Hyvinvointialueen aluevaltuusto linjasi seminaarissaan 10. maaliskuuta, että hyvinvointialue tarjoaisi jatkossa kolmenlaista ennaltaehkäisevää toimintaa ikäihmisille: hyvinvointialueen omaa, toimipisteissä kohtaamiseen perustuvaa päivätoimintaa ja etäyhteyksin tuottamaa päivätoimintaa sekä järjestöjen tuottamaa kasvokkaista toimintaa. Päivätoimintaa tuotetaan myös osana perhehoitoa.
Alkuperäiseen talous- ja toimintasuunnitelmaan verrattuna toimintamuodoissa haluttiin säilyttää kasvokkain toteutettava päivätoiminta. Hyvinvointialueen nykyinen, kuluvan vuoden talousarvio sisältää kuitenkin määrärahat sille vain kesään asti.
Uutena järjestöjen tuottamaa toimintaa
Kasvokkaisen, toimipisteessä tapahtuvan ryhmätoiminnan toteutusvaihtoehtoja selvitettiin järjestö- ja kuntakentän kanssa laaja-alaisella työryhmällä. Aluehallitukselle esitetään, että järjestöjen kanssa yhdessä tuotettaisiin ikäihmisten yksinäisyyttä ehkäisevää toimintaa, ja sitä tuettaisiin järjestöavustuksilla. Kohdennettu, ylimääräinen järjestöavustus olisi haettavissa 15.4.- 11.5.2025 välisenä aikana ja asiakkuus- ja laatujaosto päättäisi avustusten myöntämisestä ylimääräisessä kokouksessaan 9. kesäkuuta. Avustushausta järjestetään infotilaisuus järjestöille 9.4.2025. Avustuksia alettaisiin maksaa aikaisintaan elokuussa.
Hyvinvointialueen toimintaa kasvokkain ja toimipisteissä
Aluehallitukselle on valmisteltu seminaarin pohjalta vaihtoehtoja sisältävä esitys hyvinvointialueen järjestämästä kasvokkaisesta kuntouttavasta päivätoiminnasta fyysisissä toimipisteissä. Sitä tuotettaisiin vuorovaikutukseen perustuvan etäpäivätoiminnan ja erityisesti omaishoidettaville suunnatun perhehoidon lisäksi.
Jos kuntouttavaa päivätoimintaa järjestettäisiin jatkossa kasvokkain toimipisteessä, toiminnan sisältö olisi tavoitteellisesti kuntouttavaa ja se myönnettäisiin kolmen kuukauden kuntoutusjaksona. Tarpeen mukaan voitaisiin myöntää uusi jakso tai ohjata asiakas muihin hänen tarpeensa mukaisiin palveluihin. Kuntoutusjaksojen määräaikaisuus mahdollistaisi palvelun suuremmalle asiakasmäärälle. Peseytymispalvelut myönnetään edelleen erikseen.
Vaihtoehtojen kustannuksiin vaikuttavat, kuinka paljon ja millaisella sisällöllä toimintaa järjestetään, miten se kohdennetaan ja mikä on asiakkaiden oma maksuosuus kustannuksista. Kokonaiskustannukset ovat pienempiä, jos esimerkiksi asiakkaat maksavat palvelusta tai kuljetuksesta nykyistä enemmän.
Jos ratkaisuissa päädytään nykyisen toimintamallin tai vaihtoehtojen valintaan, on tehtävä muutoksia erityisesti IKI2035-kehittämisohjelman toimeenpanosuunnitelmaan, yhteistoimintaneuvottelujen tulokseen sekä vuoden 2025 talousarvioon ja taloussuunnitelmaan. Asiakkailta perittävien maksujen muutokset edellyttävät aluevaltuustolta puolestaan asiakasmaksujen uutta käsittelyä. Myös palveluverkkoa koskevaa päätöstä on päivitettävä.
- Hyvinvointialueiden kotihoidon palveluihin on valmisteilla merkittäviä valtion rahoituksen leikkauksia, jotka vaikuttavat ensi vuoden talousarvioon myös Pirkanmaalla. Jos haluamme pitää nykyisen palvelutason, ensi vuonna meidän on löydettävä muusta toiminnasta ikäihmisten kotihoidon palveluihin lisää rahaa useita miljoonia euroja, ikäihmisten ja vammaisten palvelulinjan palvelulinjajohtaja Päivi Tryyki valottaa talouden ja toiminnan yhteensovittamisen haasteita.