Sisältöjulkaisija

Readspeaker

Lasten ja nuorten mielenterveyteen panostetaan Pirkanmaalla – vaikuttavia hoitokeinoja mielenterveyden haasteisiin

Pirkanmaan hyvinvointialueella koulutetaan lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia IPC- ja Cool Kids -menetelmien osaajiksi. Tavoitteena on tarjota lapsille ja nuorille vaikuttavaa ja oikea-aikaista apua masennusoireisiin ja ahdistuneisuuteen.

Artikkeli
Lapsi istuu pehmolelu kainalossaan ja katsoo ikkunasta ulos.

IPC- ja Cool Kids -menetelmät ovat olleet Pirkanmaalla käytössä muutaman vuoden ajan. Kuluvana vuonna menetelmäosaajia koulutetaan lisää. Menetelmäkoulutukset vahvistavat ammattilaisten mielenterveysosaamista sekä tutkimustietoon perustuvan tuen ja hoidon saatavuutta Pirkanmaan hyvinvointialueella. Menetelmät ovat tuoneet työntekijöille uusia työkaluja auttaa lapsia ja nuoria. Myös menetelmien tuoman työskentelytavan selkeys ja määrämittaisuus saavat kiitosta koulutettavilta työntekijöiltä.  

Menetelmäosaajien määrä on lisääntynyt viime vuosina nopeasti ja heitä on jo melko kattavasti Pirkanmaalla. Tavoitteena on, että jokaiselle lapselle ja nuorelle voidaan tarjota IPC- tai Cool Kids -jakso silloin, kun menetelmä on hänelle soveltuva tuki- tai hoitomuoto riippumatta siitä, missä päin Pirkanmaata asuu.  

Vuorovaikutusohjannasta apua masennusoireiselle nuorelle 

Vuorovaikutusohjanta eli IPC on matalan kynnyksen menetelmä 12–19-vuotiaille nuorille, joilla on mielialan laskua. Opiskeluhuollossa työskentelee terveydenhoitajia, kuraattoreita ja psykologeja, joilla on koulutus IPC-menetelmän käyttöön. IPC-jakso sisältää 3–6 viikoittaista tapaamista ja se toteutuu pääsääntöisesti nuoren omalla koululla. IPC-menetelmää on tutkittu vielä niukasti, mutta tähän mennessä kertynyt tieto viittaa siihen, että se voi lievittää nuoren masennusoireita tehokkaasti. 

Nuoren masennusoireilu tulee usein ilmi terveystarkastuksessa tai, kun nuori hakeutuu esimerkiksi kuraattorin luokse kaveripulmien tai koulumotivaation puutteen vuoksi. Tilannetta selvitettäessä taustalta voi löytyä mielialaoireita. IPC-jakso on yksi vaihtoehto lievän tai keskivaikean mielialaoireilun hoitoon. IPC ei sovellu tilanteessa, jossa masennusoireet ovat jatkuneet jo pitkään, ne ovat vakavia tai nuoren elämässä on jokin isompi kriisi meneillään. Silloin nuorelle suunnitellaan muuta apua.  

IPC-jaksolla keskeisintä on nuoren kohtaaminen ja kuuleminen, vaikka jaksolla noudatetaankin menetelmään kuuluvaa rakennetta. Työskentelyn tavoitteet valitaan yhdessä nuoren kanssa ja hän voi vaikuttaa siihen, mitä jakso sisältää. Nuoren läheiset pyritään ottamaan työskentelyyn mukaan, jotta lähipiirille syntyy ymmärrys siitä, miten masennus näkyy vuorovaikutuksessa ja miten he voivat tukea nuorta.  

Ihmissuhdetaitojen vahvistaminen on vuorovaikutusohjannassa keskeistä. Masennusoireinen nuori voi olla vetäytyvä tai herkästi ärtyvä, jolloin ihmissuhteisiin tulee herkästi vaikeuksia. IPC-jaksolla nuoren kanssa tutkitaan yhdessä, mitä arkisissa tilanteissa tapahtuu. Joskus tilannetta voi helpottaa jo se, että nuori oppii sanomaan ääneen, että tänään on huono päivä ja jutellaanko asiasta huomenna. Uusien taitojen myötä nuori selviytyy haastavista tilanteista aiempaa paremmin ja onnistumisen kokemukset ihmissuhteissa lisääntyvät. Tämän seurauksena mieliala usein vähitellen kohenee.  

