Muistisairaan palveluketju on uusi laaja tietopaketti muistisairaan potilaan hoidon ja palvelujen etenemisestä Pirkanmaan hyvinvointialueella. Palveluketju syntyi eri ammattilaisista koostuvan työryhmän voimin, jonka puheenjohtajana toimi ylilääkäri Sanni Hellgren polikliinisista ja asumisen lääkäripalveluista.
– Varhainen tunnistaminen sekä oikean hoidon, palvelujen ja tiedon tarjoaminen oikeaan aikaan ei ole näissä sairauksissa mitenkään helppoa. Se on kuitenkin mahdollista useiden ammattilaisten yhteistyöllä, Hellgren toteaa.
Yhteistyötä yli toimialarajojen
Palveluketju ulottuu aivoterveyden edistämisestä muistisairaan seurantaan ja arjessa tukemiseen. Järjestöillä on tärkeä rooli vertaistuen ja tiedon jakajina. Avopalveluiden lääkärit ja muut ammattilaiset ovat avainasemassa varhaisessa tunnistamisessa ja sairauden seurannassa. Geriatrit, neurologit, kotihoidon ammattilaiset, muistihoitajat, konsultaatiotiimi, he kaikki tuovat ketjuun oman osaamisensa.
– Yhteistyön tarve yli toimialarajojen kävi vahvasti ilmi. Tuntui, että jatkuvasti nousi esiin uusia näkökulmia, joiden vuoksi oli kutsuttava lisää ammattilaisia työryhmään mukaan. Huomasimme, kuinka levällään tieto onkaan ollut.
– Kun näkemykset on nyt koottu yhteen, se tukee myös työtä, jota tehdään parhaillaan hyvinvointialueen geriatrian poliklinikoiden toiminnan yhtenäistämiseksi, Hellgren lisää.
Ennaltaehkäisyä viidellä sormella
Ennaltaehkäisyyn ja elintapaohjaukseen liittyen ketjuun poimittiin työkaluja myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINGER-toimintamallista. FINGER-tutkimus on osoittanut, että kun ikääntyneet muuttavat elintapojaan terveellisemmiksi, heidän muisti- ja ajattelutoimintonsa säilyvät ja riski muistihäiriöihin pienenee.
– Toimintamalli sisältää viisi sormea, jotka ovat liikunta, ravitsemus, sosiaaliset kontaktit, aivojumppa sekä sydän- ja verisuonitautien hyvä hoito. Jos pääsemme vaikuttamaan näihin, voimme jo auttaa monia muistisairauden riskissä olevia.