– Palvelumme on avoin kaikille nuorille, jotka tarvitsevat apua. Kuka tahansa voi kävellä ovesta sisään, emmekä käännytä ketään pois. Ensisijaisesti palvelu on tällä hetkellä tarkoitettu Tampereella, Orivedellä tai Pirkkalassa asuville nuorille. Jos palvelumme ei ole nuorelle oikea, autamme löytämään sopivamman, kertoo ohjaaja Jenni Lahti-Laurila.
Walk in tarjoaa matalan kynnyksen apua 13–17-vuotiaille ja tarvittaessa nuori ohjataan oikeisiin jatkohoitopaikkoihin. Hoitojakso on 1–10 käyntikerran viikoittaista keskusteluapua, ilman lääkäripalvelua.
– Olemme huomanneet, että monet nuoret tulevat meille voimakkaasti oireilevina eikä meidän tarjoama apu välttämättä aina riitä. Me emme käännytä kuitenkaan ketään pois, vaan autamme eteenpäin sopivampaan palveluun, toteaa sairaanhoitaja Nina Niemi.
Rohkeutta on astua ovesta sisään
Opiskelu- ja kouluterveydenhuolto ovat matalan kynnyksen palveluista nuoren ensisijainen hoitopaikka sekä myös hyviä paikkoja hakea apua. Kuitenkaan syystä tai toisesta, nuori ei aina sinne halua hakeutua.
Monille nuorille voi olla kynnys mennä oman koulun palveluihin, koska he pelkäävät leimautumista, jos kaverit näkevät heidän käyvän opiskeluhuollon työntekijöiden luona.
– On myös rohkeaa tulla meille eli jokainen on oikeassa paikassa saapuessaan. Nuoria ohjataan palveluumme myös kouluista, koska voimme tarjota tapaamisia tiheästi, kertoo sairaanhoitaja Elina Selin.
– Toisinaan nuorilla on taustalla käyntejä opiskeluhuollon palveluissa, mutta ne eivät aina ole riittäviä. Meidän palvelumme pyrkii täyttämään nämä aukot ja tarjoamaan tarvittavaa tukea arkeen lisää palvelupäällikkö Piia Niinikoski.
Nuoren tarve määrittelee käyntien sisällöt
Nuori saa itse määritellä, mistä asioista hän haluaa puhua ja mikä on käyntien tavoite.
– Me autamme rinnalla ja olemme tukena ja apuna, ja mietimme keinoja yhdessä. Lähdemme aina nuoren tarpeesta. Aina nuori on oikeassa paikassa, jos on tullut meille. Kohtaamme ja kuulemme nuoria aidosti läsnä ollen. Jos nuori ei ole aiemmin kokenut tulleensa kuulluksi, tämä voi olla ensimmäinen kerta, kun hänen asiansa otetaan todesta, miettii sairaanhoitaja Tiina Hiltunen.
Kohtaamisen merkitys korostuu palvelussa, jossa ei ole saapuvista asiakkaista mitään ennakkotietoja.
– Palvelumme riittää usein sellaisenaan, mutta tarvittaessa ohjaamme nuoria seuraavaan paikkaan, kuten kolmannen sektorin palveluihin, kertoo sairaanhoitaja Emmi Kinnunen.
Pienet hyvät hetket kannattelevat puolin ja toisin
Toisinaan nuorten voi olla vaikeaa kertoa tunteistaan ja tätä varten ammattilaiset käyttävät erilaisia menetelmiä ja apuvälineitä keskustelun tukena. Nuorille korostetaan, että heidän tunteensa eri tilanteissa ovat aina oikeita ja hyväksyttäviä.
– Minua motivoi paljon se, että nuori uskaltaa kertoa, mikä on hänelle tärkeintä juuri tässä hetkessä ja mistä hän haluaa jutella. Me voimme rohkaista nuoria, että heillä on oikeus kertoa tunteistaan ja ajatuksistaan. Voimme myös auttaa sanottamaan näitä asioita heidän vanhemmilleen, kertoo Jenni.
Tiina kertoo, että hän tarjoaa usein hoitojakson lopuksi nuorelle mahdollisuutta halata.
– Kerran en ehtinyt edes sanoa tätä loppuun, kun nuori jo halasi minua. Se oli mahtava hetki, ja tunsin, että olin jättänyt häneen jonkin jäljen. Myös hymy ilmeettömällä nuorella on huippua.
Toisinaan joku nuori tulee walk in –palveluun hiukan vastahakoisesti ja silloinkin ammattilaiset koittavat parhaansa mukaan saada nuoren sitoutumaan käynteihin.
– Kun nuori jää kuitenkin hoitojaksolle, tiedän, että olemme tehneet jotain oikein. Iloitsen, kun nuoren mielialassa tapahtuu muutos ja se pysyy, sanoo Nina.
– On hienoa, kun puhumaton nuori uskaltaa kertoa vaikean asian tai saa sanottua jotain tärkeää. Joillekin puhuminen on todella vaikeaa, ja joskus tunnekortit tai muut apuvälineet auttavat. On palkitsevaa saada asia kaivettua ulos, toteaa Elina.
Suuri voitto voi olla se, että joku pieni asia alkaa sujumaan arjessa.
–Vaikka kyseessä olisi pieni asia, positiivinen vaikutus antaa energiaa jatkaa. Yhteinen ilo nuoren kanssa on parasta. Ja kyllä yläfemma nuoren kanssa aina ilahduttaa, naurahtaa Emmi lopuksi.
Nuorten walk in –palvelu sijaitsee Tampereella Sarviksella, Hatanpäänkatu 3B, kolmas kerros. Palveluun voi tulla maanantaisin ja tiistaisin kello 16–18, keskiviikkoisin kello 9–10 ja torstaisin kello 12–16. Palveluun saa tulla ilman ajanvarausta ja ennakkoon ilmoittamatta. Päivystysajalla sovitaan keskustelujakson tulevista ajanvarauksista.