Liikkuva sote-tiimi tavoittaa palveluiden ulkopuolelle jääneet

Pirkanmaan hyvinvointialueen liikkuva sote-tiimi auttaa peruspalveluiden ulkopuolelle jääneitä saamaan tarvitsemaansa hoitoa, tukea ja palveluja.

Uutinen

Koronapandemian jälkeinen palvelutarpeen kasvu edellytti uudenlaista lähestymistapaa. Suomen kestävän kasvun ohjelman Hoppu-hankkeessa kehitettiin vuonna 2023 liikkuva sote-tiimi, joka vastasi tähän haasteeseen pyrkimällä tavoittamaan niitä ihmisiä, jotka ovat jääneet kokonaan peruspalveluiden ulkopuolelle. 

He ovat asukkaita, jotka eivät hakeudu itse sote-asemalle eivätkä aktiivisesti hae tarvitsemiaan palveluja, ja heille on kertynyt vuosien mittaista palvelu- ja hoitovelkaa.

Tyypillisesti heillä on monia yhtäaikaisia haasteita: asunnottomuutta tai sen uhkaa, väkivallan pelkoa, päihde- ja mielenterveysongelmia, hoitamattomia sairauksia, taloudellisia vaikeuksia ja elämänhallinnan puutetta. Asiakkaisiin kuuluu muun muassa asunnottomia, turvakotiasiakkaita, lyhytaikaisesta vankeudesta vapautuvia sekä henkilöitä, jotka ovat vaarassa menettää asuntonsa.

Viiden hengen liikkuvaan sote-tiimiin kuuluu sosiaalityöntekijä Tiia-Riitta Silvánin ja sairaanhoitaja Heini Turtiaisen lisäksi kaksi sosiaaliohjaajaa ja toinen sosiaalityöntekijä. 

Tiimi tekee liikkuvaa työtä jalkautuen asiakkaan elinympäristöihin ja rakentaa luottamusta asiakkaan omista lähtökohdista käsin. Asiakkaita ohjataan sosiaalihuollon palveluihin, tuetaan arjessa ja kuljetaan rinnalla. Sairaanhoitaja toimii asiakkaan äänenä terveydenhuollossa, arvioi hoidon tarpeen, hoitaa ajanvaraukset, järjestää hoitotahojen välisiä asioita, saattaa asiakkaita vastaanotolle ja huolehtii tarvittaessa jatkohoitojen järjestämisestä.

Apua sinne, missä sitä eniten tarvitaan

Liikkuvan sote-tiimin ammattilaiset ovat huomanneet, ettei toimisto- ja vastaanottolähtöinen työ tavoita läheskään aina kaikista vaikeimmissa olosuhteissa eläviä henkilöitä, kuten lähisuhdeväkivallan uhreja, vakavista mielenterveys- ja päihdehäiriöistä kärsiviä henkilöitä, vankilasta vapautuvia asunnottomia ja rikosten tekijöitä.

Tiimi saa yhteydenottoja asiakkaista esimerkiksi etsivän työn, vankiloiden, kolmannen sektorin toimijoiden, sosiaalityöntekijöiden tai työikäisten asiakasohjauksen kautta.

Asiakkaat kohdataan heidän omassa arjessaan, asiakkaan kotona tai muussa asiakkaalle luontaisessa ympäristössä. Sosiaalityöntekijä Tiia-Riitta Silván on käynyt esimerkiksi etsimässä asiakkaita päihteiden käyttäjien päivätoimintakeskus Päheestä.

– Olen tavoittanut siellä asiakkaita, joista on saapunut sosiaalipalveluihin aiemmin jo useita huoli-ilmoituksia, mutta heitä ei olla tavoitettu puhelimitse, tekstiviesteillä tai kirjeitse, kertoo Silván.

Luottamuksen rakentaminen on avainasemassa

Heini Turtiainen korostaa luottamuksen herättämisen olevan tärkeää, sillä asiakkaat ovat usein pelokkaita ja arkoja. Asiakas on voinut jättää terveyteen liittyviä asioitaan hoitamatta, koska on kokenut, ettei hänen ongelmiaan oteta vakavasti. 

– Tulemalla asiakkaan luo voimme luoda positiivisen kokemuksen, herättää luottamusta ja madaltaa kynnystä hakea sosiaali- ja terveyspalveluita jatkossa, Turtiainen kertoo.

Turtiaisen mukaan monelle asiakkaista ajatus lähteä asioimaan virastoon on täysin mahdoton. He eivät voi myöskään asioida digitaalisesti, sillä heillä ei ole useimmiten puhelimia, eikä henkilöllisyystodistuksia, jotka mahdollistaisivat verkkopankkitunnusten saannin ja asioimisen verkossa lainakoneella. Tämä rajoittaa heidän mahdollisuuksiaan hoitaa asioitaan.

Moniammatillinen yhteistyö tuo kokonaisvaltaisempaa apua

Jokainen sosiaalipalveluiden asiakas tarvitsee myös terveyspalveluita, jonka vuoksi terveydenhuollon asiantuntijuus sosiaalihuollossa on oleellista. Moniammatillinen tiimi pystyy arvioimaan asiakkaan palveluiden kokonaistarpeen ja reagoimaan melko nopeasti myös akuutteihin tilanteisiin. 

Työssä korostuu yhteistyö asiakkaan ja eri hoitotahojen välillä. Asiakkaan ongelmien taustalla voi olla usein jo kauan jatkuneita psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia ongelmia. Ratkaisuina voi olla asiakkaan ohjaaminen esimerkiksi päihde- ja asumispalveluihin, terveydenhuoltoon ja kolmannen sektorin tuen piiriin, yhteistyö asumisneuvonnan ja talousneuvonnan kanssa ja psykososiaalisen tuen antaminen. Usein tiimin tehtävänä on myös tukea asiakasta siinä välivaiheessa, kun hän odottaa omatyöntekijän saamista sosiaalihuollosta.

Liikkuvan sote-tiimin toimintaa on kehitetty Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintavoilla (HOPPU) -hankkeessa. Hanke saa rahoituksensa Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. 

Hankekauden jälkeen liikkuvan monialaisen erityisasiantuntijatiimin kehittäminen jatkuu muun muassa avopalveluissa Omaan kotiin -hankkeessa vuosina 2025–2027.

Euroopan unionin lippu. Euroopan unionin rahoittama NextGenerationEU.


 

Tuoreimmat ajankohtaiset