Sisältöjulkaisija

Readspeaker

Lastenkirurgialla panostetaan lapsen viihtyvyyteen ja kohdataan koko perhe

Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenkirurgialla hoidetaan leikkaushoitoa tarvitsevia lapsipotilaita vauvoista täysi-ikäisiin asti. Lapsipotilaan lisäksi hoidossa huomioidaan koko perhe. Kesäkaudella tavanomaisten toimenpiteiden rinnalle nousee kesän aktiviteettien aiheuttamien vammojen hoito.

Artikkeli
Sanna ja Anne seisovat osaston käytävällä välissään seinään tehty leijonamaalaus.

Kuvassa vasemmalla Sanna Kankarisalo-Kaasalainen ja oikealla Anne Salonen.

Taysin lastenkirurgian poliklinikalla ja 16-paikkaisella vuodeosastolla hoidetaan vuosittain noin 1600 potilasta. Lasten ja nuorten sairaalan vuonna 2019 valmistuneiden osasto- ja poliklinikkatilojen lisäksi käytössä ovat ympäri sairaalaa sijaitsevat leikkaussalit, sillä lapsipotilaat leikataan aina potilaan tarvitseman toimenpiteen mukaisessa leikkaussalissa. Lastenkirurgian toiminta on jaettu suurimpien erikoisalojen mukaisesti lasten gastrokirurgiaan, urologiaan sekä ortopediaan ja traumatologiaan. Yhteistyötä aikuisten kirurgian kanssa tehdään erityisesti silloin, kun tehtävä toimenpide kohdistuu korviin, käsiin tai silmiin.

Normaalitilanteessa lastenkirurgian yleisimpiä toimenpiteitä ovat umpilisäkkeen poistot, tyräleikkaukset sekä lonkka-, alaraaja- ja skolioosileikkaukset. Potilaista puolet tulee toimenpiteeseen suunnitellusti ja puolet päivystyksellisenä. Hoitoajat toimenpiteiden jälkeen ovat lyhyitä – keskimäärin lapsi pääsee kotiutumaan jo vajaan kahden vuorokauden hoidon jälkeen. Kesä ja lämpimät säät vilkastuttavat lastenkirurgian toimintaa.

–Kesäisin meillä hoidetaan paljon onnettomuuksien aiheuttamia vammoja, joita syntyy esimerkiksi trampoliinilta tippumisen tai polkupyörällä kaatumisen seurauksena. Kauniina kesänä tällaisia traumoja sattuu enemmän kuin sateisena, osastonylilääkäri Anne Salonen kertoo.

–Trampoliinivammat tulevat tyypillisesti trampoliinille kiipeämisen tai sieltä poistumisen yhteydessä, sillä turvaverkot suojaavat hyvin hyppimisen aikana. Myös mopot aiheuttavat vammoja juuri kesäisin, kun lämpimät illat ja yöt houkuttelevat liikenteeseen kavereiden kanssa. Polkupyörän ja mopon kyydissä kypärä on ehdottoman tärkeä.

Vauvoista täysi-ikäisiin

Lastenkirurgialla hoidetaan potilaita vauvoista täysi-ikäisiin asti. Toisinaan paikkatilanteen salliessa lastenkirurgian osastolla voidaan hoitaa myös aikuisia kirurgisia potilaita. Potilaiden ikähaarukka ja fyysinen kokoero vaativat osastolta monipuolista varustautumista.

–Meillä on sänkyjä pinnasängyistä erikoispitkiin sänkyihin asti. Myös potilasvaatteita ja hoitotarvikkeita on oltava moneen lähtöön, sillä potilaiden iän lisäksi tehdyissä toimenpiteissä ja niiden jälkeisessä hoidossa on isoja eroja, apulaisosastonhoitaja Sanna Kankarisalo-Kaasalainen kertoo. 

Lastenkirurgian osastolla potilaita tapaavat myös varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen opettajat.

