Päihdehoito osana arjen terveyspalveluja Pirkanmaan hyvinvointialueella

Pirkanmaalaiset saavat terveyspalveluista neuvoja ja hoitoa päihde- ja riippuvuusongelmiin yhtä helposti kuin muihinkin terveysongelmiin. Tämä vähentää leimautumista ja parantaa hoidon saatavuutta.

Uutinen
Mies istuu ikkunalaudalla ja katsoo surullisena ulos.

– Ennen Pirkanmaan hyvinvointialuetta päihdeongelmien hoito järjestettiin eri kunnissa eri tavoin. Joissain kunnissa palvelut toimivat hyvin, kun taas toisaalla ne olivat erillisempiä ja vaikeammin saavutettavia. Nyt hoito on osa terveyspalveluiden kokonaisuutta, kertoo mielenterveys- ja päihdepalveluiden palvelupäällikkö Henri Sipilä.

Muutoksen tavoitteena on ollut tehdä hoitoon hakeutumisesta helpompaa ja vähentää päihdeongelmiin liittyvää häpeää. Apua voi hakea alkoholinkäytön lopettamiseen tai huumeiden käytön aiheuttamiin ongelmiin ottamalla yhteyttä sosiaali- ja terveysasemalle. 

Alusta loppuun sujuva hoitopolku kaikille asiakkaille

Mielenterveys- ja päihdeongelmien hoitoon saa apua sosiaali- ja terveysasemilta. Yhteyttä voi ottaa digiklinikan kautta tai sosiaali- ja terveysaseman lääkärin ja hoitajan vastaanoton ajanvaraus- ja neuvontanumeroon.

Lääkärin ja hoitajan vastaanotoilla hoidetaan lieviä mielenterveys- ja päihdeongelmia yhteistyössä mielenterveys- ja päihdehoidon ammattilaisten kanssa. Jos tilanne vaatii laajempaa, monialaista tukea, asiakas ohjataan mielenterveys- ja päihdetiimien palveluihin. Tarvittaessa apuna ovat myös sosiaalipalvelujen ammattilaiset.

– On tärkeää, että asiakas voi aloittaa hoidon lääkärin ja hoitajan vastaanotolla ja edetä tarvittaessa seuraavalle tasolle. Tämä vähentää palveluiden sirpaleisuutta ja tekee hoitopolusta sujuvamman, Sipilä sanoo.

– Haluamme, että jokainen asiakas löytää tarvitsemansa avun helposti ja kokee olevansa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tämä on suuri askel siihen suuntaan, Hoppu-hankkeen suunnittelija Kati Häkli tiivistää.

Päihde- ja riippuvuushoidon neuvontakanava auttaa alkuun

Avun hakemista helpottamaan avattiin lokakuussa 2024 päihde- ja riippuvuushoidon neuvontakanava. Täysi-ikäiset pirkanmaalaiset voivat ottaa yhteyttä neuvontaan myös anonyymisti joko chatissa tai puhelimitse. 

– Päihde- ja riippuvuushoidon neuvontakanava on suuri apu etenkin silloin, kun oma tai läheisen päihdeongelma askarruttaa, mutta ei tiedä, mistä aloittaa. Omainenkin voi soittaa huolensa kanssa ja saada neuvoja, kertoo Häkli.

Myös Pirkanmaan hyvinvointialueen omat ammattilaiset voivat kysyä palvelusta neuvoja päihde- ja riippuvuushoitoon liittyvissä asioissa.

Kysy chatissa tai soita päihde- ja riippuvuushoidon neuvontaan

Jos tarvitset apua päihde- ja riippuvuusongelmiin, älä epäröi ottaa yhteyttä päihde- ja riippuvuushoidon neuvontaan. Apua on tarjolla nopeasti ja helposti.

Voit kysyä apua päihde- ja riippuvuusongelmiin joko Pirha-chatissa tai puhelimitse arkisin kello 12–15.

  • Soita: 040 840 4450.
  • Chatin löydät pirha.fi-sivun oikean alalaidan pinkistä chat-kuvakkeesta.
  • Palvelussa on mahdollista asioida myös nimettömästi.

Mielenterveys- ja päihdepalveluja kehitetään osittain Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintavoilla (HOPPU) -hankkeessa. Hanke saa rahoituksensa Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.
 

Euroopan unionin lippu. Euroopan unionin rahoittama NextGenerationEU.