Muistola-päivä on viikon kohokohta: "Hyvä emäntä ja mukava porukka tekevät tästä erityisen"

Ikäihmisten päivätoimintakeskus Muistola Tampereen Teiskon Pohtolassa on ollut vierailleen tärkeä kohtaamispaikka vuodesta 2013 lähtien. Muistola tuo iloa ja merkitystä monen ikäihmisen arkeen.

Uutinen
Yhteisen ruokailun ääressä vaihdetaan kuulumisia ja keskustellaan viikon teemasta.

Yhteisen ruokailun ääressä vaihdetaan kuulumisia ja keskustellaan viikon teemasta.

Muistolan taustalla on Katri Koskisen intohimo vanhustyötä kohtaan. Koskisella on diplomi-insinöörin koulutus; hän työskenteli tutkijana, kunnes huomasi välittävänsä enemmän ihmisistä kuin tekniikasta. 


Päivätoimintakeskus oli Koskisen idea: se sai alkunsa pilottihankkeesta, jossa kehitettiin perhehoitoa päivätoiminnan muodossa. Muistolassa painotetaan kodinomaisuutta, keskusteluja ja yhdessä muistelemista.


– Suunnitelmallisuus on tärkeää, se tuo päivään struktuuria ja turvaa, ja sitä asiakkaatkin arvostavat. Emme katso televisiota tai lue lehtiä, vaan keskustelemme ja olemme vuorovaikutuksessa. Kaikki tykkäävät muistelusta, Katri Koskinen kertoo.
Uudet esteettömät tilat valmistuivat vuonna 2018, ja kodinomaisuus on säilynyt toiminnan ytimenä.
– Ei laitosmaista fiilistä, vaan kodinomaisuus on tärkeää, Koskinen painottaa.


Ikäihmisten osavuorokautinen perhehoito on alusta asti ollut Katri Koskisen oma idea ja visio. Armo Pohjavirta on Muistolan pitkäaikainen asiakas.


"Päivä tuo viikkoon rytmiä ja iloa"


Armo Pohjavirta on 84-vuotias eläkkeellä oleva matematiikan professori. Hän on Muistolan vakioasiakas ja kuvailee Muistola-päivän merkitystä omassa viikkorytmissään. 
– Päivä jaksottaa viikon mukavasti. Täällä saa olla vapaasti kuin Ellun kanat, liihotella kuin lintunen tai perhonen.

Pohjavirta arvostaa erityisesti Muistolan tunnelmaa ja sosiaalisuutta. Myös keskusteluiden aiheet ovat innostavia ja antoisia.
– Keskustelu polveilee kuin poutapilvi, rauhallisesti. Tunnelma on stabiili, ja ryhmässä on hyvä henki. Tilannetta rauhoittaa, että Katri on valmistellut aiheet etukäteen. Päivä menee nopeasti, eikä tyhjää hetkeä ole.

Armo Pohjavirran puolison Hillervo Pohjavirran mukaan Muistola-päivä on tärkeä niin asiakkaalle itselleen kuin tämän lähipiirillekin.
– Muistola on yksi niistä harvoista asioista, joista todella on hyötyä muistisairaalle. Muistolasta tulee aina kotiin muuttunut mies, ja itsekin saan tilaa olla omien ajatusteni kanssa, soittaa pianoa ja kuunnella musiikkia rauhassa.


Sosiaalisuutta ja yhteisöllisyyttä


Muistolassa asiakkaat voivat osallistua teemakeskusteluihin, jotka kattavat monipuolisia aiheita aina kirjallisuudesta tähtitieteeseen ja metsästykseen. Keskustelut tuovat vireyttä, inspiraatiota ja yhteisöllisyyttä asiakkaiden arkeen.
– Monella asiakkaalla arki voi olla aika yksitoikkoista ja päivät toistavat itseään, kun ei ole mitään tekemistä. Täältä moni on löytänyt uusia ystäviä vielä vanhoilla päivillään, Katri Koskinen kertoo.


Keskustelun ohella Muistolan tunnelmaa rakentavat tärkeät elämykset takkatulesta ja pullantuoksusta koiranrapsutukseen.
Yksi pitkäaikaisista asiakkaista kiteyttää tunnelman osuvasti:
– Hyvä emäntä ja mukava porukka, tämmöinen täytyy olla, että ihminen viihtyy.


Konkreettiset aistielämykset ja Muistolan miljöö vanhoine esineineen herkistää muistomatkalle menneisyyteen.
 

Muistola on monelle henkireikä


Muistola tekee tiivistä yhteistyötä Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa. Asiakkaat tulevat usein omaishoidon tai kotihoidon asiakasohjauksen kautta, mutta moni on löytänyt Muistolan myös naapurin tai taksikuskin suosituksesta.
– Muistolan palveluista olisi syytä tiedottaa laajemminkin. Pirha ohjaa asiakkaita meille, mutta tieto leviää suurelta osin puskaradion välityksellä, Katri Koskinen naurahtaa.


Tarve sosiaaliselle kanssakäymiselle ja yhteisöllisyydelle ei häviä mihinkään iän myötä. Muistola onkin asiakkaille paljon enemmän kuin paikka päivätoiminnalle. Kuvaavaa on, että asiakastutkimuksissa jokainen asiakas on kertonut olevansa tyytyväinen Muistolan toimintaan. 
– Moni asiakas on kertonut, että Muistola on henkireikä. Parasta on, kun näkee asiakkaiden innostuvan ja virkistyvän päivän aikana. Keskusteluista riittää tarinaa kotiinviemisiksi asti, Katri Koskinen summaa.

Mitä on ikäihmisten perhehoito?

  • Ikäihmisten perhehoito tarkoittaa hoivaa ja huolenpitoa, jota perhehoitaja tarjoaa omassa kodissaan tai joissain tilanteissa myös asiakkaan kotona.
  • Perhehoito voi olla osavuorokautista eli 3–6 tuntia kerrallaan, tilapäistä tai pitkäaikaista.
  • Osavuorokautista ja tilapäistä perhehoitoa voidaan käyttää omaishoidon tuen vapaan järjestämiseksi tai tukemaan kotona asumista.
  • Perhehoidon etuja ovat muun muassa kotoisa ympäristö ja se, että hoitaja tai hoitajat ovat aina tuttuja.

Tuoreimmat ajankohtaiset