–Varhaiskasvatuksen opettajilla on tärkeää näkemystä päiväkotiarkeen liittyvistä näkökulmista, kuten siitä, miten kipsi vaikuttaa päiväkodissa toimimiseen. Opettajat pitävät tiiviisti yhteyttä lapsen kouluun tai päiväkotiin, Kankarisalo-Kaasalainen kuvailee.

Myös sairaalaklovnit kuuluvat yksikön vakiovierailijoihin ja vastaavat osaltaan pienten potilaiden viihtyvyydestä sairaalahoidon aikana. Nykyisin toimenpideklovneria kuuluu keskeisenä osana sairaalaklovnien työhön. Toimenpideklovneriassa sairaalaklovni osallistuu toimenpiteeseen lapsen tukena tai on mukana esimerkiksi valmistelemassa ja saattamassa lasta leikkaussaliin.

Lastenkirurgian monipuolisuus vaatii koko työyhteisöltä monenlaista erityisosaamista. Noin 50 henkisessä työyhteisössä vallitsee hyvä yhteishenki ja kaikkia kohdellaan tasa-arvoisesti.

–Käymme kaikki ammattiryhmästä riippumatta yhdessä kahvilla ja puhumme ihan kaikesta, Salonen kertoo.

Ei lasta ilman perhettä

Lapseen kohdistuvan hoidon lisäksi lastenkirurgialla huomioidaan koko perheen kohtaaminen.

–Muistuttelemme vanhempia pitämään huolta myös itsestään. Tarvittaessa otamme lapsen rattaissa kansliaan esimerkiksi vanhempien ruokailun ajaksi, Kankarisalo-Kaasalainen kertoo.

Osaston modernit tilat mahdollistavat vanhempien läsnäolon ympäri vuorokauden. Osaston potilashuoneet ovat pääosin yhden hengen huoneita, joissa on omat kylpyhuoneet.

–Vanhempien osallistuminen hoitoon on tärkeää, sillä he toimivat tulkkeina lapsen arkeen. Samalla harjoittelemme yhdessä lapsen paluuta normaaliin elämään ja toimenpiteen jälkeistä hoitoa, Salonen kertoo.

Lapsen perhe kohdataan sellaisena kuin se on. Perheeseen voi huoltajien lisäksi kuulua esimerkiksi sisaruksia ja isovanhempia. Perheen lisäksi myös kavereita käy osastolla vierailemassa.

–Teemme paljon perheiden eteen, sillä haluamme kohdata perheet mahdollisimman hyvin hoidon alusta loppuun asti. Meillä on turvallista olla ja haluamme, että vanhemmat voivat luottaa meihin, Kankarisalo-Kaasalainen korostaa.

Monessa mukana

Lastenkirurgian yksikössä suhtaudutaan kehittämiseen ja uusiin digitaalisiin ratkaisuihin myönteisesti. Viime vuosina toimintaa on sujuvoitettu muun muassa vähentämällä sihteerien rutiinitehtäviä robotiikan avulla. Sähköisellä Anedigi-järjestelmällä luodut anestesiasuunnitelmat puolestaan ovat vähentäneet paperisten lomakkeiden käyttöä.

–Haluamme olla jatkuvasti ajan hermolla ja osallistumme mielellämme pilottiyksikkönä mukaan uusien ratkaisujen kehittämiseen, Kankarisalo-Kaasalainen kertoo.

Muutoksia on odotettavissa myös fyysiseen toimintaympäristöön. Vaikka lastenkirurgian toiminta on jo pääosin uusissa tiloissa, mahdollistavat uudistamisohjelman myötä rakennettavat uudet leikkaussalit lapsipotilaiden huomioimisen aiempaa paremmin. Esimerkiksi odotustiloista odotetaan aiempaa viihtyisämpiä ja tarkoituksenmukaisempia.

Katso myös:

Tuoreimmat ajankohtaiset