Mielen hyvinvointia edistävästä etäryhmästä myönteisiä kokemuksia – vaivattomuus ja turvallinen ilmapiiri saavat kiitosta

Pirkanmaan hyvinvointialueella kokeiltiin syksyllä 2024 mielen hyvinvointia edistävän etäryhmän kokoontumisia. Ryhmän nimeksi muotoutui tuttavallisemmin Etäporinat.

Uutinen
Iäkäs mies istuu pöydän ääressä ja katsoo tablettitietokonetta hymyillen.


Etäryhmäkokeiluun osallistuneet antoivat myönteistä palautetta helposta teknisestä toteutuksesta ja selkeistä ohjeista. Osallistujat arvioivat, että kokemus madalsi kynnystä hyödyntää vastedeskin erilaisia etätapaamisen muotoja.

Myös ryhmän vetäjien kokemukset olivat valoisia, vaikka heillä ei ollut aiempaa kokemusta etäryhmän toteuttamisesta. Yhteisten pelisääntöjen sopiminen ryhmän ensi tapaamisessa loi turvallisen ilmapiirin, ja helpon etäyhteysohjelman ansiosta vuorovaikutus oli sujuvaa.

Mahdollisuus heille, joiden on vaikea irtautua kotoa

Etäporinaryhmä oli osa lähitorien toimintaa, ja siihen osallistuminen oli osallistujille maksutonta. Ryhmä oli suunnattu ikääntyneille, vammaisille ja omaishoitajille sekä erityisesti heille, joiden on vaikea irtautua kodin ulkopuoliseen toimintaan tai joille palvelut ovat kaukana. Osallistumisen edellytyksenä oli nettiyhteys, sähköpostiosoite sekä oma digilaite. 

Ryhmä kokoontui etänä videoyhteydellä seitsemän kertaa, ja lisäksi toteutettiin yksi seurantatapaaminen vuodenvaihteessa. Tavoitteena oli vahvistaa osallistujien voimavaroja arjessa ja lisätä mielen hyvinvointia, joten keskustelunaiheet keskittyivät mielen hyvinvoinnin tukemiseen. Lisäksi haluttiin testata, kuinka hyvin etäteknologia toimii ja millaisena osallistujat kokevat sen käytön.

Ryhmän osallistujat olivat iältään 65:stä yli 80-vuotiaisiin, eikä kenelläkään ollut aikaisempaa kokemusta osallistumisesta etäryhmään. Vain yksi osallistuja oli aiemmin käyttänyt videoyhteyttä etätapaamisessa.

Jatkoa seuraa

Koska kokemus oli hyvä, ryhmiin osallistumisen mahdollisuuksia halutaan jatkossa tarjota mahdollisimman monelle etätoiminnasta kiinnostuneelle.

Kokeilusta kerätyssä palautteessa nousi esiin osallistujan huoli siitä, mitä tapahtuu, kun ryhmän toiminta päättyy. Jatkopolkuja mietitäänkin tulevissa ryhmissä yhdessä osallistujien kanssa. Ryhmä tarjoaa osallistujille myös mahdollisuuden solmia uusia tuttavuuksia tai vaikkapa järjestää omaehtoisia etäporinoita virallisten kokoontumisten päätyttyä.

Positiivisten kokemuksen kannustamina etäryhmätoimintaa tarjotaan myös vuonna 2025.