät yhteisten asioiden eteen ja sitoutuvat yhteisiin toimintatapoihin. Täällä myös autetaan toinen toista. Potilailtakin kuulee, että täältä huokuu iloinen meininki, vaikka välillä olisikin kiirettä, Ari tiivistää.
– Meidän yksikössämme ihmiset tuntevat toisensa myös työn ulkopuolisesta elämästä. Tällä tavoin on helpompi ymmärtää toista, jos henkilökohtaisessa elämässä on meneillään asioita. Hyvä työyhteisö -erityismaininta on tunnustus koko Sydänsairaalalle. Meidänkään yksikössämme yhteispeli ei sujuisi näin hyvin ilman hyvää yhteistyötä yli ammatti- ja yksikkörajojen koko organisaatiossa, korostaa Jenna.