Nuorilta kysytyn palautteen perusteella yli 90 % nuorista suosittelisi vuorovaikutusohjantaa samassa tilanteessa olevalle kaverilleen. Nuorten antamissa palautteissa korostuu ihmissuhteiden ja mielialan kohentuminen sekä valoisampi suhtautuminen tulevaisuuteen. Nuoret kertovat, että kaveri- ja perhesuhteet ovat parantuneet, he ovat oppineet tunnistamaan omia ja toisten tunteita sekä ovat saaneet keinoja, jotka auttavat heitä elämässä eteenpäin.  

Cool Kids auttaa ahdistuksesta kärsiviä lapsia ja nuoria 

Cool Kids -hoito on tarkoitettu ahdistusoireisille 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Pirkanmaalla tämän menetelmän avulla lapsia ja nuoria hoitavia ammattilaisia on jo noin 80 lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa sekä kasvatus- ja perheneuvonnassa. Hoito voi toteutua joko yksilö- tai ryhmämuotoisena, mutta aina kuitenkin niin, että jokaisen lapsen tai nuoren yksilölliset tarpeet ahdistuneisuuden hoidossa otetaan huomioon. Tältä pohjalta rakennetaan hoitosuunnitelma yhdessä lapsen tai nuoren ja hänen huoltajiensa kanssa. Vanhemmat ovat yleensä tiiviisti mukana hoidossa, jotta he pystyvät tukemaan ja ohjaamaan lastaan arjen tilanteissa Cool Kids -käynneillä saamiensa ohjeiden mukaisesti.  

Cool Kids -hoitojakso koostuu yleensä kymmenestä tapaamiskerrasta. Hoidon alussa lapsi tai nuori ja hänen vanhempansa saavat tietoa ahdistuneisuudesta. Sen jälkeen työskentelylle mietitään yhdessä konkreettinen tavoite, jota kohti hoitojakson aikana edetään pienin askelin ja onnistumisista palkiten. Tämä motivoi lasta tai nuorta opettelemaan sietämään myös hankalia tunteita, joita väistämättä tulee harjoittelun aikana niin hoitokäynneillä kuin arkielämän tilanteissa. Hoidossa opetellaan tunnistamaan paremmin omia tunteita ja ajatuksia sekä vaikuttamaan niihin. Tämän seurauksena lapsi tai nuori pystyy toimimaan aiempaa paremmin ahdistusta aiheuttavissa tilanteissa. Hoidon aikana voidaan opetella myös vaikkapa jämäkkyyttä, ongelmanratkaisutaitoja ja stressinhallinnan keinoja, jotka antavat lapselle tai nuorelle pysyviä työkaluja ahdistuneisuuden hallintaan. 

Vahva tutkimusnäyttö osoittaa Cool Kids -hoidon tehoavan hyvin eri ahdistusoireisiin. Hoitojakson käyneet nuoret ovat myös kertoneet hyötyneensä paljon työskentelystä ja saaneensa apua ahdistusoireiluunsa. Lapsilta palautteita on kertynyt vielä vähän, mutta hoitoon osallistuneet vanhemmat ovat Cool Kids -oppien avulla kokeneet voivansa tukea lastaan paremmin ahdistavissa tilanteissa. Ryhmätapaamisista sekä nuoret että heidän vanhempansa ovat antaneet kiittävää palautetta. Toisilta nuorilta saadun tuen on koettu lisäävän esimerkiksi rohkeutta puhua muiden ihmisten kanssa. 

Artikkelin asiantuntijoina toimivat Tiina Myllymäki, Heljä PIrkkala ja Susanna Salin-Kares

Teksti: Elli Aho

Tuoreimmat ajankohtaiset

Sisältöjulkaisija