Ota hyvinvointi puheeksi – vaikeistakin asioista kannattaa puhua

Asukas tai sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen, ota hyvinvointi ja elintavat rohkeasti puheeksi. Voit käyttää tukena Hyvinvointia elintavoilla -sivustoa, jonne on koottu kattava paketti tietoa terveellisistä elintavoista sekä haastavammista hyvinvoinnin teemoista, kuten mielenterveydestä, päihteistä, rahapelaamisesta ja lähisuhdeväkivallasta.

Uutinen
Lääkäri juttelee asiakkaan kanssa hyväntuulisesti ja kirjaa samalla muistiinpanoja.

Joskus tilanne on saattanut edetä niin pitkälle, että ulospääsyä on vaikea nähdä. Jo huolen puheeksi ottaminen voi jo auttaa. Puheeksi ottaminen on tehokas keino edistää omaa, läheisen tai asiakkaan hyvinvointia. 

Oletko huolissasi itsestäsi tai läheisestäsi?

Jo se, että myöntää olevansa huolissaan omasta tai läheisensä hyvinvoinnista, voi aloittaa tien kohti terveempiä elintapoja. Ikääntynyt voi jakaa mieltä painavan asian omaisensa kanssa, tai vanhempi voi ottaa esille nuoren hyvinvointia koskevan huolensa. On tärkeää uskaltaa ottaa esille myös vaikeat aiheet, esimerkiksi uniongelmat, epäterveellinen ruokavalio, liiallinen alkoholinkäyttö tai läheisen väkivaltainen käyttäytyminen.

Kun huolen kuuntelija miettii, miten voisi auttaa, mieleen nousee usein kysymyksiä: Mistä apua voisi löytää? Mistä aloittaa? Näihin kysymyksiin tarjoaa vastauksia Pirkanmaan hyvinvointialueen Hyvinvointia elintavoilla -sivusto. Sivusto kokoaa pirkanmaalaisille tietoa, tukea ja testejä muun muassa ravitsemuksesta, liikunnasta, unesta ja kulttuurista. Siellä voi arvioida myös omaa alkoholin, huumeiden, tupakan, rahapelien tai netin käyttöä.

Sivuston palveluhaku ohjaa käyttäjää aiheen mukaan myös Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluihin tai kuntien tarjoamiin palveluihin, kuten kuntalaisten liikuntaneuvontaan ja kulttuuritoimintaan. Sivustolle lisätään myöhemmin myös tapahtumakalenteri lyhyille hyvinvointitapahtumille.

Hyvinvoinnin edistäminen on osa kaikkien työntekijöiden työtä

Hyvinvointiin ja terveyteen liittyvien asioiden käsittely kuuluu kaikille sosiaali- ja terveysalan työntekijöille, aina matalan kynnyksen palveluista sairaalapalveluihin asti. 

Ammattilaisia kannustetaan ottamaan asiakkaan hyvinvointi puheeksi jokaisessa kohtaamisessa, sillä puheeksi ottamisen merkitys näkyy monessa eri kohtaa asiakkaan palvelupolun varrella. Jotta vaikeudet ja haitat huomataan tarpeeksi aikaisin, puheeksi ottamisen tulisi olla säännöllinen ja luonnollinen osa kaikkia palveluja. Ammattilaisen rohkeudella ottaa hyvinvoinnin eri teemat puheeksi voi olla ratkaiseva askel asiakkaan elämänlaadun parantamisessa. 

Miten ammattilainen voi ottaa vaikean asian puheeksi?

Kaikille Pirkanmaan hyvinvointialueen ammattilaisille on jaettu puheeksi ottamisen kortti, jossa on kysymysten aloituksia keskustelun käynnistämiseen ja suuntaamiseen. Kortti on helppo pitää työpöydällä ja se auttaa avaamaan vaikeitakin aiheita asiakkaan kanssa.

Kun ammattilainen huomaa asiakkaan hyvinvoinnissa jonkin pulman, hän voi kysyä aiheesta lempeästi kortin kysymysten avulla ja tutustua yhdessä asiakkaan kanssa Hyvinvointia elintavoilla -sivustoon, josta löytyy tietoa, apua tai testejä. 

Aiheita voi joutua ottamaan esille asiakkaan kanssa useita kertoja. Asiakas voi aluksi torjua aiheen, mutta hän saattaa pohtia sitä myöhemmin. Ammattilaisen onkin hyvä seuraavalla tapaamisella kuunnella asiakasta ja ottaa asia tarvittaessa uudelleen esiin.

Elintapaohjausta kehitetään Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintamalleilla (HOPPU) -hankkeessa, joka saa rahoituksensa Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.

Euroopan unionin lippu. Euroopan unionin rahoittama NextGenerationEU.


 

Tuoreimmat ajankohtaiset